Zoeken

The Thing (4K Ultra HD)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Thing (4K Ultra HD) met een 4/5
  • Regisseur: John Carpenter
  • Cast: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-10-2021
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Thing (4K Ultra HD)"

1982 was een goed jaar voor cultfavorieten. Denk maar aan Ridley Scotts ‘Blade Runner’. Het publiek was destijds duidelijk niet klaar voor die neo-futuristische noir, inmiddels is de film uitgegroeid tot één van de meest gelauwerde sf-prenten ooit. Idem dito voor John Carpenters gruwelextravaganza ‘The Thing’ dat in het zog van de zegevierende en familievriendelijke ‘E.T., The Extra-Terrestrial’ geen publiek vond: zelfs futloze sequels als ‘Grease 2’ en ‘Death Wish II’ wisten meer volk naar de bios te lokken.

Gelukkig is ‘The Thing’ na ettelijke video-, dvd-releases en blu-ray-release (en nu dus de 4K Ultra HD-release) met recht en reden uitgegroeid tot een onvervalste genreklassieker. Je zal al lang moeten zoeken naar een best of-horrorlijstje waar dit sterk staaltje gruwelcinema geen hoge plaats bezet, zelfs al waren de meeste recensies bij de release opvallend negatief. De tijd is dus meer dan vriendelijk geweest voor wat nog steeds geldt als één van Carpenters beste films. Het was meteen ook zijn eerste die hij voor een grote studio mocht draaien met een al bij al respectabel budget van ongeveer 15 miljoen dollar.

‘The Thing’ is een remake van het door Howard Hawks meegeproduceerde koude oorlog paranoiameesterwerk ‘The Thing From Another World’ uit 1951, op zijn beurt gebaseerd op het kortverhaal ‘Who Goes There’ van John W. Campbell Jr uit 1938. Daar Carpenter zijn adoratie voor Hawks nooit onder stoelen en banken heeft gestoken (‘Assault On Precinct 13’ was bijvoorbeeld een duidelijke hommage aan Hawks’ western ‘Rio Bravo’), was hij duidelijk de juiste man op de juiste plaats voor de updateversie. Opvallend is dat Carpenter dichter bij het bronmateriaal blijft dan de zwart-witklassieker dat deed. Een groep wetenschappers ontdekt op een poolbasis een neergestort ruimteschip, en het organisme aan boord blijkt levensvatbaar door de vorm aan te nemen van het leven om hem heen. Dat kan een sledehond zijn, maar ook de vriend-collega met wie je een stapelbed deelt. Al snel weet niemand nog wie hij kan vertrouwen, en maakt ‘het ding’ slachtoffer na slachtoffer.

Waar in de jaren vijftig alles braafjes verliep en vooral de suggestie voor de spanning zorgde, liet Carpenter zich hier voor het eerst in zijn carrière voluit gaan. Het bloedvergieten in ‘Halloween’ en ‘The Fog’ verliep nog enigszins met mondjesmaat, ditmaal trok Carpenter de kaart van opvallende make-upcreaties en stilistisch onvergetelijke grand guignol. Rob Bottin tekende voor effecten waarin een hartmassage ontaardt in een tornado van bloed en ledematen, inclusief een afgerukt menselijk hoofd dat zich op spinnenpoten voortbeweegt. Ook de inmiddels overleden effectenguru Stan Winston werkte mee aan ‘The Thing’: hij verzorgde de scènes waarin het ding zich uit een hondenlijf wurmt.

Ondanks de lawine van opmerkelijke speciale effecten is ‘The Thing’ uiteindelijk toch het meest efficiënt wanneer Carpenter voluit gaat voor de suggestie en het onzichtbare. De scène waarin Kurt Russell samen met zijn collega-poolbasisbewoners probeert te achterhalen in wiens lichaam het monster huist, is een onvervalste klassieker en toont de genialiteit van het bronmateriaal aan. En laat meteen zien hoe sterk en scherp Carpenter stond tijdens de vroege (en beste) jaren van zijn carrière.

Extra’s (4K Ultra HD): fans van ‘The Thing’ hebben aan deze 4K Ultra HD-release een vette kluif. Niet alleen is er een audiocommentaar van John Carpenter en Kurt Russell, de schijf bevat onder meer ook de razend interessante, tachtig minuten durende docu ‘Terror Takes Shape’, waarin alle aspecten van het maken van de film ruimschoots de revue passeren, en een waaier outtakes. Niet te missen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray