Zoeken

My Son, My Son, What Have Ye Done

  • Cinevision.be/nl quoteert My Son, My Son, What Have Ye Done met een 2/5
  • Regisseur: Werner Herzog
  • Cast: Michael Shannon, Willem Dafoe, Chloë Sevigny
  • Genre: Drama
  • Duur: 87 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-09-2011
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "My Son, My Son, What Have Ye Done"

Sommige acteurs lijken in de wieg gelegd om rollen van slechteriken te vertolken, of toch minstens van personages met een hoek af. Michael Shannon is zo’n acteur. In het nieuwe ‘Superman’-epos zal hij zowaar te zien zijn als Generaal Zod (Terence Stamp tijdens de vorige franchise) en dat alleen al is een reden om naar die reboot uit te kijken. Dusver viel Shannon onder meer op in ‘World Trade Center’, ‘Bug’, ‘Before The Devil Knows You’re Dead’, de HBO-reeks ‘Boardwalk Empire’ en in zijn meest gelauwerde rol dusver, die in Sam Mendes’ sixtiesdrama ‘Revolutionary Road’. Zet een karakterkop als die van Shannon in een film geregisseerd door Werner Herzog én geproduceerd door David Lynch én laat daarnaast nog ander geschift volk opdraven (Udo Kier, Brad Dourif) en het is duidelijk dat het resultaat niet voor iedereen is weggelegd. Zeker niet als de film in kwestie zich probeert in te leven in de psyche van een redelijk getroebleerde jongeman die zijn moeder ombrengt met een samoeraizwaard.

‘My Son, My Son, What Have Ye Done’ is trouwens gebaseerd op ware gebeurtenissen, daar ene Mark Yavorsky in 1979 zijn moeder inderdaad ombracht met een zwaard. Hij liet zich daardoor inspireren door het Griekse stuk ‘Orestes’ waarin hij acteerde en waarin een moeder in de laatste akte hetzelfde lot ondergaat. Herzog beweert dat zijn adaptatie voor twee derde bestaat uit een fictieve uitbreiding van die gebeurtenis, dus je mag rustig stellen dat het uitgangspunt echt is, en het gros van de andere personages en gebeurtenissen dichterlijke vrijheid, inclusief de zogezegde gijzeling die Herzog als narratieve kapstok gebruikt.

In de film heet Yavorsky Brad McCullum. Hij heeft hij zich in het moederlijk huis verschanst en beweert twee gijzelaars te hebben. Waarna het verhaal zich hoofdzakelijk ontspint via flashbacks en getuigenissen van onder meer zijn verloofde Ingrid (Chloë Sevigny) en toneelvriend Lee Meyers (Udo Kier) die aan de onderzoekende inspecteur Davenhurst (Willem Dafoe) willen uitleggen hoe zij Brad zien en proberen uit te zoeken wat hem tot de daad van moedermoord dreef. Voor Herzog enerzijds het sein om een karakterstudie over een bizarre en moordende gek op poten te zetten en anderzijds om een film af te leveren die uitpuilt van rariteiten en bizarre scènes (Brad Dourif als Brads struisvogelkwekende oom is een giller).

Het eigenlijke initiatief voor een verfilming van Yavorsky’s daad kwam van literatuurprofessor Herbert Golder. Die was zodanig gefascineerd door Yavorksy (en vooral door het feit dat hij de inspiratie voor de moord in een Griekse tragedie vond) dat hij met hem een vertrouwensrelatie opbouwde en hem verschillende keren interviewde. Herzog baseerde zich op deze interviewsessies voor een scenario dat Yavorksy’s leven niet naar de letter volgde, maar eerder een vrije impressie gaf van de moordzaak. Herzog en Golder vonden aanvankelijk niemand die geïnteresseerd was om het project te produceren, en het was pas toen Herzog in contact kwam met David Lynch dat het project (eindelijk) groen licht kreeg. Zij het voor een project op een kleine schaal met nauwelijks budget maar met heel wat bekende (en goede) namen op de generiek. Essentieel filmmaken, noemt Herzog zoiets.

Het zijn trouwens vooral de acteurs die ‘My Son, My Son, What Have Ye Done’ verteerbaar houden. Scènes die ogenschijnlijk niets met de centrale verhaallijn te maken hebben lijken een eigen leven te leiden, en zorgen in de meeste gevallen voor een couleur locale met een nagenoeg unieke eigenheid (Kier die moet toezien hoe een struisvogel zijn bril uit zijn hemdzak jat of Dafoe die beschrijft hoe McCullum hen bekogelde met een blik havermout). Voeg daar nog de geslaagde freaky vertolking van Shannon bij en je krijgt een prent die toch minstens anderhalfuur de aandacht vasthoudt. Wat niet wil zeggen dat het allemaal blijvende indruk maakt. McCullum is eerder afstandelijk dan interessant, en de moedermoord grijpt in deze Herzog-hutsepot nooit echt naar de keel. Als je ziet dat Herzog zijn speelduur vult met welhaast Lynchiaanse weirdo’s, dan is het duidelijk dat ‘My Son, My Son, What Have Ye Done’ vooral sympathiepunten zal scoren bij de liefhebber van Herzog, Lynch, de cast en struisvogels. Kleine kans dat wie op zoek is naar een absorberend thrillerdrama hier de eindmeet haalt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray