Zoeken

Monte Carlo

  • Cinevision.be/nl quoteert Monte Carlo met een 2/5
  • Regisseur: Thomas Bezucha
  • Cast: Selena Gomez, Leighton Meester, Katie Cassidy
  • Genre: Komedie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 27-07-2011
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Monte Carlo"

Disney Channel spuwt de ene tienerster na de andere uit, maar de vraag is of er ooit eentje in zal slagen om zijn of haar zogenaamde ‘grote scherm’-potentie daadwerkelijk te bewijzen. De jury heeft Vanessa Hudgens en Zac Efron nog niet helemaal afgeschreven, maar het wordt toch tijd dat de twee zich eens echt beginnen te onderscheiden. Van hetzelfde laken een broek, zij het in een vroeger carrièrestadium: parttime popdiva én actrice Selena Gomez. Met ‘Monte Carlo’ (géén Disney-product btw) krijgt ze een eerste kans om het witte doek te veroveren.

De amper 18-jarige Gomez kruipt in de huid van Grace, pas afgestudeerd en verlangend om haar saaie Texas-bestaan eventjes achter zich te laten voor een trip naar Parijs met haar beste vriendin (Katie Cassidy). De eerste kink in de kabel komt er al wanneer Grace’s moeder en stiefvader beslissen om haar stiefzus Meg (Leighton Meester) – jawel, ‘een boze’, zoals dat sprookjes betaamt – mee naar de lichtstad te sturen. Voor zover dat de pret al niet drukt, krijgt het trio in Parijs ook nog eens af te rekenen met de luizigste touroperator van de stad. Wanneer ze bij een excursie naar de Eiffeltoren zelfs worden achtergelaten, dreigt het avontuur al na één dag over te zijn.

Maar zoals dat in films met tienermeisjes met dromen en verlangens nu eenmaal altijd gaat: de kans van hun leven moet dan nog voorbijkomen. En die krijgt het drietal als blijkt dat Grace als twee druppels water lijkt op één of andere omhooggevallen Britse showbizztroela en in een lokaal hotel voor haar dubbelgangster aanzien wordt. Ze besluiten van de gelegenheid gebruik te maken om een paar dagen te baden in het soort weelde dat ze tot dan toe alleen maar uit mode- en andere bladen kenden. Hun maskerade brengt hen uiteindelijk tot in Monte Carlo, waar ze dansen en dineren met prinsen, zich in avondjurken hullen en met allerhande sieraden mogen pronken. Maar hoe lang kunnen ze dit spelletje volhouden?

Oorspronkelijk was dit script geschreven met hoofdpersonages van middelbare leeftijd en zouden Julia Roberts en Nicole Kidman twee van de drie hoofdrollen voor hun rekening nemen. De producenten besloten echter het roer helemaal om te gooien en te gaan voor een jongere cast. Waardoor het eindresultaat een ontiegelijk braaf chickfest geworden is, waarin vooral jonge tienermeisjes zich moeten in herkennen. Door de drie protagonisten met een totaal verschillend karakter op te zadelen (een naïeve dromer, een durfal met het hart op de tong en een ietwat saaie, maar verantwoordelijke meid), moet er altijd wel eentje bij zijn waarmee het doelpubliek zich kan vereenzelvigen. Helaas echter is er van karakteruitdieping weinig sprake. Of van geloofwaardigheid. De drie zijn de achttien reeds voorbij, maar gedragen zich als bakvissen van 14 die net hun eerste romance beleven. Want vanzelfsprekend worden/zijn ze alle verliefd, en the object of their affection op hen.

De wereld van ‘Monte Carlo’ is een ideale wereld zonder veel hindernissen, die uiteindelijk leert dat eigenheid primeert op schoonheid. Of beter: dat eigenheid schoonheid is. Het is een nobele boodschap om aan tienermeisjes te prediken dat ze trouw moeten blijven aan wie ze zijn, maar het heeft tegelijk toch iets schizofreens om hen zulk dromerig beeld van liefde en leven voor te spiegelen zoals hier gedaan wordt. En hoe het dan zit met de vertolking Selena Gomez? Zij wordt volledig weggespeeld door haar twee tegenspeelsters. Het lijkt ook geen toeval dat haar personage Grace heet en naar Monaco gaat, maar ze is lang niet zo gracieus als die enige, echte Grace van Monaco.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray