Zoeken

Fast And Furious 5 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Fast And Furious 5 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Justin Lin
  • Cast: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Dwayne Johnson
  • Genre: Actie
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Fast And Furious 5 (Blu-ray)"

Het is niet alle franchises gegeven om met vervolgdelen voor de dag te komen die superieur zijn aan de voorafgaande films. Zeker niet als ze al aan nummertje vijf zijn aanbeland. En nog minder als die delen er enkel maar zijn omdat de reeks de kassa’s doet rinkelen, en niet zozeer omdat er een epische saga moet worden verteld. Maar kijk, in het ‘Fast & Furious’-universum hebben de makers zichzelf overtroffen met dit vijfde avontuur (nog lang niet het laatste). Niet dat ze het warme actiewater opnieuw hebben uitgevonden, maar in vergelijking met de vorige vier schakelt de serie toch naar (toepasselijk natuurlijk) de vijfde versnelling. Dat is vooral goed nieuws voor de fans, daar heel wat personages uit de vorige delen de revue passeren en er met de toevoeging van Dwayne ‘The Rock’ Johnson nog meer adrenaline in de reeks wordt gepompt.

Tien jaar geleden kwam de eerste ‘The Fast & The Furious’ in de zalen. Toen vooral als stervehikel voor Vin Diesel, die genoeg benzinesnuivende jongens en meisjes lokte om de prent te laten uitgroeien tot een dikke hit. ‘Slechts’ 38 miljoen dollar kostte het toen om de film te maken, en wereldwijd bracht de film in de zalen meer dan tweehonderd miljoen op. Na een paar inzinkingen (Vin Diesel en Paul Walker verdwenen even voor een pitstop) kozen de producers voor ‘groter en luider’: voor deze vijfde prent bedroeg het budget 125 miljoen. Een investering die puur economisch gezien loonde, daar de film ditmaal afklokte op een opbrengst van ruim 616 miljoen dollar.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat regisseur Justin Lin en scenarist Chris Morgan (beiden aan boord sinds nummertje drie) momenteel bezig zijn aan de voorbereiding van deel zes, die in 2013 het levenslicht zal zien. Iets zegt ons alvast dat ze het moeilijk zullen krijgen om de climax van deze ‘Fast & Furious 5’ (meteen de beste set piece uit de volledige reeks) te evenaren. Een wilde en inventieve achtervolging die qua aanpak nogal wat verschilt van de standaard autoraces die dusver de serie kleurden. Het scenario concentreert zich ditmaal niet zozeer op de rivaliteit tussen over de snelweg scheurende autogekken, maar zoekt het eerder in het ‘heist genre’. Als pitch volstaat ‘Ocean’s Eleven op wielen’ om deze film in een zin samen te vatten.

Na een korte proloog waarin ex FBI-agent Brian O’Conner (Paul Walker) samen met zijn liefje Mia (Jordana Brewster) haar broer Dominic Toretto (Vin Diesel) bevrijden tijdens diens transport naar de gevangenis, verkast de actie naar Rio De Janeiro. Op zoek naar makkelijk geld stelen ze samen een auto die eigendom blijkt te zijn van de lokale drugsbaas. In die auto zit een chip met daarop alle adressen van diens drugshuizen, niet verwonderlijk dus dat die niet zo brave man zijn eigendom terug wil. Maar dat is buiten Dominic en co gerekend, die een paar oude bekenden optrommelen voor een boud plan om de drugsbaas te ontdoen van zo’n honderd miljoen dollar. Intussen strijkt ook het team van DSS-agent (nog een graadje hoger dan de FBI zo blijkt) Luke Hobbs (Johnson) in Rio neer om Dominic en O’Connor terug achter slot en grendel te draaien.

Justin Lin neemt meer dan twee uur de tijd om deze robuuste actieprent in te blikken. Een beslissing die de fans van de reeks ongetwijfeld zal plezieren, maar helemaal geslaagd is de onderneming niet. De film is op zijn best als de luidruchtige actie primeert (naast de spectaculaire climax springt een overval op een rijdende trein in het oog), want echt hecht hangen de scenarionaden niet aan elkaar. Er wordt nogal van de hak op de tak gesprongen, en de pogingen van Chris Morgan om het een en ander menselijk te stofferen met heel wat blabla over verlies en verantwoordelijkheid (er komt zowaar een baby’tje aan) zijn grotendeels een slag in het water. Misschien dat de Toretto-fans er nood aan hebben, voor de occasionele kijker is die emokant waarschijnlijk een maat voor niets. Uitschuivers die niet wegnemen dat ‘Fast & Furious 5’ garant staat voor twee uur degelijk actievoer, ook voor wie de vorige vier delen aan zich voorbij liet razen.

Extra’s (Blu-ray): genoeg interessants onder het reservewiel om de fans van de franchise in de ban te houden met onder meer verwijderde scènes, en featurettes die terugblikken op de volledige serie of laten zien hoe de spectaculaire actiescènes zijn opgenomen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray