Zoeken

Devil (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Devil (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: John Erick Dowdle
  • Cast: Chris Messina, Caroline Dhavernas, Bokeem Woodbine
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 80 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-06-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Devil (Blu-ray)"

Of je nu voor of tegen de man bent, je kan niet anders dan respect hebben voor de manier waarop M. Night Shyamalan halsstarrig weigert om zijn carrière te laten doodbloeden. Zelfs al staat het zijden draadje waaraan die bengelt al enige tijd op scheuren. Vorig jaar scheelde het zelfs maar een haartje. De sf-miskleun ‘The Last Airbender’ mag Shyamalan dan financieel geen windeieren gelegd hebben, veel artistiek krediet heeft hij er niet mee gewonnen. Het is ooit anders geweest voor de man die met ‘The Sixth Sense’ Hollywood langs de grote poort betrad. Werd zijn naam toen in één adem genoemd met die van Spielberg en Hitchcock, dan is het tien jaar later maar de vraag of Shyamalan nog steeds als keurmerk aangeschreven staat. We betwijfelen het.

Het Indische wonderkind (van weleer?) houdt er ongetwijfeld een andere mening op na. Anders zou hij immers geen nieuw project uit de grond stampen met als overkoepelende naam ‘The Night Chronicles’, een drieluik van bovennatuurlijke horrorverhalen in een moderne, stedelijke setting. Shyamalan zal voor de films enkel in de pen kruipen, het regiestoeltje staat hij af aan jong geweld. Zoals John Patrick Dowdle, die een paar jaar terug debuteerde met ‘[Rec]’-remake ‘Quarantine’ en nu de regiehonneurs mag waarnemen bij ‘Devil’, het eerste deel van die trilogie.

Kon Dowdle bij zijn vorige film nog terugvallen op het Spaanse origineel (waarvan hij zowat alle inventieve toetsen gratuit kon jatten), dan heeft hij nu enkel zichzelf om op terug te vallen. En het bierviltscenario, dat niettemin best een goede pitch in petto heeft. Vijf mensen komen per toeval bij elkaar in de lift terecht, onwetend wat hen zodra te wachten staat. Eén van hen is namelijk een in menselijke gedaante uitgedoste Beëlzebub, die vastberaden is om zijn ‘medepassagiers’ één voor één naar de hel te verbannen. De opzet voor een uitstekende claustrofobische thriller, op voorwaarde dat de spanningsboog (amper) 80 minuten strak gespannen blijft. Maar dat is helaas niet het geval. ‘Devil’ schiet knap uit de startblokken (met een zelfmoordsequentie die je meteen naar het puntje van de stoel verwijst), maar beroept zich daarna te vaak op genreclichés, waardoor het eerder geeuwen dan griezelen wordt.

Even jammer is het om vast te stellen dat dit lang niet het enige manco is dat Shyamalans script rijk is. Zowat alle typische kenmerken die hem de reputatie van one trick pony opleverde, passeren de revue: de twist aan het eind, de nadrukkelijk aanwezige moraal en de sterk christelijke insteek. Zou hij dan toch niet uit zijn fouten geleerd hebben? Bovendien is Night ook al creatiever uit de hoek gekomen. Wie immers vertrouwd is met het werk van Agatha Christie herkent in dit huiververhaal ongetwijfeld de contouren van ‘And Then There Were None’. In die klassieke nagelbijter betrof het dan wel vijf mensen meer en was het decor een desolaat eiland in plaats van een lift, maar voorts verschilt het maar weinig.

Ook het acteerwerk verdient bezwaarlijk het predicaat ‘memorabel’. Hoofdacteur Chris Messina, die in de huid kruipt van een zonet de drankduivel overwonnen flik die de liftkoker vanuit de controlekamer observeert, weet aan zijn karakter geen extra diepgang te geven, wat jammer is gezien hij het enige personage vertolkt dat min of meer een beetje uitgewerkt is. De rest zijn stuk voor stuk lege hulzen en worden navenant vertolkt. Nu is ‘Devil’ geen film die sterk acteerwerk vereist, maar als het op suspensegebied een ietsiepietsie tegenvalt, verwacht je op zijn minst een compensatie op een ander domein.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray