Zoeken

Haven (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Haven (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Adam Kane, Tim Southam
  • Cast: Emily Rose, Lucas Bryant, Eric Balfour
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 572 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 14-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Haven (Blu-ray)"

Geïnspireerd op een kortverhaal van Stephen King. Niet de eerste keer dat die zinsnede opduikt op de generiek van een film of tv-serie. En waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat die ‘inspiratie’ heel los te interpreteren is. Neem nu de sf-reeks ‘Haven’, die claimt de mosterd te halen bij Kings verhaal ‘The Colorado Kid’ uit 2005. Weinig van waar: het door King bedachte mysterie vormt hier weliswaar een rode draad, maar het gros van de personages, gebeurtenissen en zelfs de locatie komen niet uit het originele kortverhaal.

Wat niet wil zeggen dat de geest van King niet door ‘Haven’ spookt. De serie is immers doorspekt met heel wat subtiele verwijzingen naar zijn imposant oeuvre. Zo subtiel, dat zelfs de meest belezen Kingfans ze niet altijd zullen opmerken. En dat is meteen een van de charmes van deze reeks waarvan in Amerika momenteel de tweede worp loopt op SyFy, het voormalige Sci-Fi Channel. Zo is Haven de naam van het stadje waar Kings ‘The Tommyknockers’ zich afspeelt, is het bureau van de Haven Herald gevestigd in King Street, is er op een bepaald moment een jongen in gele regenjas te zien (een duidelijke illusie naar de beginscène van ‘It’) en zijn er verwijzingen naar Randall Flagg (ofte ‘The Dark Man’), die onder meer opduikt in ‘The Stand’ en ‘The Dark Tower’-reeks.

‘Haven’ is dus wel degelijk voer voor Kingfans. Of voor fans van bovennatuurlijke thrillers in het algemeen, daar er in elke aflevering een mysterie met science fiction-elementen centraal staat. Wat meteen ook de vergelijking met ‘The X-Files’ verklaart. De centrale rol in ‘Haven’ is weggelegd voor Audrey Parker (vertolkt door Emily Rose), een FBI-agente die in de eerste aflevering naar het kuststadje in Maine wordt gestuurd om een ontsnapte gevangene op te sporen. Ze moet daarvoor samenwerken met de lokale speurneus (en zoon van de sheriff) Nathan Wuornos (Lucas Bryant), die lijdt aan een afwijking waardoor hij geen pijn kan voelen. En dan is er nog Duke Crocker (Eric Balfour), die vanop zijn woonboot zijn kost verdient met smokkelwaar en meer afweet van de mysterieuze geschiedenis van Haven, waar meer dan een persoon met bovennatuurlijke krachten zich schijnt thuis te voelen.

Los van de mysteries die op een aflevering worden opgelost, is er de centrale draad die wordt gevormd door het mysterie van de Colorado Kid, een moordzaak die begin jaren tachtig Haven op stelten zette. In de eerste aflevering al ontdekt Audrey een foto waarop een vrouw staat die als twee druppels water op haar lijkt. Audrey, een wees die haar ouders of familie nooit heeft gekend, vermoedt dat de vrouw haar moeder zou kunnen zijn, en besluit in Haven te blijven om de waarheid over haar eigen verleden bloot te leggen.

‘Haven’ haalt het kwaliteitsgewijs niet van de echt grote kleppers zoals die op HBO of AMC draaien, maar dat hoeft ook niet. Een mens leeft immers niet van zesgangenmenu’s alleen, en een goedgemaakte snelle hap op tijd en stond is even bevorderlijk voor de televisionele stoelgang. Scenaristen Sam Ernst en Tim Dunn doen hun best om het centrale mysterie zo intrigerend mogelijk doorheen de dertien afleveringen te weven, en gooien tussendoor hebbedingetjes als dodende schaduwmannen, klopgeesten, bijtgrage dieren, shapeshifters en telekinese in de mix. Binnen het tijdsbestek van veertig minuten per afleveringen is niet elk raadsel even sterk uitgewerkt, en de vaak iets te omnipresente nadruk op (digitale) visuele effecten werkt ook niet altijd. Maar evenveel weer wel. Wat van ‘Haven’ een serie maakt die vrij snel intrigeert (een occasionele inzinking buiten beschouwing gelaten), en genoeg gravitas biedt om ons eigenlijk toch al (zij het al dan niet stiekem) te doen uitkijken naar het tweede seizoen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray