Zoeken

Cronicas

  • Cinevision.be/nl quoteert Cronicas met een 4/5
  • Regisseur: Sebastian Cordero
  • Cast: John Leguizamo, Damian Alcazar, Leonor Watling
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 01-03-2006
  • DVD: 28-09-2006
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Cronicas"

Er zijn zo van die films, die een hele weg afleggen langsheen allerlei festivals alvorens in de reguliere bioscopen gereleasd te worden. ‘Cronicas’ is zo’n film; hij werd voor het eerst gedraaid in februari 2004, twee jaar later wordt hij eindelijk uitgebracht in onze zalen. Je zou jezelf natuurlijk makkelijk de vraag kunnen stellen of men zo’n film niet beter meteen de dvd-markt opgooit, maar bij het bekijken van deze goed doorwrochte kat-en-muisthriller wordt deze bedenking al snel de kop ingedrukt. Deze tweede boreling van Ecuadoriaans cineast Sebastian Cordero, die in 1999 debuteerde met het zowel door critici als publiek gesmaakte ‘Rates, Ratones, Rateros’, is een uitstekende melange tussen een knap uitgewerkte, psychologische thriller en een messcherpe mediasatire.

Manolo Bonilla (John Leguizamo in het Spaans!) is een populaire verslaggever voor het al even succesvolle tv-programma ‘Una Hora Con La Verdad’. Samen met z’n filmploeg trekt hij naar een klein stadje in Ecuador om verslag te brengen van een reeks gruwelijke kindermoorden, gepleegd door het Monster van Babahoyo. Wanneer bijbelverkoper Vinicio (Damian Alcazar) per ongeluk een jongetje heeft aangereden in de buurt van de begrafenis, weet Manolo de arme man uit de klauwen van de woeste menigte te redden. Wanneer Vinicio in de gevangenis terechtkomt, besluit Manolo hem een bezoekje te brengen. Tot Manolo’s verbazing blijkt Vinicio heel wat af te weten van de kindermoorden. Terwijl Vinicio vooral zichzelf uit de gevangenis wil krijgen, ruikt Manolo een razend interessante scoop.

‘Cronicas’ is een intelligente en krachtig opgebouwde thriller, die naarmate de prent vordert alsmaar meer onder de huid kruipt. Cordero onderschat z’n publiek niet, alhoewel hij z’n prent doorspekt van verschillende subtiele tips over hoe de vork uiteindelijk in de steel zit. De scènes tussen John Leguizamo en een straf acterende Damian Alcazar roepen herinneringen op aan de wervelende dialogen tussen Clarice Sterling en Hannibal Lecter uit ‘The Silence Of The Lambs’ en het laatste halfuur is bijzonder spannend en meeslepend. Cordero ontwijkt de clichés en eindigt met een shockerende finale, die nog enkele dagen nazindert. De eindscène maakt van ‘Cronicas’ niet alleen een viersterren film, het zet je tevens aan het nadenken over de hedendaagse rol van de media.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray