Zoeken

Unknown (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Unknown (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Jaume Collet-Serra
  • Cast: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Frank Langella
  • Genre: Thriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Unknown (Blu-ray)"

Een onbekende is Liam Neeson al lang niet meer. Sinds zijn passage in John Boormans ‘Excalibur’ was hij onder meer matroos op ‘The Bounty’, een van moord verdachte dakloze in ‘Suspect’, de geplaagde wetenschapper Peyton Westlake in ‘Darkman’, naziplager in ‘Schindler’s List’, Rob Roy, Michael Collins, Jean Valjean in ‘Les Misérables’, Jedi-ridder Qui-Gon Jinn, Alfred Kinsey, Ra’s al Ghul, Hannibal Smith en Zeus. Kortom, al op de kop af dertig jaar is deze Ierse klasbak een graag geziene gast in Hollywood en zelfs al zijn z’n vertolkingen er niet altijd kloef op, er zijn maar weinig anderen die een dergelijk impressionant cv bij elkaar hebben gefilmd tussen de jaren tachtig en nu. Ook omdat Neeson niet echt last schijnt te hebben van sterallures, en geen moeite heeft om rollen te aanvaarden in films die niet meteen A-materiaal zijn, maar zichzelf stevig verankeren in de middenmoot.

Een middenmoot waar potente thrillers als ‘Unknown’ het mooie weer maken. En waar Neeson de aandacht naar zich toe trekt als dokter Martin Harris, die met zijn echtgenote Liz (January ‘Mad Men’ Jones) een biotechnologisch congres in Berlijn bezoekt. Wanneer ze aankomen bij het hotel, merkt Martin dat hij zijn koffer is vergeten en neemt hij een taxi terug naar het vliegveld. Op de terugweg raakt de  taxi bestuurd door ene Gina (Diane Kruger) van de weg, en Martin ontwaakt pas na vier dagen uit zijn coma in het ziekenhuis. Wanneer hij Liz in het hotel wil opzoeken, ziet hij haar aan de zijde van een andere man (Aidan Quinn) die prompt beweerd de échte Martin Harris te zijn. Een bewering die wordt gestaafd door Liz. Daar Martin nergens zijn identiteit kan bewijzen, gaat hij samen met Gina op onderzoek uit en voor hij het weet zit hij in een verwikkeld in een wespennest van jewelste.

Wie zin heeft in een Europees aanvoelende thriller en niet zozeer in gelikt Hollywoodentertainment, zit alvast goed met ‘Unknown’. Jason Bourne lijkt nooit veraf in een film die op locatie werd opgenomen in Berlijn en de Babelsberg studio’s, nog steeds de moeder van alle filmplatformstudio’s (volgend jaar zijn de studio’s op de kop af een eeuw oud). De Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra (‘House Of Wax’, ‘Orphan’) filmt met voldoende flair om de prent door zijn inzinkingen door te helpen. Je weet dat je voortdurend naar grote actienonsens zit te kijken, maar de mooie locatiefotografie en de gedrevenheid waarmee Neeson en de rest van de cast door het verhaal hossen maken er wel vlot verteerbare nonsens van. Kijk in die optiek uit naar Frank Langella als een niet zo koosjere professor en Bruno Ganz die excelleert in zijn rol van voormalig Stasi-agent die door Neeson onder de arm wordt genomen.

Het scenario van ‘Unknown’ is gebaseerd op de spionageroman van de Fransman Didier Van Cauwelaert, dat onder de originele titel ‘Hors De Moi’ in 2003 werd gepubliceerd. Dat bronmateriaal speelde zich af in Parijs, maar werd voor de film verplaatst naar Duitsland. Hetgeen voor een ijzig (koude) oorlogssfeertje zorgt, en mysterieuze Duitsers zijn nog altijd dat stukje mysterieuzer dan geheimzinnige Fransmannen natuurlijk. Al bewees de Parijse hoofdstad in onder meer ‘Frantic’ dat de schaduw van de Eiffeltoren ook dreigend genoeg is om gedesoriënteerde Amerikaanse toeristen het noorden te doen verliezen.

Verwacht je dus bij ‘Unknown’ niet aan een thrillerrollercoaster die het warm water opnieuw uitvindt, maar zet je verstand op nul, je voeten op de poef en geef je Hitchcock dvd-/of Blu-raycollectie een aai met de plumeau en je bent helemaal klaar voor een degelijke en solide actiethriller. Zij het eentje waarbij de ontknoping van het mysterie niet echt waterdicht of wereldschokkend is. Gelukkig dat de jacht mooier is dan de vangst.

Extra’s (Blu-ray): gratis en voor niks bij de Blu-ray-uitgave zit het door Luc Besson geproduceerde testosteronspektakel ‘Taken’ (2008) waarin Neeson (ditmaal wel in Parijs) achter de ontvoerders van zijn dochter aangaat en daarbij geen methodes schuwt die in de jaren tachtig vooral het handelsmerk waren van Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger. Toch een veelzijdige jongen, die Neeson.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray