Zoeken

The Dilemma (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Dilemma (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Ron Howard
  • Cast: Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly, Winona Ryder
  • Genre: Komedie
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Dilemma (Blu-ray)"

Hersenbreker van de week: hoe is Ron Howard er in godsnaam in geslaagd om een sof als deze uit zijn koker te schudden? Niet dat Richie uit ‘Happy Days’ zaliger altijd garant staat voor meesterlijk Hollywoodvertier, maar zo bruin als nu heeft hij het nog nooit gebakken. Inmiddels al lang weer vergeten komedietjes uit het begin van zijn carrière zoals ‘Night Shift’ en ‘Gung Ho’ zijn meesterwerken in vergelijking met deze onwennige dramedy. Zelfs Daryl Hannahs vissenstaart uit ‘Splash’ heeft meer diepgang dan de nogal fletse kronkels die we hier geserveerd krijgen.

‘The Dilemma’ focust op twee bevriende koppels. Ronny (Vince Vaughn) die een relatie heeft met Beth (Jennifer Connelly) en Ronny’s beste vriend Nick (Kevin James) die getrouwd is met Geneva (Winona Ryder). Twee koppels die zeer close zijn met elkaar, en aan de eettafel (in een sjiek restaurant uiteraard) vragen als hoe lang het duurt vooraleer je iemand echt kent in de groep gooien. Ronny beweert dat je nooit iemand volledig kan kennen, een stelling waar Nick niet mee akkoord gaat. Waarmee meteen het titeldilemma is aangeraakt. Ronny ontdekt immers toevallig dat Geneva een relatie heeft met een andere man (een geinige Channing Tatum) en vraagt zich af of hij dat nieuws al dan niet moet delen met Nick. Niet meteen een ijzersterke fundering voor een dijenkletser van jewelste, laat staan voor een hartverscheurend drama. Much ado about nothing, zou Shakespeare zeggen, al is de kans groot dat hij de tribulaties uit dit filmpje waarschijnlijk nooit uit het kladstadium had laten komen.

Scenarist van ‘The Dilemma’ is Allan Loeb. Die debuteerde in 2007 met het ondergewaardeerde ‘Things We Lost In The Fire’, en zag zijn naam daarna vermeld op de generiek van ‘21’, ‘Wall Street: Money Never Sleeps’, ‘The Switch’ en het Adam Sandler-vehikel ‘Just Go With It’. De man probeert het dus duidelijk als schrijver van zowel komedies als drama’s, maar de beide samen gooien in een project was dus duidelijk geen goed idee. We vragen ons zelfs af of er op onze opwarmende planeet een regisseur rondloopt die er wel zou in slagen om dit project in goede banen te leiden. Zeker met Vince Vaughn en Kevin James in de mannelijke hoofdrollen, twee acteurs die niet meteen bekend staan om hun empathisch vermogen. Ons lieten hun onfortuinlijke liefdesavonturen alvast koud, ook al omdat heel wat speelduur wordt ingevuld met nietszeggende plotwendingen over een gezamenlijk werkproject van Ronny en Nick dat in gevaar komt wanneer Ronny’s ‘zeg ik het of zeg ik het niet’-probleem roet in het vriendschapseten dreigt te gooien.

Al is Loeb niet de enige die de verwijten moeten incasseren: de voorzet voor het script kwam zowaar van Brian Grazer, Howards vaste productiepartner die blijkbaar even het spoor bijster was. Vaughn werd gecast omdat hij eerder al te zien was in relatiefilms die half drama/half komedie waren (‘The Break-Up’ en ‘Couples Retreat’). In die zin past het castingmanoeuvre wel, daar bovenstaande titels ook al niet uit het beste filmhout gesneden waren.

Voor Howard is ‘The Dilemma’ in elk geval een stap achteruit. Van een man die films als ‘Apollo 13’ en ‘Frost/Nixon’ op zijn palmares heeft staan, verwacht je meer dan deze nauwelijks levensvatbare zeepbel. Het moet van ‘How The Grinch Stole Christmas’ uit 2000 geleden zijn dat Howard een film afleverde die zo ver naast het doel vloog. En wil iemand ons ook eens komen uitleggen waarom een budget van maar liefst zeventig miljoen dollar nodig was om ‘The Dilemma’ te maken? Misschien hadden Grazer en Howard vooraf beter Roger Cormans meesterlijke biografie ‘How I Made A Hundred Movies In Hollywood And Never Lost A Dime’ gelezen. Of toch minstens ‘Filmmaken Voor Dummies Die Het Noorden Kwijt Zijn’.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray