Zoeken

Memento (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Memento (Blu-ray) met een 5/5
  • Regisseur: Christopher Nolan
  • Cast: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano
  • Genre: Thriller
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Memento (Blu-ray)"

Er wordt wel eens gezegd dat je een film maar één keer echt kan beleven. Eens het verrassingselement weg is, kijk je er immers met andere ogen naar. Daar is iets voor te zeggen, maar het wil geenszins zeggen dat een prent na meerdere visies niet langer als een huis overeind kan staan. Sterker nog: het zijn precies die films die je bij een tweede (of derde) kijkbeurt nog steeds nieuwe dingen laten ontdekken die zich doorgaans tot de grote meesterwerken mogen rekenen. ‘Memento’ is daar een uitstekend voorbeeld van.

Een instant-klassieker bij zijn release in 2001 heeft deze mindfuck van Christopher Nolan (toen een aanstormend talent, intussen één der meest gereputeerde filmmakers van Hollywood met kwaliteitsblockbusters als ‘Batman Begins’, ‘The Prestige’ en ‘Inception’ op zijn conto) een decennium later nog steeds niets van die reputatie verloren. Gebaseerd op een ingenieuze pitch van zijn broer (scenarioschrijver Jonathan Nolan), levert Nolan het bewijs dat je ook in het vaak minder geïnspireerde thrillergenre alle conventies overboord kan gooien en met iets vernieuwends kan uitpakken. Dat ‘Memento’ een film is die zich pas na meerdere visies helemaal openbaart, heeft dan ook alles te maken met de breinteasende, doch (bewust) verwarrende aanpak waarmee Nolan zijn plot ontvouwt.

Hoofdpersonage Leonard Shelby (Guy Pearce was nooit beter) lijdt aan anterograde amnesie, waardoor hij niet in staat is om nieuwe herinneringen aan te maken. De oorzaak van deze aandoening: een zware klap op zijn hoofd tijdens een inbraak in zijn huis, waarbij zijn vrouw het leven liet. Shelby is vastberaden om de moordenaar te vinden, maar met zijn kaas-met-gaatjes-memorie is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Waardoor hij alle informatie die hij tijdens zijn speurtocht op polaroidfoto’s vastlegt, noteert of zelfs op zijn lichaam tatoeëert. Langzaam, maar zeker komt hij dichter bij de waarheid.

Laat de synopsis zich lezen als een simpele thriller, dan moet je weten dat de manier waarop de broertjes Nolan dit verhaal naar het grote scherm getransfereerd hebben allesbehalve simpel is. Om de kijker deelbaar te maken met Shelby’s toestand, wordt de centrale plotlijn namelijk van achter naar voren verteld. Waardoor je dus net als Shelby nooit weet wat er zich voorafgaand aan een scène precies heeft afgespeeld en in feite vanaf de openingsscène al weet wie de killer is (de film start nu eenmaal met het einde). Of toch niet? Nolan voedt het omgekeerd ontsluierde mysterie met nog een tweede plotlijn, die chronologisch (en in zwart-wit) doorheen de andere gemonteerd is. Hoe die twee zich tot elkaar verhouden, wordt mondjesmaat duidelijk, al laat het moment waarop ze finaal samenkomen nog altijd ruimte voor meerdere interpretaties.

Wat meteen de brug rondmaakt met de inleiding en aantoont waarop ‘Memento’ een film is die gebaat is bij meer dan één visie. Is het niet voor het subliem geconstrueerde scenario, dat je met sardonisch genot op het verkeerde been zet, dan wel voor de uitstekende vertolkingen van de voltallige cast. Pearce is geweldig op dreef, Carrie-Anne Moss bewijst dat ze meer kan dan in een leren spandex wild om zich heen schoppen (ja, we hebben het over ‘The Matrix’) en Joe Pantoliano onderstreept weer maar eens waarom hij een onderschat bijrolacteur is.

Alle visuele pracht van ‘Inception’ of de aardedonkere gravitas van ‘The Dark Knight’ ten spijt, is ‘Memento’ nog steeds zijn meest indrukwekkende wapenfeit. Al was het maar omdat hij zonder dat er iemand iets van hem verwachtte met een dijk van een thriller kwam aanzetten en hij alle thema’s die intussen de rode draad doorheen zijn carrière zijn, combineerde: wraak, bedrog en manipulatie. Niets is wat het lijkt in het universum van Christopher Nolan, en dat kwam nooit méér tot uiting dan hier. Het maakt van deze Blu-ray ontegensprekelijk een absolute must en verplichte kost voor elke zichzelf respecterende thrilleradept.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray