Zoeken

Crash

  • Cinevision.be/nl quoteert Crash met een 2/5
  • Regisseur: Paul Haggis
  • Cast: Matt Dillon, Sandra Bullock, Don Cheadle
  • Genre: Drama
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 05-10-2005
  • DVD: 02-03-2006
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Crash"

De verwachtingen voor deze ‘Crash’ waren hooggespannen; Paul Haggis, eerder al scenarist van de viervoudige Oscarwinnaar ‘Million Dollar Baby’, zou met deze prent z’n langspeelfilmdebuut maken. Waar hij zich bij Eastwoods pareltje nog baseerde op een roman, staat hij nu helemaal zelf in voor het verhaal. Haggis creëert een onoverzichtelijk, chaotisch verhaal, waarin non-stop nieuwe personages hun opwachting maken. Het nadeel aan een film met zoveel karakters is dat er geen enkel personage enige uitdieping krijgt en ‘Crash’ daardoor gaat aanvoelen als een oppervlakkige vingeroefening.

Ook qua dialogen is Haggis niet in vorm. In z’n eerste boreling is het kernwoord racisme; Haggis hangt alle gesprekken tussen de protagonisten op aan dit thema. En hoewel hij af en toe uitpakt met een confronterende stelling, geeft hij nooit echte antwoorden of suggesties, waardoor z’n thematiek blijft steken bij wat nietszeggend geschal. Visueel valt er evenzeer bitterweinig te beleven: ‘Crash’ is immers donker en obscuur in beeld gebracht. Uiteraard past dit bij de al dan niet negatieve ondertoon - Haggis schippert tussen geluk en ongeluk - het levert niet meteen opwindende plaatjes op. Haggis bezondigt zich bovendien aan alle mogelijke beginnersfouten en toont vooral aan dat een roman bewerken iets helemaal anders is dan zelf een verhaal construeren en in beeld brengen. Daarenboven beroept hij zich op goedkope, sentimentele muziek om cinematografische emoties te ondersteunen, terwijl de eigenlijke affectieve beladenheid nihil is.

Matt Dillon en Don Cheadle zetten verbluffende rollen neer, hoewel ze elk amper tien minuten in de film aanwezig zijn. Ook Sandra Bullock komt verrassend uit de hoek als rijke bitch en demonstreert in dit korte optreden meer acteertalent dan in haar onophoudelijke reeks romantische komedies. Verder is het nog uitkijken naar vertolkingen van onder andere Thandie Newton, Brendan Fraser, William Fichtner, Ryan Philippe en Jennifer Esposito. Maar de acteurs mogen nog hun uiterste best doen, ‘Crash’ is een wanordelijke, weinig opwindende film, die op geen enkel moment de grauwe middelmaat overstijgt!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray