Zoeken

The Adjustment Bureau (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Adjustment Bureau (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: George Nolfi
  • Cast: Matt Damon, Emily Blunt, Terence Stamp
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-07-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Adjustment Bureau (Blu-ray)"

De geest van Philip K. Dick zweeft over ‘The Adjustment Bureau’ als de mist over de heide van Yorkshire in ‘An American Werewolf In London’. Wat niet geheel ontoevallig is, daar regisseur-scenarist George Nolfi de inspiratie voor zijn film haalde bij Dicks kortverhaal ‘Adjustment Team’ uit 1954. Een losse inspiratie heet zoiets, want de filmversie volgt nogal wat andere wegen dan die in Dicks stukje sf-proza.

‘The Adjustment Bureau’ opent in 2006. David Norris (Matt Damon) maakt veel kans de senaatsverkiezingen in New York te winnen, maar ziet zijn overwinning gedwarsboomd wanneer een oude studentengrap breed in de media wordt uitgesmeerd. Vlak voor hij zijn nederlaag wil toelichten in een speech heeft hij een bizarre ontmoeting met Elise (Emily Blunt), wiens onorthodoxe levenswijze (ze is op de vlucht voor veiligheidsagenten nadat ze zich onuitgenodigd binnen wist te wurmen op een chic huwelijksfeest) direct in de smaak valt bij David. Ze flirten en kussen vooraleer ze als een dief in de nacht verdwijnt. Geïnspireerd door die ontmoeting houdt David een heel positieve toespraak, waarmee hij zichzelf terug op de kaart zet voor de verkiezingen vier jaar later.

Weet David veel wat hem de komende vier jaar te wachten staat. Wanneer hij op een dag (toevallig net de dag waarop hij Emily voor het eerst in lange tijd nog eens tegen het lijf loopt) zijn kantoor binnenstapt, ziet hij zijn collega’s stokstijf staan in een freeze frame omgeving. David wordt ontdekt door mannen in grijze maatpakken die hem willen beletten naar buiten te vluchten. Woordvoerder Richardson (John Slattery die zo van de set van ‘Mad Men’ lijkt te zijn weggestapt) vertelt David dat hij getuige was van een ingreep van ‘het aanpassingsbureau’ en dat ze zijn levenspad voor hem hebben uitgetekend. David mag niet vertellen wat hij heeft gezien, of zijn persoonlijkheid en geheugen worden gewist. En het wordt hem ook verboden om Elise nog te ontmoeten. Tot daar de theorie. De praktijk draait anders uit: wanneer David drie jaar na de confrontatie met zijn levensloopbepalers Elise terug ontmoet, slaat hij met haar op de vlucht, andermaal op de hielen gezeten door de agenten van ‘The Adjustment Bureau’ die willen vermijden dat David zijn leven in eigen handen neemt en houdt.

Dé vraag die zich tijdens het bekijken van deze prent in de hersenkwabben nestelt, is natuurlijk wie die nette heren van het aanpassingsbureau zijn. Overheidsagenten, experimenterende filosofen die en passant de mogelijkheid hebben om de structuur van gebouwen aan te passen of zijn er hogere machten aan het werk. Of misschien zelfs De Hoogste? Een direct antwoord wordt er nooit gegeven, maar de verwijzingen naar het Opperwezen liggen er vaak heel dik op. Waardoor ‘The Adjustment Bureau’ her en der wordt omschreven als een mindfuck voor katholieken. Wat het voor de vrijzinnige kijkers natuurlijk wel heel makkelijk maakt om dit filmpje bij het restafval te gooien.

Al gaan de tegenstanders van de prent op die manier wel voorbij aan de intrinsieke kwaliteiten ervan. Matt Damon is als vanouds zijn sterke zelf als viriele man op de loop, Emily Blunt bewijst dat het nu echt wel niet meer lang kan duren vooraleer ze een echte ster is, en ook de bijrollen (Terence Stamp op kop) zijn perfect gecast. Nolfi (hiervoor vooral bekend als scenarist van ‘Ocean’s Twelve’ en ‘The Bourne Ultimatum’) bewijst zijn oog voor knappe beeldcomposities en brengt de achtervolgingen in New York loepzuiver in beeld. Het resultaat is een intrigerende thriller die de sf-paranoïa mengt met een onbezorgd fiftiessfeertje. Alsof Cary Grant elk moment het beeld kan inwandelen. Kortom, zelfs voor wie niets moet weten van de religieuze ondertoon of al genoeg films heeft gezien waarin ‘echte liefde alles overwint’ heeft toch reden genoeg om zijn scepsis thuis te laten en mee te stappen in deze fascinerende brok psychologische sciencefiction met bovennatuurlijke en existentiële toetsen.

Extra’s (Blu-ray): een commentaartrack van cineast George Nolfi, verwijderde én verlengde scènes en een aantal docu’s die een beeld achter de schermen bieden (onder meer over het linken van de plot aan locatie New York). Het bonusmateriaal van ‘The Adjustment Bureau’ kleurt niet buiten de lijntjes, maar biedt niettemin een welgekomen surplus. Ook leuk: in het Blu-ray-doosje bevindt zich naast het blinkende blauwe schijfje ook de dvd en een digital copy – altijd meegenomen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray