Zoeken

It's Kind Of A Funny Story

  • Cinevision.be/nl quoteert It's Kind Of A Funny Story met een 3/5
  • Regisseur: Anna Boden, Ryan Fleck
  • Cast: Keir Gilchrist, Emma Roberts, Zach Galifianakis
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-08-2011
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "It's Kind Of A Funny Story"

Niet gek zijn, maar toch in een psychiatrische inrichting belanden. Het gebeurde in één van de grootste Amerikaanse filmclassics aller tijden – vijfvoudig Oscarwinnaar ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’ – en het gebeurt nu ook in ‘It’s Kind Of A Funny Story’. Deze nieuwe dramedy van de makers van het sterke ‘Half Nelson’ gooit er echter nog een stevige scheut ‘(500) Days Of Summer’ tegenaan, waardoor die twee gestichtfilms haast onmogelijk méér van elkaar kunnen verschillen wanneer het op toon aankomt.

Zo was Jack Nicholsons karakter in de film die ‘m zijn eerste Oscar opleverde een crimineel die de rechtbank misleidde en zichzelf als het ware het gekkenhuis binnenpraatte en kreeg hij het daar aan de stok met een despotische ziekenzuster, die telkens wanneer ze de kans kreeg duidelijk maakte wie de scepter zwaaide. Zware stuff inderdaad. Ook ‘It’s Kind Of A Funny Story’ boogt op een beladen thematiek, maar wordt nooit zwaar op de hand. En dat met een 16-jarig hoofdpersonage dat de psychiatrie in belandt omdat hij met zelfmoordneigingen kampt. Maar zoals elke tiener in indie-komedies is dat eenvoudigweg te herleiden tot groeipijnen en je plaats in de wereld niet vinden.

Omdat Craig (nieuwkomer Keir Gilchrist) zijn plaats in de wereld niet vindt, gaat hij ze dus zoeken in een psychiatrische kliniek. Aanvankelijk meent hij dat hij er niet thuishoort, maar het nurkse afdelingshoofd (in verhouding tot Nurse Ratched uit ‘One Flew’ echter een zacht eitje) beslist dat hij er minstens vijf dagen moet blijven. Door de sluiting van de jeugdafdeling komt hij terecht in het departement van de volwassenen. Daar vindt hij al snel een mentor in de vorm van Bobby (Zach Galifianakis) en voelt hij het kriebelen in de buik voor zijn aantrekkelijke en mentaal al even warrige leeftijdsgenote Noelle (Emma Roberts).

Als we ‘It’s Kind Of A Funny Story’ iets kunnen verwijten, is dat hij een ernstig onderwerp zoals psychiatrie zonder veel diepgang ten dienste stelt van een traditioneel coming-of-age-verhaal van een jonge, onervaren knul die van een getraumatiseerde dertiger levensadvies toegeworpen krijgt en onderweg verliefd wordt op een soulmate, die evenwicht in zijn leven brengt en op haar beurt ook zat te wachten op iemand die haar levensbalans niet langer deed schommelen. Wat regisseursduo Ryan Fleck en Anna Boden opdient, is geen vernieuwende kost, maar de presentatie mag er wezen.

Dan refereren we niet enkel aan de leuke scènes die je je enkele dagen later nog steeds herinnert (de ‘Under Pressure’-scène waarbij het synoniem ‘dolhuis’ voor psychiatrische inrichting wel heel erg letterlijk naar het scherm wordt vertaald bijvoorbeeld), maar ook aan de puike acteurs. Gilchrist heeft al een aantal gelijkaardige rollen neergezet in films die echter niet over de plas in onze regio’s geraakten, wat dit dus een meer dan aangename kennismaking maakt. Van Emma Roberts weten we al langer dat ze beter kan dan de bimborollen die ze vaak neerzet. Maar dé revelatie is Zach Galifianakis, die zijn onderbroekenlolimago van ‘The Hangover’ volledig afwerpt voor een rol met enige gravitas te vertolken. Je kan het vergelijken met wat Steve Carell deed in pakweg ‘Little Miss Sunshine’.

Slotsom: ‘It’s Kind Of A Funny Story’ serveert precies wat zijn aparte titel aankondigt, namelijk een grappig verhaal met een hoekje af. Verwacht je niet aan diepe inzichten of verrassende wendingen en nog minder aan al te veel ernst ondanks zijn setting, maar wel aan een (voor tieners ongetwijfeld) herkenbaar relaas over opgroeien en met jezelf en je omgeving in het reine komen. En in tegenstelling tot bij Jack Nicholsons personage in die eerder vermelde klassieker eindigt het voor Gilchrist niet met een lobotomie. Gelukkig maar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray