Zoeken

The Resident (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Resident (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Antti Jokinen
  • Cast: Hilary Swank, Jeffrey Dean Morgan, Christopher Lee
  • Genre: Thriller
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-07-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Resident (Blu-ray)"

Je zou denken dat twee Oscars op de schouw automatisch toegang geven tot de bioscoop, maar niet dus. Deze thriller met gouden beeldjes-wegkaapster Hilary Swank (ze won voor ‘Boys Don’t Cry’ en ‘Million Dollar Baby’) mag dan een bescheiden cinemadoortocht gekend hebben in Nederland, over de plas en in België verscheen/verschijnt hij relatief anoniem op dvd en Blu-ray. Helemaal een mirakel is dat als je weet dat deze nagelbijter ook Jeffrey Dean Morgan en Christopher Lee in zijn cast heeft en geproduceerd werd onder de legendarische Hammer Horror-vlag.

Het mysterie lost zich voor een stuk op na het zien van de prent, want wat Fins videoclipfilmer Antti Jokinen bij zijn debuut aan de pellicule toevertrouwde, kan bezwaarlijk als revolutionaire cinema worden gedoopt. De kans dat ‘The Resident’ in de Hammer-canon een gelijkaardige iconische status als de roemrijke ‘Dracula’-producties zal opeisen, is dan ook miniem. Maar anderzijds dient opgemerkt dat wie houdt van een solide geregisseerde, doch de clichés niet uit de weg gaande thriller met deze prent zonder twijfel een pretentieloze vingeroefening te pakken heeft. Eentje die niet noodzakelijk moet onderdoen voor wat doorgaans wél het grote scherm haalt.

Swank kruipt in de huid van dokteres Juliet Dermer. Ze is op zoek naar een nieuw huurhuis en wonder boven wonder vindt ze al gauw iets betaalbaars naar haar gading in hartje Brooklyn. De prijs is zelfs bespottelijk in verhouding tot wat je doorgaans voor zulks appartement moet neerleggen. Zou er een reukje aan zijn? Juliet ziet er geen kwaad in en grijpt de kans met beide handen, maar voelt al gauw dat er toch iets niet in de haak is met haar charismatische en behulpzame huisbaas Max (Jeffrey Dean Morgan), die Juliet schijnbaar wel heel erg in de gaten houdt. Wat begint als een relatief milde vorm van voyeurisme escaleert in een griezelige obsessie, die op het punt staat haar kookpunt te bereiken.

Komt de plot van een knappe, zelfstandige dame die moet afrekenen met een huisbaas from hell je bekend voor, dan is dat omdat het een beproefde formule is die al menigmaal in een (grote) Hollywoodproductie aan bod kwam. Het meest nadrukkelijk speelt deze vlot wegkijkende thriller leentjebuur bij ‘Sliver’, een al even weinig memorabele thriller met Sharon Stone en William Baldwin. Het verschil is echter dat Swank Sharon Stone niet is en dat de erotische factor plaats heeft geruimd voor een meer occulte, onder meer belichaamd door het optreden van de immer tegenwoordige en uitermate creepy voor de dag komende Hammer-veteraan Christopher Lee.

‘The Resident’ vindt dus allerminst het warme water uit en voor een thriller duurt het zelfs betrekkelijk lang vooraleer de zenuwbanen een beetje strakker aangespannen worden. Jokinen beroept zich ook iets te vaak op artificiële kunstgrepen (suggestieve regie, strijkers op de klankband, etc.) dan op een plot die je echt bij de lurven grijpt, maar hij moest natuurlijk roeien met de riemen die voorhanden waren. Gelukkig kan hij nog terugvallen op uitstekende hoofdacteurs. Morgan is zijn eigen charmante dan wel geheimzinnige zelve en met Swank heeft hij een actrice op de affiche die nooit slecht voor de dag komt. Als een volleerd voyeur brengt Jokinen haar bovendien op d’r sensueelst in beeld. Je kan goed zien dat hij vroeger de clips van o.a. Anastacia, Kelly Clarkson en Shania Twain vormgaf.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray