Zoeken

Creep

  • Cinevision.be/nl quoteert Creep met een 1/5
  • Regisseur: Christopher Smith
  • Cast: Franka Potente, Vas Blackwood, Ken Campbell
  • Genre: Horror
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 11-05-2005
  • DVD: 24-04-2006
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Creep"

Wie heden ten dage een metrostation binnenstapt, wordt opslag geconfronteerd met vuilgebekte opschriften of kleurrijke muurschilderingen. Kauwgommen liggen verspreid over het wandelpad en de spoorlijnen zien eruit alsof ze elk moment kunnen breken. En dan dat piepende lawaai van de metro zelf. Alleen nog maar de setting biedt stof genoeg voor een geslaagde horrorfilm met een hoge creepfactor. Niet geheel ontoepasselijk noemde debuterend Brits cineast z’n eerste boreling dan ook ‘Creep’, een volslagen onsamenhangende en slecht geschreven griezelprent, die zich afspeelt in de ondergrondse metrogangen van de Londense tube. Wanneer Kate (een geblondeerde Franka Potente) indommelt in het station en temidden van de nacht wakker wordt, blijkt ze haar laatste rit gemist te hebben en zit ze zelfs opgesloten in het metrostation; het wordt een helse, onvoorspelbare nacht.

Christopher Smith schuwt de nodige gruwel niet en maakt van z’n eerste prent zelfs een waar gorefest. Het bloed spat op sommige momenten moeiteloos in het rond en de horrorfilmer heeft er niet het minste probleem mee alles gedetailleerd in beeld te brengen - de keel van de bewaker wordt op wel erg gewelddadige wijze overgesneden. Tussen al deze maagverdraaiende beelden, vergeet Smith echter een deftig verhaal op te bouwen. Z’n prent boogt op namelijk alle mogelijke clichés van het genre en bovendien voegt hij er een tenenkrommend lamlendige finale aan toe. Franka Potente is een prima actrice, maar bij het vertolken van een dergelijk leeg en oninteressant personage kan ook zij daar geen belangwekkende figuur van maken.

‘Creep’ is, in tegenstelling tot de meeste geslaagde griezelprenten, nergens grappig en doet nergens enige moeite om origineel uit de hoek te komen. Wat overblijft is een waanzinnig slechte slasher, waarin vooral de regisseur z’n masochistische martelfantasieën laat botvieren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray