Zoeken

I Am Number Four (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert I Am Number Four (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: D.J. Caruso
  • Cast: Alex Pettyfer, Dianna Agron, Timothy Olyphant
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 06-07-2011
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "I Am Number Four (Blu-ray)"

‘Eragon’, ‘The Golden Compass’, ‘Jumper’, ‘Percy Jackson’, en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het is maar de vraag of ‘I Am Number Four’ binnenkort ook in dit lijstje thuishoort. Deze sciencefictionprent van regisseur D.J. Caruso, die een mix van de hedendaagse superheldencinema en tienerromantiek à la ‘Twilight’ voor ogen had, haakt alvast in op de heersende Hollywoodtrend om franchises op te starten nog voor het eerste deel zelfs maar in de zalen te zien was (en dus het succes gepeild kon worden).

Het zou dan ook niet de eerste keer zijn dat Hollywood zich verslikt, getuige daarvan de eerder genoemde voorbeelden, waarvan – gelukkig – geen sequels tot op heden groen licht kregen. In het geval van ‘I Am Number Four’ zouden we er minder van wakker liggen mocht de studio besluiten om de maar liefst vijf vervolgfilms die Disney voorspiegelde op de productierol te zetten. Want dit eerste (en gelet op de box office mogelijk ook wel enige) luik mag dan een weinig wereldschokkende en aan veel beginnersfouten onderhevige blockbuster op tienermaat zijn, hij heeft een aantal niet te onderschatten troeven in de zak die het vlot verteerbaar maken, zoals knappe digitale effecten en een aantrekkelijke jongerencast.

Centraal staat John Smith (Alex Pettyfer). Op het eerste zicht ziet hij eruit als een doodgewone tiener zoals we die kennen uit Amerikaanse films: blonde lokken, staat goed in een zwemshort en loopt een beetje apathisch door het beeld. Maar vergis je niet: Smith is eigenlijk een Loriën die naar onze aarde gevlucht is nadat de Mogadorians zijn planeet inpalmden en zijn volk uitroeiden. Slechts negen konden ontkomen (hij is Nummer 4), samen met enkele beschermengelen. Zo staat John onder supervisie van Henri (Timothy Olyphant), die lijdzaam moet toezien hoe zijn poulain zich steeds meer in het aardse leven gaat wentelen – een tienerrelatie incluis. Maar de Mogadorians zitten hem stilaan op de hielen.

‘I Am Number Four’ haalt zijn mosterd bij het gelijknamige boek van Pittacus Lore, die zes weken lang de New York Times bestsellerlijst voor kinderen aanvoerde. Vooral die ‘voor kinderen’ in de vorige zin is van tel. De kans dat volwassenen veel plezier zullen beleven aan dit weinig geïnspireerde samenraapsel van ‘The Terminator’, ‘Highlander’, ‘Superman’, ‘Smallville’ en ‘Buffy: The Vampire Slayer’ (die laatste twee kunnen geen toeval zijn, daar scenaristen Gough, Millar en Noxon destijds voor die reeksen de scenario’s penden), is namelijk vrij gering. Al kan de fan van het luchtigere actiewerk in het algemeen zich wellicht moeiteloos laven aan de vakkundig ingeblikte spektakelscènes, die uitblinken in overzichtelijkheid en dosering. En dat met een producent als Michael Bay achter de schermen.

Het maakt van ‘I Am Number Four’ echter geen geslaagde prent. Het verhaal leent zich uitstekend tot een boeiende mythe, maar de bordkartonnen personages en de voorspelbare plotwendingen (de romance, de zonderlinge knul die zich mee in het avontuur stort, etc.) houden het allemaal te oppervlakkig. Het kabbelende tempo zuigt op zijn beurt ook een stuk pit weg. Op de cast valt dan weer weinig aan te merken. Je kan zeggen dat Alex Pettyfer het er te dik oplegt, maar dat is eigen aan het genre, en de tiener anno 2011 stoort er zich niet aan. Zeker niet als hij op de mooie lijven van Alex en vrouwelijke antagonist Dianna Agron mag kijken. Hersenloos entertainment.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray