Zoeken

The Roommate (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Roommate (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Christian E. Christiansen
  • Cast: Leighton Meester, Minka Kelly, Cam Gigandet
  • Genre: Thriller
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Roommate (Blu-ray)"

De titel hebben ze misschien wel veranderd, voor de rest is er bitterweinig inspiratie te pas gekomen aan deze high school-remake van Barbet Schroeders ook al niet erg memorabele ‘Single White Female’. Wat op zijn beurt niet veel meer dan een fletse variant op Adrian Lyne’s iconische obsessiethriller ‘Fatal Attraction’ was, maar dan zonder de erotische component. Op zich dus een uitstekende prent om te rebooten (er is ruimte voor verbetering), maar dan wel op voorwaarde dat die nieuwe versie niet in krek dezelfde vallen trapt. Helaas.

Net als Bridget Fonda’s personage in voornoemde nineties-hit krijgt protagoniste Sara (Minka Kelly uit ‘Friday Night Lights’) in ‘The Roommate’ af te rekenen met een iets te bemoeizieke kamergenote, die zich niet alleen in het leven van haar studiegezellin binnendringt, maar ook nog eens verwoede pogingen onderneemt om het over te nemen. Niets nieuws onder de zon met andere woorden. Zo blijkt de vermaledijde Rebecca (‘Gossip Girl’-gezicht Leighton Meester in de Jennifer Jason Leigh-rol) tot erg veel in staat om d’r nieuwe beste vriendin helemaal voor zichzelf op te eisen, met alle – nu en dan fatale – gevolgen van dien.

‘The Roommate’ doet weinig moeite om de typische genreclichés uit de weg te gaan, wat maakt dat het geeuwen al erg vlug nabij is. Hollywoodnieuwkomer Christian E. Christiansen krijgt de suspensekoord nooit echt aangespannen, al kan je de uit Denemarken stammende cineast er niet meteen van beschuldigen dat hij niet goed naar zijn voorgangers heeft gekeken. Au contraire, de man waagt zich zelfs aan jatwerk bij de master of suspense hemzelf. Als we de woorden ‘douche’ en ‘schaduw’ laten vallen, hoeven we er wellicht geen tekening meer bij te maken over welke scène het gaat. Evenmin dat de kopie het origineel bijlange na niet benaderd. Akkoord, deze dertien-in-een-dozijn-thriller heeft nergens de ambitie om het nagelbijtgenre te hertekenen, maar zó inspiratieloos hoeft het toch niet te zijn?

Gelukkig maken de acteurs het één en ander goed, zij het ook weer niet bijster veel. Fanatici van tv-series (en in het bijzonder series voor kirrende tienermeisjes) zullen Leighton Meester kennen als een lieve, goedlachse meid, waardoor haar transformatie tot eersteklas psycho bitch beslist wat talent prijsgeeft. Maar daarmee is het beste wel gezegd. Minka Kelly, Cam Gigandet, Aly Michalka, het zijn stuk voor stuk nieuwe namen aan het firmament met mooie snoetjes, maar meer dan gewoon in beeld lopen doen ze ook niet. Maar misschien was dat wel het enige wat het script van hen verlangde.

Op die manier vindt ‘The Roommate’ aansluiting bij films als ‘When A Stranger Calls’ of ‘Prom Night’, eveneens remakes van op zijn best foute B-films, maar dan in het bijzonder gedraaid voor een tienerdoelgroep. Het is dan ook geen toeval dat deze prent de echte gruwel mijdt. In Amerika werd hij met een PG-13-leeftijdsquotering gelabeld, wat zoveel wil zeggen als: op interessante huiverscènes hoef je niet te rekenen. Waardoor deze fletse vingeroefening vooral tussen twee stoelen in dreigt te vallen. De volwassen thrillerfan vindt in het stalkerthriller-subgenre beslist betere alternatieven, terwijl de tiener anno 2011 – verwend met onder meer ‘Scream 4’ – net wel iets sterkers zoekt in horror- en thrillerland dan dit soort makke exploten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray