Zoeken

City Of Life And Death

  • Cinevision.be/nl quoteert City Of Life And Death met een 4/5
  • Regisseur: Chuan Lu
  • Cast: Ye Liu, Wei Fan, Hideo Nakaizumi
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-07-2011
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "City Of Life And Death"

Twee jaar geleden vertelde het aangrijpende docudrama ‘John Rabe’ het verhaal van de gelijknamige industrieel, die het vertikte om uit China weg te vluchten toen de grond daar te heet onder zijn voeten werd en integendeel besloot om de werknemers van de Siemens-afdeling waarvan hij directeur was een hand/dak boven het hoofd te houden. De setting: de Tweede Sino-Japanse oorlog van eind jaren ’30. Zoals zijn hoofdpersonage was ‘John Rabe’ van origine Duits. ‘City Of Life And Death’ plaatst ons in precies hetzelfde tijdskader en belicht eigenlijk ook hetzelfde verhaal, zij het in een ruimer kader én gezien door de bril van een Chinese cineast.

We schrijven 1937. Het Japanse leger heeft de hoofdstad van de Republiek China, Nanjing, veroverd. Wat daarop volgde, staat in de geschiedenisboeken bekend als de ‘Nanking Massacre’, een periode van een aantal weken waarin tienduizenden Chinese soldaten en burgers vermoord werden en al evenveel vrouwen en kinderen verkracht. Vanuit het oogpunt van onder meer John Rabe (hij is ook in deze pelliculeversie onvermijdelijk een protagonist), een Chinese soldaat, een leraar en een Japanse soldaat krijgen we te zien hoe het eraan toeging in Nanjing.

‘City Of Life And Death’ mag dan al regisseur Chuan Lu’s derde langspeler zijn, het is zonder twijfel zijn meest ambitieuze. Wat ook moeilijk anders kan na de twee eerder banale actie-epossen die reeds op zijn conto prijkten. Deze imposante reconstructie van de Nanjing-tragedie kostte Lu vier jaar van zijn leven en had een productiebudget van bijna 15 miljoen dollar. Best een stevige som voor een film met dergelijk heikel onderwerp.

Om een idee te geven hoe gevoelig de slachtpartij van inmiddels meer dan 70 jaar geleden ligt: in 2005 protesteerden de Chinezen tegen een Japans schoolboek waarin de gruwelijkheden waarvoor zij tijdens de oorlog verantwoordelijk waren, minimaliseerden. Dat Chuan Lu dat gezien zijn Chinese nationaliteit niet doet, mag duidelijk wezen, maar toch kan je de man niet van tunnelvisie beschuldigen. Hij wil de geschiedenis brengen zoals ze was, maar dan wel gezien vanuit alle kampen. Eerlijk, doch onverbloemd. Het belette echter niet dat de Chinese censuurcommissie zich maar liefst zes maanden over de film boog en een paar kleine nuanceverschuivingen doorvoerde, vooraleer de prent met een groen licht de zalen in te sturen.

Het resultaat is uiteindelijk een film die zijn plaatsje mag opeisen in de omvangrijk canon der WOII-cinema. De grimmige lyriek van de grootse zwart-witbeelden en de met een handheld camera vastgelegde chaos van gevechten tussen de ruïnes geven ‘City Of Life And Death’ namelijk de allure van een klassiek epos. Zo doet de supergestileerde zwart-witfotografie denken aan die van ‘Schindler’s List’, terwijl het ruwe uiterlijk herinnert aan ‘The Brotherhood Of War’, een Koreaanse oorlogsfilm van een paar jaren geleden die ook de huiver van het slagveld zonder schroom etaleerde. Ook ‘City Of Life And Death’ grijpt, net als die twee voorbeelden, naar de keel, niet in het minst omdat Chuan Lu de gruwel niet schuwt, en ze het gros van de tijd zelfs voor zich laat spreken. De dialogen zijn schaars en de karakters maar op hun strikte minimum uitgewerkt, maar de boodschap en de horror van de oorlog zijn niet mis te begrijpen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray