Zoeken

Drive Angry 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Drive Angry 3D (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Patrick Lussier
  • Cast: Nicolas Cage, Amber Heard, William Fichtner
  • Genre: Actie
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 06-07-2011
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Drive Angry 3D (Blu-ray)"

Je vraagt je af waarom Hollywood zich blijft wagen aan het soort pulpcinema dat zogenaamd een ode wil brengen aan trashy Z-films uit de jaren ’70, maar zich in werkelijkheid voortdurend bezondigt aan een overdaad aan digitale effecten. Met als gevolg dat het eindresultaat veeleer als een mislukte genrefilm dan als de beoogde hommage aandoet, dat nota bene nauwelijks publiek op de been brengt. Dat was het geval bij pakweg ‘Planet Terror’ of ‘Machete’, en zo is het nu ook bij ‘Drive Angry’.

In het geval van deze wraakqueeste op vier wielen zijn het overigens niet enkel de effecten die het geheel een te moderne touch geven om een geslaagd eerbetoon te zijn aan cultklassiekers als ‘The Wicker Man’ en ‘Race With The Devil’. Cineast Patrick Lussier (‘My Bloody Valentine’) beroept zich tijdens de actiesequensen te vaak op het door ‘The Matrix’ geïntroduceerde bullet time-effect (na een dik halfuur komt de slow motion gegarandeerd je strot uit) en heeft tijdens de eerder sexy scènes niet de ballen om zich als een nieuwe Russ Meyer op te werpen. Op de hoes van de Blu-ray mag dan al ‘16’ als leeftijdsquotering staan, je hebt constant het gevoel dat Lussier met de (Amerikaanse) handrem op te werk is gegaan. Dat zou in de seventies alvast geen waar zijn geweest.

Wel lekker retro is het optreden van Nicolas Cage, altijd wel te vinden voor een fikse portie cult (hoe verklaar je anders zijn consequent vreemde coiffures?). Voor de gelegenheid laat hij zijn gekende, hypernerveuze tics achterwege en zet hij zijn personage passend stoïcijns cool neer. Hij vertolkt John Milton, een levende dode die per gierende bolide uit de hel wist te ontsnappen. Een ontsnapping, ingegeven door de woede die zich meester van hem maakte toen Milton erachter kwam dat duivelsvereerder annex sekteleider Jonah King (Billy Burke) Johns dochter tot moes sloeg wanneer die hem wilde verlaten en nu van plan is om haar babydochter bij de eerstvolgende volle maan te offeren.

Reden genoeg voor Milton om orde op zaken te gaan stellen, maar dat is niet direct naar de zin van Lucifer hemzelve, die meteen zijn boekhouder (William Fichtner) achter hem aanstuurt met de opdracht Milton weer naar het inferno te escorteren. Maar de angry driver heeft niet de intentie zich te laten klissen alvorens met Jonah afgerekend te hebben. Bovendien krijgt hij hulp uit onverwachte hoek: op zijn tocht wordt hij namelijk vergezeld door de grofgebekte en met schaars linnengoed omgorde blondine Piper (Amber Heard).

Op het witte doek was ‘Drive Angry’ enkel in 3D te bewonderen en ook al staat het misschien wat lullig om dit te verkondigen bij zijn release op Blu-ray en dvd, maar daar kwam deze wild om zich heen schoppende actieprent wellicht het best tot zijn recht. In twee dimensies (al staat de Blu-ray mensen met een 3D-thuisbioscoop toe de film in de bewuste dimensie extra te beleven) zie je vooral dat Lussier zijn uiterste best gedaan heeft om van zijn prent een visuele attractie te maken, maar de echte fun helaas uitblijft. Scheurende autobanden, half ontblote knappe deernen en in het rond vliegende ledematen, aan een injectie pulp ontbeert het ‘Drive Angry’ niet, maar de som van de onderdelen zijn zoals zo vaak niet genoeg om alles tot een sterk geheel te kneden. De acteurs zijn wel op dreef (vooral Fichtner is überlollig als muntjes opgooiende accountant from hell), maar ook zij kunnen niet beletten dat de motor iets over halfweg al aan het sputteren gaat.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray