Zoeken

My Father's Will

  • Cinevision.be/nl quoteert My Father's Will met een 2/5
  • Regisseur: Fred Manocherian
  • Cast: Victor Alfieri, Ione Skye, Ron Silver, Gerry Bamman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 29-06-2011
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "My Father's Will"

Fans van seks, drugs en rock ’n roll zullen waarschijnlijk niet zo geneigd zijn om een lief ogend filmpje als ‘My Father’s Will’ in de thuisbioscooplader te schuiven. En gelijk hebben ze: wie graag wat stevig beleg tussen de filmboterham wil, zal zich hier niet overeten. ‘My Father’s Will’ bevat immers geen geweld, vuile praat of seks. En dat in tijden dat Judd Apatow en co de romantische komedie opeisen.

Waardoor deze prent eerder aanleunt bij de screwballkomedies uit Hollywoods gouden jaren, zoals die werden gedraaid door Frank Capra, Preston Sturges of Howard Hawks. Vraag is dan weer of de fans daarvan hier hun draai zullen vinden, want ‘My Father’s Will’ slaagt er wel in om te knipogen naar die gouden komedies van weleer, maar niet om ze te omarmen of ten dans te vragen.

Ferro Olivetti (vertolkt door Victor Alfieri, wiens bijrol in ‘Angels & Demons’ nogal nadrukkelijk op de hoes wordt uitgespeeld, al konden ook zijn 87 episodes uit dagsoapklepper ‘The Bold And The Beautiful’ worden vermeld) wil leven volgens de Amerikaanse droom. Meteen ook de reden dat hij verhuist vanuit het zuiderse Italië naar het land van oompje Sam. En succes heeft hij: als steenrijke zaakvoerder van het Olivetti-imperium zwemt hij in het geld, vrouwelijk schoon en aanzien. Tot wanneer hij het nieuws hoort dat zijn vader op sterven ligt. En die heeft een wens: dat zijn zoon alle luxe opgeeft voor een maand en terug leert genieten waar het echt om draait in het leven. Een wens die Ferro wil eerbiedigen. Hij trekt zonder geld naar New York, waar hij na een valse start (nacht in de cel inclusief) zijn draai vindt. Het feit dat hij het te pakken krijgt voor de knappe Diane (Ione Skye) en voor de eerste keer in zijn leven echt verliefd wordt, is daar natuurlijk niet vreemd aan.

Wat in Hollywoods gouden jaren veelal werkte (en we gemakkelijkheidshalve omschrijven als de Capra-esque komedie) blijkt een brug te ver voor debuterend cineast/scenarist Fred Manocherian. Zowel de insteek als de verhaaluitwerking zijn zoutloos, flauw en voorspelbaar. Alsof Manocherian zich tevreden stelt met het lenen van verhaallijnen uit tal van moraliserende komedies, maar vooral de moraal overhoudt en alle frisse humor overboord heeft gekieperd. Het resultaat is een ongeïnspireerde levenslesfilm die nauwelijks hout snijdt, zeker omdat de goede zielen die hij in New York ontmoet nou niet meteen arme donders zijn, en hij eigenlijk nooit echt moet voelen hoe het is om echt kansloos te zijn in de grote rijke wereld.

Zijn er dan geen verzachtende omstandigheden om alsnog tijd vrij te maken voor ‘My Father’s Will’? Ja, maar dan eerder uit nostalgische omgevingen. Het doet deugd om Ione Skye nog eens terug te zien nadat ze al lange tijd bijna geen substantiële rollen meer heeft gespeeld (een naamloze cameo in David Finchers ‘Zodiac’ niet meegerekend). Wie in de jaren tachtig een oogje had op de dochter van Donovan na haar verschijning in frisse tienerkomedies à la ‘Say Anything’ en ‘The Rachel Papers’ wil deze film vast wel zien. En ook als eerbetoon aan Ron Silver is ‘My Father’s Will’ gesneden brood, daar dit de laatste acteerprestatie was van de in 2009 overleden acteur, zij het niet zijn beste. Om een lang verhaal kort te houden en de taglinevraag ‘kan een biljonair/playboy echte liefde vinden’ te beantwoorden: ja, dat kan, maar opwindende cinema levert het niet op.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray