Zoeken

How Do You Know

  • Cinevision.be/nl quoteert How Do You Know met een 3/5
  • Regisseur: James L. Brooks
  • Cast: Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson, Jack Nicholson
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-06-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "How Do You Know"

How do you know when you’re in love? Over die vraag heeft al menig filosoof zich gebogen, maar een pasklaar antwoord is er nooit gekomen. Ook deze zesde langspeler van regisseur James L. Brooks, die het amoureuze enigma verkort in zijn titel opwerpt, komt niet meteen met een oplossing aanzetten. Nochtans zou je verwachten dat Brooks het intussen wel ontrafeld heeft, want ook in voorgangers ‘Broadcast News’, ‘As Good As It Gets’ en (het onderschatte) ‘Spanglish’ stelde hij het raadsel der Cupido reeds centraal.

In ‘How Do You Know’ krijgt de professionele softbalspeelster Lisa (Reese Witherspoon), die zopas te horen heeft gekregen dat de coach haar het volgende seizoen niet meer zal opstellen, met dat mysterie van de liefde af te rekenen. En in haar geval moet ze wel heel zeker van d’r stuk zijn, want maar liefst twee mannen dingen om haar hand. Enerzijds is er de narcistische honkballer Manny (Owen Wilson), een goedbedoelende, doch sociaal onhandige blonde teddybeer die voortdurend over zichzelf palavert; anderzijds de keurige zakenman George (Paul Rudd), een manager in het bedrijf van zijn vader (Jack Nicholson) die beschuldigd wordt van financiële fraude, waar hij echter niets van afweet.

Hoewel er in feite maar vier basispersonages zijn en de film afklokt op net geen twee uur bevat Brooks’ scenario te veel hooi voor wat het vork kan dragen. Het probleem is wellicht dat hij tijdens het schrijven iets te vaak van richting is veranderd. Aanvankelijk wilde Brooks een film maken over een jonge vrouwelijke atlete, maar na honderden uren research en al evenveel gesprekken met echte sportsters raakte hij ook geïnteresseerd in de dilemma’s van zakenlui die soms aansprakelijk worden gesteld voor bedrijfsbeslissingen waar zij zelf geen hand in hebben gehad. En uiteraard moest er eveneens nog een love story in verwerkt worden. Niet direct zaken die allemaal samen gaan, maar Brooks gooide ze toch in de blender voor wat misschien wel de meest oppervlakkige prent uit zijn carrière is geworden. Niets is namelijk écht uitgewerkt. Lisa mag dan wel een softbalspeelster zijn, daarvan krijgen we maar in één scène echt het bewijs, voor de rest doet het er niet toe. En George ziet op zijn beurt zichtbaar af van de fraudezaak die boven zijn hoofd bengelt, maar wat er precies gaande is, komen we nooit in detail te weten.

Toch valt er voor de liefhebber van het genre nog net voldoende te genieten om een derde ster te verzekeren. Wie enigszins vertrouwd is met Brooks’ werk zal de hand van de maestro zeker herkennen. De scène waarin een beschonken Reese Witherspoon en Paul Rudd hun hart luchten, doet denken aan de pittige hotelkamersequentie met Holly Hunter en William Hurt in ‘Broadcast News’. En de bushaltesequenties roepen herinneringen op aan die uit ‘As Good As It Gets’. Met een beetje slechte wil zijn zulke scènes makkelijk van de hand te doen als gemakzuchtig in herhaling vallen, maar een cineast die trouw blijft aan zijn eigen stijl, daar is ons inziens niets mis mee. Toch zeker niet als die stijl doorgaans de juiste snaren raakt. Zoals hier ook een paar keer het geval is.

In ‘How Do You Know’ had misschien een betere film had kunnen zitten als Brooks bijvoorbeeld een halfuur extra de tijd had genomen om enkele zaken uit te klaren of als hij een aantal vertakkingen naar de prullenmand had verwezen, maar ondanks dat blijf je wel de volle 116 minuten geboeid en wil je weten hoe het de karakters uiteindelijk vergaat. Dat engagement is geheel op het conto van de puike cast te schrijven. De chemie tussen Witherspoon en Rudd levert de voor het genre onontbeerlijke sprankel op en Wilson zorgt op z’n eentje voor de komische noot. Nicholson voert het nummertje op dat we hem al tig keer zagen doen, maar het blijft een plezier hem bezig te zien. Al waren zijn vorige samenwerkingen met Brooks natuurlijk van een heel andere orde.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray