Zoeken

Scarface (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Scarface (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, Robert Loggia
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 170 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Scarface (Blu-ray)"

Say hello to his little friend op Blu-ray. Een beeld- en geluidsupdate voor wat één van de meest invloedrijke gangsterprenten ooit is. Niemand die in 1983 kon geloven dat Brian De Palma’s update van Howard Hawks’ meesterwerk ‘Scarface’ uit 1932 zo’n langetermijnsucces zou worden. De ontvangst bij de release was op z’n zachtst gezegd gemengd en niet iedereen zag (onmiddellijk) de cinematografische waarde tussen de bloederige excessen die De Palma en scenarist Oliver Stone in het lang en het breed over het scherm smeerden.

In 1932 hadden Howard Hawks en producent Howard Hughes het lef om een gangsterprent te draaien die openlijk knipoogde naar de misdaadcarrière van Al Capone, zij het onder de alias Tony Camonte (vertolkt door Paul Muni). Capone was naar het schijnt zo in zijn nopjes met de film, dat hij zijn eigen privékopie bezat. De bedoeling was dat de remake zich ook in het Chicago van de drooglegging zou afspelen, maar de producers hadden geen budget veil voor de reconstructie daarvan. Sidney Lumet, die toen nog bij het project was betrokken, suggereerde daarom om het verhaal te updaten naar het het Miami van de jaren tachtig. Waar in 1980 heel wat Cubanen aan land kwamen: allemaal vluchtelingen die hun geboorteland verlieten en als immigrant in Amerika aan de slag konden. Tussen die immigranten zaten echter heel wat misdadigers en ex-gevangenen, en eentje van hen is Tony Montana (Al Pacino).

Die heeft nog maar amper voet gezet op Amerikaanse bodem of zijn eerste misdaad is een feit. Samen met zijn spitsbroeder Manny Ribera (Steven Bauer) stemt hij erin toe om een paar vuile klussen op te knappen voor drugdealer Lopez (Frank Loggia), inclusief de moord op een Cubaans politicus. Het duurt niet lang vooraleer Tony beseft dat hij niet voor loopjongen in de wieg is gelegd: hij droomt van een eigen imperium, en geen brug is hem te ver om zijn doel te bereiken. Dat het daarbij tot een breuk komt met Lopez laat zich raden, zeker als hij aanpapt met diens minnares Elvira Hancock (Michelle Pfeiffer). De aan cocaïne verslaafde Montana wordt steeds megalomaner, en zelfs Manny is niet langer veilig wanner die een relatie begint met Montana’s zus Gina (Mary Elizabeth Mastrantonio).

Nagenoeg alle elementen uit de Howard Hawks-versie zijn behouden in deze update. Ook in het origineel bleek de zus de zwakke plek van Tony Camonte. En ook de controverse bleef: Hawks’ prent zorgde destijds voor nogal wat opfhef omdat velen dachten dat de prent de levensstijl van de gangsters overromantiseerde, De Palma en Stone kregen het verwijt dat ze openlijk kozen voor misselijkmakend geweld. Een verdict dat er vooral kwam door de beruchte kettingzaag/-badkamerscène. Kritiek die misschien terecht was, maar je kan geen omelet maken zonder eieren te breken: kijk maar tot welke gewelddadige excessen Martin Scorsese zich later zou laten overhalen in ‘Goodfellas’ (algemeen beschouwd als een onversneden meesterwerk) en ‘Casino’.

Niet enkel het geweld lag onder vuur: ‘Scarface’ werd ook aangehaald als voorbeeld van nietszeggende cinema, grossierend in overkill en leegheid. Niet de eerste en laatste keer dat De Palma het verwijt van ‘style over substance’ kreeg, maar daar is ditmaal gemakkelijk aan voorbij te gaan. Als je een film maakt over een larger than life gangster dan moet je niet introspectief in een hoekje psychologie gaan doceren, maar vooral gaan voor de uitvergroting en overdrijving (bombastische discosoundtrack van Giorgio Moroder inclusief). Iets wat De Palma en Stone hier perfect begrepen hebben. En Pacino, die hier één van zijn meest gequote rollen neerzet, ook. Al geven we toch toe dat ‘Scarface’ geenszins De Palma’s beste prent is. Daarvoor ontbreekt toch een zekere grandeur en menselijke tragiek. Waarden die hij netjes opspaarde voor zijn latere meesterwerken ‘The Untouchables’ en ‘Carlito’s Way’.

Extra’s (Blu-ray): alle extra’s die op de special edition dvd stonden maken de oversteek naar de blu-ray. Dit aangevuld met een paar nieuwe features, zoals een docu waarin een antwoord wordt gezocht op de vraag waarom deze film is uitgegroeid tot een cultureel fenomeen. En nog wat hebbedingetjes zoals picture-in-picture beeld en een scorebord dat bijhoudt hoeveel keer het woord ‘fuck’ (het zou 226 keer moeten zijn) de revue passeert. Al is de echte kers op de taart de integrale versie van de originele ‘Scarface’ waarvan de dvd-versie gratis en voor niks in deze uitgave zit.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray