Zoeken

Bridesmaids (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Bridesmaids (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Paul Feig
  • Cast: Kristen Wiig, Rose Byrne, Maya Rudolph
  • Genre: Komedie
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum: 03-08-2011
  • Blu-ray: 14-12-2011
  • Distributeur: UPI
  • Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Bridesmaids (Blu-ray)"

Geëmancipeerde vrouwen, spring op de barricades en verenig u om massaal naar ‘Bridesmaids’ te trekken, de nieuwe zuigeling uit de Judd Apatowkraamkliniek. Apatow trok in het verleden al de kaart van vrouwvriendelijke onderbroekenlol (‘Knocked Up’ is hiervan het beste voorbeeld), maar dat waren maar opwarmertjes voor deze film die zich onbeschaamd profileert als een vrouwelijke versie van ‘The Hangover’. In het huidige klimaat waar ongein als ‘Bad Teacher’ ook voor volle zalen zorgt, lijkt de tijd er meer dan ooit rijp voor.

‘Bridesmaids’ is dus geenszins de eerste vrouwelijke boertige komedie, maar net als ‘The Hangover’ twee jaar terug is het wel een farce die door zijn ranzigheid en zin om all the way te gaan willens nillens op de lachspieren werkt. Dat zoiets goed is voor een keer maar niet echt tot herhaling noopt, bewees ‘The Hangover Part II’. Maar dat zijn zorgen voor later, wanneer de welhaast onvermijdelijke sequel op deze ‘Bridesmaids’ van de band komt rollen.

De kern van ‘Bridesmaids’ is (zoals wel meer bij Apatow) poeslief. Centraal staan de bokkensprongen van Annie (Kristen Wiig, die samen met haar improvisatiecollega Annie Mumolo het scenario neerpende), een vrouw van in de dertig die na het faillissement van haar taartenwinkel en de breuk met haar vriend even in een dipje zit. Niet dat ze zich dat aan het hart laat komen: ze mag de ware dan wel nog niet hebben gevonden, bij haar weliswaar egocentrische fuck buddy (een bij vlagen hilarische cameo van Jon ‘Mad Men’ Hamm) kan ze haar vleselijke lusten botvieren en haar jeugdvriendin Lilian (Maya Rudolph) werpt zich op als steun en toeverlaat. Wanneer Lilian aankondigt te trouwen, is Annie in de zevende hemel. Al is het maar omdat ze als erebruidsmeisje mee mag helpen het feest te organiseren. Helaas voor Annie moet ze die taak delen met Lilians nieuwe beste vriendin Helen (Rose Byrne), de vrouw van de baas van Lilians toekomstige echtgenoot. Helen beweegt zich in rijke en elitaire kringen en moet veel minder moeite doen dan Annie om wauw’s en ooh’s los te lokken bij Lilian en haar omgeving. Het gevolg is een machtsstrijd tussen de beide vrouwen en heel wat niet altijd appetijtelijke kak-, kots- en pisgrappen.

‘Bridesmaids’ mikt breed: meer dan twee uur lang schippert de prent tussen bewust gortige scènes (er is een toilet- en wasbakscène die de wansmaakmeter de hoogte injaagt) en een brave romantische komedie (de ontluikende romance tussen Wiig en een politieman, mooi vertolkt door Chris O’ Dowd van de Britse sitcom ‘The IT Crowd’). Het improvisatieverleden van Wiig laat zich daarnaast duidelijk merken in heel wat losse pols-scènes die bijna als aparte sketches zijn ingebouwd (de vliegtuigscène) die welhaast ongegeneerd de speelduur de hoogte injagen. Een beetje meer focus was zeker welkom, maar Apatow heeft altijd al een boon gehad voor freewheelende komedies en hij neemt er schijnbaar vrede mee om regisseur Paul Feig en zijn cast hun zin te laten doen. Waardoor er voor elke scène die in de roos mikt, er wel eentje is die mijlenver de mist ingaat. De overzoete huwelijksfinale met surprise act bijvoorbeeld jaagt de meer cynische kijk(st)er onverwijld de gordijnen in.

Dat ‘Bridesmaids’ desondanks de inzinkingen en plaatsvervangende schaamte toch heel wat geheide dijenkletsende momenten bezit, komt in de eerste plaats door Wigg die voor zichzelf een mooie rol heeft geschreven en de kans om zich daarbij in de kijker te werken met beide handen aangrijpt. Rose Byrne heeft het moeilijker om zich haar rol eigen te maken en bewijst dat ze geen rasechte comédienne is. Maar ze heeft gelukkig meer eigenheid dan de rest van de bruidsmeiden die in brede lagen worden uitgetekend. In het geval van Megan (Melissa McCarthy) zelfs letterlijk: als ze ooit een actrice zoeken om de zus van Zach Galifianakis te vertolken dan mogen de castingbureaus hier halt houden. Haar rol van grofgebekte schoonzus is een verschijning waar je ofwel voor of tegen bent. Een verdict dat als een scherpgesneden zwaard van Damocles eigenlijk ook boven de volledige prent hangt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray