Zoeken

Downton Abbey, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Downton Abbey, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: Brian Percival
  • Cast: Hugh Bonneville, Jim Carter, Maggie Smith, Elizabeth McGovern
  • Genre: Drama
  • Duur: 365 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-08-2011
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Downton Abbey, seizoen 1"

De prachtig geëvoqueerde Edwardiaanse tijdssetting, het unaniem exquise acteerwerk of het veelgelaagde script: beslis zelf maar waarom ‘Downton Abbey’ nu al een plaatsje veroverd heeft in het rijtje kostuumklassiekers waaraan ook reeksen als ‘Brideshead Revisited’ en ‘Upstairs, Downstairs’ toebehoren. Verbazen mag het evenwel niet dat deze nieuwe korsetserie van kwaliteit overloopt. Het brein erachter is immers Julian Fellowes, die tien jaar geleden de Oscar voor Beste Scenario wegkaapte voor het thematisch gelijkaardige én al even accuraat geschetste ‘Gosford Park’.

We schrijven 1912, twee jaar voor het uitbreken van Wereldoorlog I. Een periode waarin de Britse aristocratie floreerde. Zo ook die van het fictieve landgoed Downton Abbey, gelegen in de prachtige natuur van Yorkshire. Hoewel er ook enkele problemen de kop opsteken, waarvan één in het bijzonder: Downton Abbey is dringend op zoek naar een erfgenaam. Lord Crawley (Hugh Bonneville) en zijn eega Lady Cora (Elizabeth McGovern) hebben drie dochters, dus moet de next in line tussen de neven gezocht worden. Uiteindelijk valt de keuze op Matthew (Dan Stevens), maar daar blijkt niet iedereen zo mee opgezet. Niet in het minst Crawley’s eigen moeder (Maggie Smith), die geen al te hoge pet op heeft van Matthews moeder (Penelope Wilton).

In ‘Downton Abbey’ richt Fellowes zich echter niet enkel op adellijke Crawleys, maar ook op de vele bedienden, die – binnen een net zo strike hiërarchie – hun leven doorbrengen op het landgoed. Elk hebben ze hun eigen motieven. Terwijl sommigen de familie en levensstijl van Downton hondstrouw zijn, beschouwen anderen het landgoed louter als een tussenstadium naar een andere (lees: betere) betrekking of als een plaats waar liefde en avontuur voor het grijpen liggen. Het enige verschil is dat zij zowat alle geheimen van de Crawleys kennen, terwijl de familie amper weet wat hen beroert. Wellicht daarom ook dat de boeiendste plotlijnen die zijn, die vanuit het oogpunt van die ‘onderlaag’ verteld worden.

De pièce de resistance van deze zeven afleveringen tellende reeks (waarvan een tweede seizoen intussen besteld is) is zonder twijfel het geweldige scenario, dat op uiterst subtiele wijze de verschillende klassenverschillen die er in zo’n landhuis heersen, blootlegt – zowel upstairs als downstairs. Daarbij vergeet Fellowes ook niet om de Zeitgeist treffend te verbeelden en zelfs te verwerken in zijn verhaal: zo maakt het zinken van de Titanic een vitaal deel uit van de plot, of toch wat die ramp teweegbrengt. Dat er bij die verbeelding niet op een shilling meer of minder gekeken werd, mag tevens duidelijk zijn. Elke aflevering kostte ruim één miljoen pond, en dat is er aan te zien.

Liefhebbers van de in de inleiding aangehaalde tv-evergreens of films als ‘The Remains Of The Day’, ‘Howards End’ en ‘Brideshead Revisited’ (de gelijknamige bioscoopfilm van twee jaar terug) mogen dus niet twijfelen. Met ‘Downton Abbey’ hebben zij een nieuw goudklompje in handen. Een serie die drama vermengt met humor en die ondanks zijn stiff upper lipp-setting allerminst als stijf bestempeld kan worden. Rest ons enkel nog een hele waaier pluimen op de hoeden van de cast te steken, want werkelijk niemand valt uit de toon. Al dient gezegd dat Maggie Smith, Hugh Bonneville en Jim Carter als butler misschien wel het meest indrukwekkend voor de dag komen. Uiteraard geen vernieuwende televisie, maar wel een onbetwistbare genreverrijking, die recente soortgenoten als ‘Cranford’ en ‘Lark Rise To Candleford’ moeiteloos overklast.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray