Zoeken

Crazy, Stupid, Love. (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Crazy, Stupid, Love. (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Glenn Ficarra, John Requa
  • Cast: Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-02-2011
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Crazy, Stupid, Love. (Blu-ray)"

“Ik wil scheiden.” Het minste wat je kan zeggen, is dat Cal Weaver (Steve Carell) niet bepaald het antwoord kreeg dat hij verwachtte toen hij ter afronding van een tête-à-tête op restaurant met zijn vrouw de vraag opwierp wat ze voor dessert wilde. Vijfentwintig jaar huwelijk van de tafel geveegd met drie simpele woorden. Je zou voor minder in een depressie sukkelen. Zeker als je daarbovenop nog eens te horen krijgt dat je teerbeminde soulmate een affaire heeft met een collega op het werk.

‘Crazy, Stupid, Love.’ (let op de bizarre interpunctie!) is nauwelijks tien minuten bezig of hij heeft zijn pitch al helemaal uit de doeken gedaan. Wat volgt, laat zich simpel voorspellen als een romantisch drama over twee veertigers (met naast Carell ook een uitstekende Julianne Moore) die een relationele dip beleven om toch tot het besef te komen dat ze niet zonder elkaar kunnen (en dat is het voor een deel ook), maar gelukkig weten de makers deze voorspelbare premisse aangenaam te kruiden met een serie subplots, die uiteindelijk allemaal netjes in elkaar verstrengeld raken.

Zo maken we kennis met vrouwenmagneet Jacob (Ryan Gosling), die zich Cals lot persoonlijk aantrekt en besluit hem opnieuw met een fikse portie mannelijkheid te injecteren. De immer opgedirkte womanizer heeft echter nog andere katten te geselen wanneer hij voor het eerst in zijn leven oprecht geïnteresseerd raakt in een vrouw. De ravissante Hannah (Emma Stone) blijkt namelijk niet zomaar op zijn avances in te gaan, wat de eeuwige flirter in aanraking doet komen met de Liefde (met hoofdletter L, jawel) – dat heeft hij nog niet meegemaakt. Nog meer hartzeer vinden we terug in de verhaallijn rond Cals zoon Jacob (Jonah Bobo), een 13-jarige pre-puber die het voelt kriebelen voor de vier jaar oudere babysitter Jessica (Analeigh Tipton). Maar die is daar niet erg mee opgezet.

Regisseursduo Glenn Ficarra en John Requa (‘I Love You, Phillip Morris’) vlechten drie hartzeerstory’s in elkaar over evenveel generaties, die je afwisselend aan het lachen brengen en ontroeren. Hoewel het verhaal rond Cal en zijn vrouw Emily de motor is, heb je nooit het gevoel dat de andere personages minder aan bod komen of karikaturen zijn. Het is precies die mix van emoties en cupidostadia (van vroege kalverliefde tot echte liefde, als het ware) die van ‘Crazy, Stupid, Love.’ een prent voor iedereen maakt. Wie wil lachen of geraakt wil worden, man of vrouw, puber of midlifer: elkeen vindt wel iets terug waarmee hij zich kan vereenzelvigen.

Verwacht je echter niet aan belangrijke, inzichtelijke bespiegelingen. ‘Crazy, Stupid, Love.’ stamt uit de grote Hollywoodfabriek, en dat zie je ook wel. Alles komt tezamen in een grote emofinale, die perfect weet op welke knopjes drukken om de kijker het meest waarschijnlijk naar de tissues te doen grijpen. Maar waar dat in andere films wel eens een kokhalseffect losweekt, werkt het hier zonder meer. Zelfs al besef je dat je emotioneel gemanipuleerd wordt. De reden: het script van Dan Fogelman (‘Rapunzel’) vervalt nergens in puberale ongein en bevat een opvallend geinig sitcomgehalte, met als hoogtepunt de hilarische finale waarin alle verhaaltakjes keurig vervlochten worden. Bovendien zijn de karakters mensen met wie je al erg snel gaat meeleven, niet in het minst omdat ze tot leven worden gewekt door een cast om duimen en vingers bij af te likken.

Steve Carell acteert altijd goed wanneer hij geen gekke bekken moet trekken (zie ook het gelijkaardige ‘Dan In Real Life’), Ryan Gosling is uitstekend als afgelikte versierder, Emma Stone bewijst dat ze één van de grote Hollywoodbeloftes is, Julianne Moore bevestigt haar neus voor fijne rollen, nieuwkomer Jonah Bobo is geloofwaardig als tiener die net iets te slim is voor zijn leeftijd én Analeigh Tipton is innemend als de babysitter die zelf met een crush te kampen heeft. ‘Crazy, Stupid, Love.’ is nergens vernieuwend, maar wie op zoek is naar een volwassen prent die romantiek, humor en drama in juiste dosissen opdient, moet deze film met stip op zijn/haar ‘to see’-lijstje plaatsen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray