Zoeken

World Invasion: Battle Los Angeles

  • Cinevision.be/nl quoteert World Invasion: Battle Los Angeles met een 2/5
  • Regisseur: Jonathan Liebesman
  • Cast: Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez, Ramon Rodriguez
  • Genre: Actie
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-08-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "World Invasion: Battle Los Angeles"

Wanneer we denken aan cinematografisch proza waarin de mensheid af te rekenen krijgt met uit ufo’s stappende snoodaards die onze blauwe planeet willen inpalmen, dan komen we nogal gauw terecht bij ‘V’, de tv-klassieker uit de jaren tachtig (die inmiddels trouwens in een nieuw jasje is gestoken). ‘World Invasion: Battle Los Angeles’ sluit vrij nauwgezet aan bij dit reptielenepos, al is er geen aandacht voor de ontwikkeling van of interactie met de buitenaardse wezens en concentreert regisseur Jeff Liebesman zich uitsluitend op de oorlog die uitbreekt tussen ons en hen. Of hoe de Amerikaanse militairen eens te meer yippie-ka-yee-gewijs de wereld redden.

De komst van de planetaire bezetters wordt aangekondigd door een meteorietenregen die steden als Tokio, New York, Londen, Sydney, Buenos Aires, Hong Kong en Los Angeles treft. De meteorieten blijken geen natuurverschijnsel te zijn, maar ruimteschepen van een onbekende planeet. De bezoekers zijn alles behalve vriendelijk en zijn op zoek naar water om hun planeet te redden. Om ons kostbare blauwe goedje te bemachtigen zien ze er geen graten in de mensheid een kopje kleiner te maken. Tegenactie is dus nodig, en in Santa Monica wordt die geleverd door een marine-eenheid die als opdracht krijgt het gebied te evacueren vooraleer er een bom te droppen die sterk genoeg zou moeten zijn om het buitenaards geboefte onschadelijk te maken. Een van de mariniers is Michael Nantz (Aaron Eckhart): vlak voor de landing van de moordzuchtige aliens had hij zijn ontslag ingediend na een carrière van ruim twintig jaar, omdat hij de verliezen van een paar manschappen tijdens een missie in het Midden-Oosten niet kon verkroppen. Zijn ontslag hangt echter snel aan de wilgen, daar hij de wereld uiteraard niet in de steek kan laten tijdens een allesvernietigende aanvalsgolf. Eens een marinier, altijd een marinier.

Het is niet helemaal duidelijk wie er het meest in zijn nopjes zal zijn (of zou moeten zijn) met ‘World Invasion: Battle Los Angeles’. De sf-adepten zien dit waarschijnlijk als een schietgrage variante van Roland Emmerichs ‘Independence Day’, actieliefhebbers laten het eerder passen in het rijtje zware artillerie-films zoals Ridley Scotts ‘Black Hawk Down’. De actie primeert in elk geval, en de menselijke interacties beperken zich hoofdzakelijk tot voor de hand liggend gung ho-geblaat en heel wat patriottisch gemekker.

Het is sowieso jammer dat Liebesman de nadruk legt op de militaire insteek. Zeker omdat de aliens (de schaarse keren dat ze in beeld komen) best mooi vormgegeven zijn. Enkel in de scène waarin Eckhart er eentje te pakken weet te nemen en zoekt hoe hij het specimen kan doden, wordt er echt wat substantieels met de monstereffecten gedaan. Helaas moet alles en iedereen wijken voor de militaire zelfverheerlijking waar de prent zich in wentelt. Van zodra Eckhart ergens halverwege een vaderlandslievende propagandaspeech door de luidsprekers laat schallen, neemt ‘World Invasion: Battle Los Angeles’ een duik naar beneden en verzandt alles in holle oorlogsretoriek met veel wapengeschut en een gemakkelijke populistische boodschap. Dat het al bij al niet zo ergerlijk wordt als bij een doorsnee Michael Bay of Roland Emmerich-product spreekt alsnog een beetje in het voordeel van de film.

Voor Liebesman is ‘World Invasion: Battle Los Angeles’ in elk geval een stapje vooruit in vergelijking met de saaie horrorproducties (‘Darkness Falls’ en ‘The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning’) op zijn cv. Het ziet er naar uit dat de man zich daar in de toekomst niet meer moet aan bezondigen, daar hij zopas de sequel op ‘Clash Of The Titans’ heeft mogen inblikken. Laat ons hopen dat de Griekse monsters en rare kwieten daarin niet worden afgeknald door helden met a marine never quits-onderhemdjes. Alle gekheid op een stokje: ‘World Invasion: Battle Los Angeles’ benut zijn potentieel verre van volledig, en blijft vooral overeind bij de gratie van een paar geslaagde momenten (de scène met de bus) dan door het gehele plaatje dat nauwelijks weet te verrassen, laat staan van de sokken te blazen.

Extra’s (dvd): wie wil weten hoe ze het toch allemaal doen, zo’n realistisch ogende fictieve monsteroorlogsfilm inblikken kan terecht bij een in vier delen gesplitste making of. Kijk naar ‘Behind The Battle’, ‘Aliens In LA’, ‘Preparing For Battle’ en ‘Creating LA In LA’ en zie bijna al je vragen beantwoord.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray