Zoeken

Red Riding Hood (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Riding Hood (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Catherine Hardwicke
  • Cast: Amanda Seyfried, Gary Oldman, Max Irons
  • Genre: Thriller
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-08-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Red Riding Hood (Blu-ray)"

Zeg, Roodkapje, waar ga jij heen, zo alleen, zo alleen. Zeg, Roodkapje, waar ga jij heen, zo alleen? Een vraag waar elke peuter en kleuter onherroepelijk mee wordt geconfronteerd tijdens de eerste schoolstappen, en daarbij leert dat het brave, dappere meisje koekjes gaat brengen naar haar grootmoeder die in het bos woont. De vijftienjarigen van deze wereld ontdekken in ‘Red Riding Hood’ echter dat Roodkapje meer doet dan koekjes brengen. Zo doet de af en toe toch ietwat ondeugende meid zelfs stoute dingen met haar houthakkersvriendje. Waarmee meteen duidelijk is dat dit allesbehalve een kinderfilm is, en er heel wat elementen worden toegevoegd aan het middeleeuws sprookje dat door de adaptaties van Charles Perrault en de gebroeders Grimm eeuwigheidswaarde kreeg.

De voornaam van Roodkapje blijkt Valerie te zijn, en het meisje (Amanda Seyfried) is dus helemaal niet zo onschuldig als in het kinderboekenproza. Integendeel, ze is een gezonde pubermeid die verliefd is op houthakkerszoon Peter (Shiloh Fernandez), terwijl ze eigenlijk uitgehuwelijkt is aan Henry (Max Irons), de zoon van de smid. Valerie woont in het dorpje Daggerhorn, en dat heeft een kwalijke reputatie. Sinds generaties wordt het gehucht bij volle maan opgeschrikt door een wolf die het zowel op het vee als op de bewoners heeft voorzien. De inwoners proberen het roofdier tevreden te stellen door het een geit of een varken op een presenteerblaadje aan te bieden, maar die missie lukt niet altijd. Zo blijkt eens te meer als Valeries oudere zus Lucy het volgende slachtoffer van de wolf wordt. Waarop de dorpsoversten zich genoodzaakt zien om wolvendoder/heksenjager Solomon (Gary Oldman) naar het dorp te halen in de hoop dat hij het monsterlijk dier kan doden.

Dat deze ‘Red Riding Hood’ zich laat omschrijven als een romantische fabel voor de ‘Twilight’-generatie hoeft niet te verwonderen. Regisseuse Catherine Hardwicke regisseerde de eerste prent uit die franchise, en ze neemt nogal wat stijlkenmerken over voor dit pubersprookje. Heel wat pompeus tienergesmacht dus, hier vaak beklemtoond door een door Brian Reitzell gesuperviseerde soundtrack. Ook een deel van het verhaal (een meisje dat moet kiezen tussen de attenties van twee potente jongelingen) maakt trouwens de oversteek.

Toch doen Hardwicke en scenarist David Johnson (‘Orphan’, ‘Clash Of The Titans 2’) hun uiterste best om naast de fictieve elementen en de smachtende blikken van Amanda Seyfried heel wat Roodkapjefolklore in het scenario te verwerken. Inclusief Roodkapjes oma die diep in het bos leeft, en hier met mature charme wordt neergezet door Julie Christie. De zoektocht naar de identiteit van de wolf (zo goed als zeker een dorpeling) laat zich zelfs bekijken als een vrij geslaagde ‘whodunit’. Jammer dat de wolf er iets te fake uitziet om schrik aan te jagen: de tienerdoelgroep heeft vandaag de dag ongetwijfeld al meer en beter gezien dan de niet zo overtuigende pixelcreatie die zijn opwachting maakt. Dan is de net niet in overdrive acterende Gary Oldman met zilveren vingernagels zelfs schrikwekkender te noemen.

Door de verschillende stijlbotsingen (tienerromance, horrorfilm in de dop, campy pleziertje) lijkt ‘Red Riding Hood’ af en toe van het juiste bospad af te dwalen, maar uiteindelijk slaagt Hardwicke er alsnog in om een prent af te leveren die niet aan overgeregisseerde overkill ten onder gaat. Zo is de vormgeving heel verzorgd: de prent blijft grotendeels trouw aan de sprookjessetting en het productiedesign van Dagghorn is geïnspireerd. Kijk maar naar de scherpe doornen die schijnbaar overal in het dorp (van de bomen tot de omheiningen) aanwezig zijn. Je kan het als gemakzucht beschouwen, maar het deed ons zowaar wat denken aan de theatrale decors die Hollywood in het verleden veelvuldig gebruikte om hun studiosets te veranderen in caleidoscopische toverdozen die de valse buitendecors een bijna onwereldse charme meegaven. ‘Red Riding Hood’ gaat niet zo ver, maar heeft toch genoeg geslaagde momenten en knipogen in huis om meer te zijn dan zomaar een goedkoop ‘Twilight’-afkooksel.

Extra’s (Blu-ray): zoals dat wel meer gaat tegenwoordig bevat de Blu-ray een alternatieve versie. Die verschilt maar in een paar details van de biosversie, inclusief ‘verrassing op het einde’. Voeg hier nog een audiocommentaar, storyboards, muziekvideo’s, repetitiemateriaal en een vrij interessante in verschillende featurettes gehakte making of bij en je krijgt een meer dan verzorgd pakket aanvullend kijkvoer.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray