Zoeken

Cowboys & Aliens (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Cowboys & Aliens (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jon Favreau
  • Cast: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-12-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Cowboys & Aliens (Blu-ray)"

Scriptschrijvers Roberto Orci en Alex Kurtzman (het combo achter de uitstekende ‘Star Trek’-reboot en de fijne sf-serie ‘Fringe’) omschrijven ‘Cowboys & Aliens’ een beetje vrijpostig als “‘Unforgiven’, maar dan met aliens”. Verwacht echter niet dat deze op de gelijknamige strip van Scott Michael Rosenberg gebaseerde sciencefictionwestern binnen een paar maanden in de Oscarrace zal opduiken (zoals de classic van Eastwood bijna twintig jaar geleden wél deed). Sterker nog: mocht er een aparte categorie bestaan voor Beste Blockbuster, dan zou deze nogal tamme ‘buitenaardse wezens vallen de aarde aan’-variant wellicht nog naast het net vissen.

Los van de wetenschap dat Orci en Kurtzman met zo’n quote verkeerde verwachtingen creëren, is het simpelweg ook te ver verwijderd van de waarheid. Meer accuraat was ongetwijfeld geweest: ‘Independence Day’, maar dan in het oude westen. Want de westernclichés mogen dan al welig in het rond tieren, uiteindelijk komt het in deze op een breed publiek mikkende actieprent op krek hetzelfde neer als in Emmerichs invasietrendsetter: een groepje mensen neemt het op tegen aliens die het om god weet welke reden op onze planeet gemunt hebben.

Dat groepje bestaat onder andere uit outlaw Jake Lonergan (Daniel Craig profileert zich als een thinking man’s Steve McQueen), die lijdt aan amnesie en zich een eerdere close encounter niet meer voor de geest kan halen. Hij is echter de enige die de sleutel tot de vernietiging van de buitenaardse bezoekers in handen heeft. Tot grote hoop van Colonel Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford), een malafide veebaron die de scepter zwaait in het mijnstadje waar de aliens zonet hebben toegeslagen en onder meer Dolarhydes zoon Percy (een fantastische Paul Dano) hebben ontvoerd – meteen ook de reden waarom de knorrige knar deelneemt aan de uitrukkende posse.

Hoewel het met deze premisse makkelijk had gekund, is ‘Cowboys & Aliens’ geen grappige film geworden. Er valt iets voor te zeggen dat de makers zich niet verliezen in een waaier aan postmoderne knipogen, maar voor de ernstige uitwerking waar ze nu duidelijk voor gekozen hebben is het uitgangspunt – laat ons wel wezen – eigenlijk te belachelijk. Als western valt de film ook plat op zijn gat, want veel meer dan de genreclichés bevestigen, doen Favreau en co niet (denk daarbij aan een saloonstrijd, een sheriff die rechtvaardigheid predikt, een scène rond het haardvuur, etc.). En voor een sf-prent stralen de aliens eenvoudigweg te weinig dreiging uit.

Veel heeft er natuurlijk mee te maken dat het scenario alle kanten uit banjert en nooit voor een constante toon kiest. Dat krijg je er dan wellicht van als je genres in de blender gooit die helemaal niet gemixt horen te worden. Het geheugenverlies van Craigs personage is misschien nog de beste vondst, omdat de scribenten op die manier nog een beetje kunnen verdoezelen dat het allemaal wel erg weinig om het lijf heeft. Hoewel, eens de puzzelstukken op hun plaats vallen, valt dat toch niet langer te ontkennen. Reken daarbij ook dat de makers per sé nog een boodschap in de film wilden verwerken (we zeiden toch al dat ze dit (té) ernstig hebben aangepakt), die verdraagzaamheid verkondigt. Hier in het bijzonder gesymboliseerd in het feit dat de blanke Amerikanen met de indianen moeten samenwerken om hun volk (en we zijn toch allemaal hetzelfde volk, nietwaar?) te redden.

Kortom, ‘Cowboys & Aliens’ stelt teleur. Waar je in de eerste plaats een plezante film verwacht die de tong stevig in de wang gedrukt houdt, krijg je een prent met een vaag script (kijk maar eens welke behandeling het personage van Olivia Wilde krijgt) die enkel hoopt te scoren met westernstereotypen en bloedserieuze alien-actie. Op die actie mag dan al niks aan te merken zijn (Favreau weet hoe een camera te hanteren), de ware fun blijft helaas uit. Dubbel jammer, omdat zowel Craig als Ford (als een soortement racistische achterneef van Indiana Jones) er duidelijk wél zin in hadden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray