Zoeken

Transformers: Dark Of The Moon (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Transformers: Dark Of The Moon (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Michael Bay
  • Cast: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley, John Turturro
  • Genre: Actie
  • Duur: 157 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 02-11-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Transformers: Dark Of The Moon (Blu-ray)"

Wie had ooit kunnen vermoeden dat precies de moderne filmtechnieken Michael Bay’s verpletterende voorhamerstijl enigszins zouden temperen? Hoewel de bombastcineast zich twee jaar geleden nog publiekelijk afzette tegen de opmars van 3D, springt hij met dit derde ‘Transformers’-avontuur ook op de driedimensionale kar. Zogezegd omdat James Cameron, op wiens apparatuur Bay zich beriep, met ‘Avatar’ getoond had dat de technologie de gimmick kon overstijgen, maar wij weten wel beter.

Dat de beslissing om ‘Transformers: Dark Of The Moon’ in een dimensie extra te schieten gefundeerd is op winstbejag, ziet immers het kleinste kind. Ironisch genoeg resulteert die keuze echter ook in een positief visueel gevolg. Neen, dan hebben we het niet over de zogeheten meerwaarde van 3D (die iemand ons nog steeds mag komen expliceren, maar dat terzijde), maar wel over het feit dat Bay’s typerende guerrilla-actie te blits is voor 3D. Anders gezegd, Bay moest het kalmer aan doen. En dat laat zich voelen: de ‘Armageddon’-filmer speelt nog altijd destructiespecialist, maar doet dat deze keer een stuk inzichtelijker.

Nog meer lof: het scenario van Ehren Kruger is een stuk slimmer dan zijn twee voorgangers tezamen. Bay heeft inmiddels afdoende in de pers verklaard dat ook hij de tweede ‘Transformers’-film een rommeltje vond (zou hij dan toch iets van filmmaken afweten?), dus moest het nu anders. Origineler, zo blijkt, want zo wordt het ‘Transformers’-verhaal in deze trilogieafsluiter logie opgehangen aan een aantal historische gebeurtenissen, met in het bijzonder de Apollo 11-missie met Aldrin en Armstrong aan boord. Zo bestond hun opdracht er niet in hoofdzaak in om voet op de maan te zetten, maar wel een geheim ruimteschip dat er enige tijd daarvoor gecrasht was te onderzoeken.

Een clevere proloog, die evenwel slechts de opzet blijkt voor een eenvoudige plot waarbij de Decepticons de Autobots van de aarde willen verbannen om vervolgens onze planeet in te palmen. Wat op zijn beurt als vanouds uitdraait op een niet geheel roestvrij robbertje tussen beide robotsoorten. In het geval van Michael Bay: een ruim driekwartier durende finale, waarbij het woord overkill een understatement is. De – toegegeven – bij momenten knappe apocalyptische spektakelshots van een vernietigd Chicago boeten in aan grandeur, omdat Bay er gewoon te veel achter elkaar wil monteren. En omdat finaal elke moer, vijs en bout er moet aan geloven. En omdat hij het niet kan nalaten te grossieren in smakeloos militair machismo. Wie wil, kan helaas zo nog een tijdje doorgaan.

Dat is jammer, omdat ‘Transformers: Dark Of The Moon’ tegelijk een pak positieve punten scoort. Het eerste uur behoort tot het allerbeste wat de franchise al te bieden had (de zijplot rond Laserbeak kan zo in een politieke thriller) en vindt een goed evenwicht tussen humor, actie én suspense; een aantal spektakelscènes doen je werkelijk naar het puntje van de stoel bewegen (de snelwegchase); de relatie tussen Sam en Bumblebee kwam nooit beter uit de verf; én het over the top-acteerwerk van John Turturro en nieuwkomers John Malkovich en Frances McDormand amuseert eerder dan het irriteert – al is de grens flinterdun.

Minder dun is de grens bij actrice Rosie Huntington-Whiteley, die Megan Fox vervangt nadat die op iets te veel tenen had getrapt (waaronder die van producer Steven Spielberg). Bay plukte zijn nieuwe aanwinst letterlijk uit een modellenportfolio van Victoria’s Secret, en dat is eraan te zien. In lingerie voelt ze zich als een vis in het water, maar laat de blonde babe met lippen waar Angelina Jolie jaloers op zou zijn geen scène met een beetje emotie spelen, want dan loopt het mis. Voor zover Bay die scènes al niet automatisch dicht plamuurt met een veel te nadrukkelijk de kop opstekende knuffelrocksoundtrack. Andermaal valt er geen seconde stilte te bespeuren. Zelfs in de zaal naast die van deze film voel je wellicht dat er een Bay-prent geprojecteerd wordt.

Dat Bay zijn plotgaten zo groot als maankraters probeert te stoppen met knallend en lawaaierig stunt- en vliegwerk valt echter nog door de vingers te zien, dat hij nauwelijks leert uit zijn fouten een heel stuk minder. Zo vroegen we ons af: hoe zou ‘Transformers: Dark Of The Moon’ eruit gezien hebben mocht Bay zijn innerlijke puber die geilt op knappe modellen en speelgoed dat oorlogje speelt aan banden gelegd hebben en zijn actie ten dienste gesteld hebben van de plot, zoals in het begin eventjes het geval leek, en niet omgekeerd? Het zou zomaar eventjes de perfecte blockbuster geweest kunnen zijn. Stel je voor. Wat niet wegneemt dat dit avontuur op Blu-ray menig jongenshart sneller zal doen slaan.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray