Zoeken

Barney's Version (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Barney's Version (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Richard J. Lewis
  • Cast: Paul Giamatti, Dustin Hoffman, Rosamund Pike
  • Genre: Drama
  • Duur: 134 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Barney's Version (Blu-ray)"

‘Barney’s Version’ is het verhaal van Barney Rubble, die na al die jaren eindelijk uit de kast komt en vertelt hoe de sfeer op de Bedrockset van ‘The Flintstones’ destijds niet te harden was door het tirannieke gedrag van Fred Flinstone. En hoe de dierentrainers de brave Dino steevast mishandelden. En hoe Pebbles toen al te kampen had met een hardnekkige lijnzaadverslaving... Niets van waar, natuurlijk. De sfeer op de set van ‘The Flintstones’ was immers opperbest en Barney en Fred zijn nog steeds dikke maatjes die regelmatig een kaartje leggen bij de ondergaande zon.

Wat ‘Barney’s Version’ wél is, is de verfilming van Mordecai Richlers gelijknamige roman uit 1997 waarin Barney Panofsky zijn levensverhaal vertelt. Een verhaal gekenmerkt door drie huwelijken, een verdwenen jeugdvriend, gegrepen en verloren kansen en een door Alzheimer gekleurde zwanenzang. Daar Barney wordt vertolkt door een alweer ijzersterk acterende Paul Giamatti (die een Golden Globe kreeg voor zijn vertolking) is het alvast geen straf om bij de les te blijven in deze in flashbackstructuur vertelde tragikomedie waarin Barney terugblikt op zijn aards bestaan. En wat voor bestaan: de doorgaans brute en cynische Barney maakte van politieke incorrectheid een levensstijl, en dacht nauwelijks na over de consequenties van zijn daden (op zijn tweede huwelijk papt hij aan met de vrouw die later zijn derde echtgenote zou worden). Toch weet Barney wel degelijk wat echte liefde is: zijn crush voor echtgenote nummer drie Miriam (Rosamund Pike) blijft tot het einde van zijn dagen zijn doen en laten kleuren, zelfs al slaagt hij er niet in om het huwelijk te laten standhouden.

De relatie tussen Barney en Miriam is maar een van de vele verhaaldraden. Een andere belangrijke is de mysterieuze verdwijning van Barneys jeugdvriend Boogie (Scott Speedman). Al krijgen we halverwege te zien wat er met Boogie gebeurt, de speurtocht van politieman O’Hearne (Mark Addy), die er rotsvast van overtuigd is dat Barney hem vermoordde, slingert zich als een zweterige meridiaan door de narratie. Waar ook plaats is voor heel wat andere kleurrijke karakters zoals Barneys vuilbekkende vader Izzy (een zich zichtbaar amuserende Dustin Hoffman). ‘Barney’s Version’ geeft niet onmiddellijk al zijn geheimen prijs: het is wat wennen aan het van de hak op de tak springen, maar langzaamaan ontvouwt zich een afwisselend hilarische en tragische prent over een man die geen blad voor zijn mond nam en uiteindelijk diepere gronden bleek te hebben dan zijn brutale verpakking deed uitschijnen. Een feilloos parcours is het niet, maar er valt heel wat moois te rapen in de grabbelton.

Regisseur van ‘Barney’s Version’ is de in Toronto geboren Richard J. Lewis, die tussen 2000 en 2006 drieëndertig afleveringen van ‘CSI: Crime Scene Investigation’ regisseerde, en bij de serie eveneens actief was als scenarist en een van de uitvoerende producenten. Niet meteen de meest voor de hand liggende keuze voor een film waarin gevoelens centraal staan, of misschien net wel als je ‘Barney’s Version’ ziet als een soort van ‘Mood Scene Investigation’, daar het duidelijk is dat de psyche van Barney voor interpretatie vatbaar is. Vraag blijft of Barney echt heeft gezondigd, of gewoon genekt is door de vaak onoverkomelijke menselijke zwakheid. Iedereen die in het leven van Barney opduikt heeft daar een eigen mening over, Barney zelf niet in het minst.

Een prent met meer dan een bodem dus, deze ‘Barney’s Version’, zelfs met een cinefiele onderlaag. Zeker als je weet dat alles trouw blijft aan de Canadese roots van auteur Richler en de prent bijna is opgevat als een eerbetoon aan de Canadese cinema. Niet alleen de regisseur is Canadees, er duiken heel wat Canadese regisseurs op in een cameo. Atom Egoyan en David Cronenberg als regisseurs van Barneys soap, Paul Gross (ooit nog hoofdrolvertolker in ‘Due South’) als acteur in die soap, Denys Arcand (‘Le Declin De L’Empire Americain’) als maître d’ en Ted Kotcheff (die de allereerste ‘Rambo’-film inblikte) als treinconducteur.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray