Zoeken

Captain America: The First Avenger (BD)

  • Cinevision.be/nl quoteert Captain America: The First Avenger (BD) met een 3/5
  • Regisseur: Joe Johnston
  • Cast: Chris Evans, Hayley Atwell, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 04-01-2012
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Captain America: The First Avenger (BD)"

Hét grote culminatiepunt in het universum der superheldencinema wordt aangekondigd voor later dit jaar. Dan verschijnt ‘The Avengers’ in de zalen, waarin SHIELD-opperhoofd Nick Fury in de strijd tegen een vijand die de wereld wil vernietigen (dat willen nu eenmaal alle stripschurken!) een soortement comic book hero dream team samenstelt, bestaande uit Iron Man, Hulk, Thor én Captain America. Voor het zover is, moet die laatste echter nog aan het grote publiek worden geïntroduceerd.

Ironisch dat precies deze patriottische wreker als allerlaatste zijn weg naar het witte doek vindt, want dit in 1941 zijn intrede makende karakter (toen nog onder de Timely Comics-vlag, dat later zou transformeren in het befaamde Marvel) is één van de alleroudste superhelden in de geschiedenis, enkel concurrenten als Batman en Superman voor zich duldend. Hij stamt ook uit een periode waarin er nood was aan zulke verhalen. Wat meteen verklaart waarom Captain America in zijn eerste avontuur een paar rake rechtse klappen uitdeelt aan Adolf Hitler. Met zijn grote scherm-bewerking haakt regisseur Joe Johnston (‘The Rocketeer’) in op de huidige trend om comic-adaptaties in te bedden in een historisch tijdsraam (zie ook ‘X-Men: First Class’), maar verwacht je niet aan veel realisme. Het blijft popcorncinema, maar gelukkig wel van de meest entertainende soort.

Wanneer we Steve Rogers (Chris Evans) voor het eerst zien, zou je nooit zeggen dat hij voorbestemd is om uit te groeien tot het Amerikaanse symbool voor moed en heldhaftigheid. Rogers is een opdondertje, die weliswaar geen enkel gevecht uit de weg gaat, maar door zijn tengere lijf altijd aan het kortste eind trekt. Ook wanneer hij zich opgeeft als soldaat in het leger. Vier weigeringen volstaan echter nog niet om hem van idee te veranderen en zijn vastberadenheid om zich steeds maar weer kandidaat te stellen, maakt hem volgens een naar de VS uitgeweken Duitse wetenschapper (Stanley Tucci) het ideale proefkonijn voor een ultrageheim Super Soldier-programma.

Tijdens de toediening van het speciale soldatenserum – dat zijn effect niet mist en Rogers tot een soort übermensch met onuitputtelijk krachtenarsenaal omvormt – wordt de professor echter door een nazispion vermoord, waardoor het project opnieuw in de vriezer belandt. Kolonel Chester Phillips (Tommy Lee Jones) beslist op zijn beurt om Rogers niet op te stellen in zijn bataljon, maar hem als uithangbord van het leger te gebruiken. Concreet betekent dit dat Rogers van de ene ‘circusshow’ in de andere terechtkomt. Maar hij wil niet met cheerleaders op het podium staan, hij wil de wereld redden wanneer een Duitse militair (Hugo Weaving), die met een ruwe versie van hetzelfde serum geïnjecteerd is, van plan is om onze blauwe planeet stad per stad op te blazen. Samen met een sexy agente (Hayley Atwell), ingenieur Howard Stark (Dominic Cooper) en een stel toegewijde lefgozers schiet hij in actie.

‘Captain America: The First Avenger’ combineert de avontuurlijke fun van pakweg ‘Raiders Of The Lost Ark’ (de oorlogssetting en de megalomane bad guy doen je gedachten zeker naar de Spielberg-klassieker verglijden) met het tongue in cheek-gehalte van collega-avenger Iron Man. Kosten noch moeite zijn duidelijk gespaard om de jaren ’40-setting nauwkeurig naar het grote scherm te vertalen, wat het geheel enkel maar meer ouderwetse charme oplevert. Ook de keuze om te focussen op de personages en de humor en niet op een karrenvracht aan actie doet de film goed. Pas in zijn laatste halfuur vervalt ‘Captain America’ in de wetmatigheden van het genre, maar zelfs dan slaagt hij erin het verschil te maken. Johnston houdt de actie immer overzichtelijk en de toon lichtvoetig.

Een andere sterkte is de rolverdeling. Chris Evans heeft de juiste jongensachtige uitstraling om dit karakter geloofwaardig te brengen (in zijn ‘magere’ deel geholpen door puik effectenwerk) en beseft zichtbaar dat je dit soort cinema het best met een korrel zout neemt. Hetzelfde mag gezegd worden van Jones en Atwell, fijne en ongewone castingkeuzes die de prent ook een zekere frisheid bezorgen. Maar de echte sterren zijn Hugo Weaving als Johann Schmidt/Red Skull en Toby Jones als zijn handlanger, een archetype-naziboekhouder met lange zwarte jas en hoed. ‘Captain America: The First Avenger’ omarmt clichés met een knipoog én biedt vooral jolly good fun. Prima blockbuster.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray