Zoeken

Corpse Bride

  • Cinevision.be/nl quoteert Corpse Bride met een 2/5
  • Regisseur: Tim Burton
  • Cast: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson
  • Genre: Animatie
  • Duur: 76 minuten
  • Releasedatum: 26-10-2005
  • DVD: 26-04-2006
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Corpse Bride"

Twaalf jaar na de veelvuldig op lof onthaalde animatiefilm ‘The Nightmare Before Christmas’, keert cineast Tim Burton opnieuw naar het animatiegenre met ‘Corpse Bride’, een prent waarin hij zich beroept op dezelfde tekenstijl, maar waarin hij duidelijk niet het hoge niveau van z’n voorganger kan evenaren.

Victor (Johnny Depp) is een jongeman, die in een 19de-eeuws Europees dorpje weggevoerd wordt naar de onderwerld om aldaar te trouwen met een mysterieuze corpse bride terwijl zijn bruid Victoria (Emily Watson) op hem wacht in het land der levenden. Ondanks het feit dat het leven in de dodenwereld een stuk kleurrijker is, ontdekt Victor al snel dat niets hem zijn enige, echte liefde kan doen vergeten.

Het verhaaltje van ‘Corpse Bride’ is bijzonder mager en voelt zelfs voor een film van amper een dik uur al langgerekt; het feit dat Burton z’n film ook opsmukt met een vier à vijf tenenkrommende muzikale intermezzo’s stemt ons oordeel ook niet meteen gunstig. Het moet echter gezegd dat ‘Corpse Bride’ enkele geweldige vondsten bevat. Zo zijn de vele verbale grapjes (’People are dieing to get down here.’) best geslaagd en op de animatie valt dit keer weer niets aan te merken. Bovendien is het contrast dat Burton stelt tussen de hitsige onderwereld en de grauwe, ongezellige realiteit een leuke vondst en mogelijk zelfs bedoeld als afschildering van onze hedendaagse leefwereld. Want, zo wil Burton ons toch doen geloven, doden vergeten zo makkelijk alle miserie en genieten meer van het leven (jawel!) dan de levenden. Na alle pathetische onderbrekingen, ontaardt ‘Corpse Bride’ op de koop toe in een voorspelbare en ietwat mager uitgevallen finale.

Fetisjacteur Johnny Depp werkt al voor de vijfde keer samen met de excentrieke en vooral visuele filmmaker Tim Burton en dat merk je zelfs al aan ’s mans perfect getimede tussenkomsten. Ook Burtons vrouw Helena Bonham Carter mag weer haar trouwe bijdrage leveren aan de nieuwste prent van manlief. Verder zijn er nog kleurrijke optredens van Albert Finney, Christopher Lee en vooral Tracey Ullman. ‘Corpse Bride’ is een dubbeltje op z’n kant; ondanks heel wat positieve punten, slaat onze balans toch vooral om naar de negatieve zijde.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray