Zoeken

El Camino

  • Cinevision.be/nl quoteert El Camino met een 2/5
  • Regisseur: Erik S. Weigel
  • Cast: Leo Fitzpatrick, Elisabeth Moss, Christopher Denham
  • Genre: Drama
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-09-2011
  • Distributeur DVD: Living Colour Entertainment
Bekijk de cover van de film "El Camino"

Het is een lange weg als je er op je eentje voorstaat. Een wijsheid die we ons nog herinneren van ‘First Blood’, vooral omdat Rambo’s broer die tijdens de eindgeneriek mocht zingen. Viggo Mortensen had in ‘The Road’ dan weer geen lied nodig om tijdens zijn tocht doorheen een stervende wereld te merken dat zijn weg zowel fysische als emotionele stormschade met zich meebracht. In vergelijking met de beproevingen van beide dappere heren, is de tocht van de hoofdpersonages in ‘El Camino’ minder wereldschokkend. Niet dat zoeken naar je eigen identiteit niet lastig kan zijn, maar er komen alvast geen op de loer liggende kannibalen of een sadistische lange arm van de wet op af.

De weg die het centrale drietal in ‘El Camino’ aflegt, komt er na de dood van Matthew, een gemeenschappelijke vriend die bruusk uit het leven wordt weggerukt door kanker. Lily (Elisabeth Moss) is de ex van Matthew, Gray (Christopher Denham) een van zijn beste vrienden en Elliot (Leo Fitzpatrick) leerde Matthew kennen toen ze als kind samen in een opvangtehuis zaten. In een opwelling gaat Gray er na de begrafenis met de as van Matthew vandoor met de bedoeling de overblijfselen uit te strooien in New Mexico. Elliot besluit om Gray en Lily te vergezellen, al staat Gray dat enkel toe als de in zijn ogen ietwat vreemde Elliot er geen graten in ziet om de reis te financieren.

Gaandeweg wordt duidelijk dat zowel Elliot, Lily als Gray hun eigen emotionele katten te geselen hebben. Elliots ouderloze kinderjaren wegen nog steeds als een juk op hem, Lily (die aan de kost komt als naaktdanseres) probeert het contact met haar moeder te herstellen en Gray weet niet goed welke richting hij uit moet nadat hij zijn zwangere vriendin in de steek heeft gelaten. Het drietal mag hun reis dan wel zien als afscheid van Matthew, tegelijkertijd hopen ze alle drie dat de tocht hen ook met zichzelf in het reine kan brengen.

De debuutprent van Erik S. Weigel barst van de goede bedoelingen. Een road movie heeft altijd wel iets poëtisch en onwezenlijks, en ook hier zetten de vele contemplatieve landschapsbeelden de gevoelens van de personages extra in de verf. Helaas slaagt Weigel er niet in om zijn film echt uit de startblokken te krijgen en blijft het allemaal te veel aan de oppervlakte dobberen. Zo is er een van opzet mooie scène waarin het drietal na autopech de avond en nacht mag doorbrengen bij het gezin van Wes Studi. Daarbij komt het tot een aanvaring tussen de gastheer en Gray, maar daar wordt maar weinig mee aangevangen. En zo zijn er nog wel een paar potentiële conflicten die te flets uitdeinen. Waardoor ‘El Camino’ finisht als een te schrale productie waarin maar weinig te zien is dat nog niet eerder of beter in gelijkaardige independents aanwezig was.

De reden dat dit uit 2008 stammend filmpje werd afgestoft is trouwens de aanwezigheid van Elisabeth Moss, die momenteel hoge ogen gooit met haar vertolking van Peggy Olsen in de vijfsterrenreeks ‘Mad Men’ en daarvoor al de dochter van president Martin Sheen mocht vertolken in ‘The West Wing’. Zij mag dan wel prominent op de hoes staan, ze is niet de echte blikvanger van de prent. Die eer is weggelegd voor Leo Fitzpatrick, die op zijn veertiende door Larry Clark van de straat werd geplukt voor ‘Kids’. Van het trio hoofdacteurs weet hij het meeste uit zijn rol te halen, al is dat niet geheel verrassend daar hij het meest enigmatische karakter van de drie mag vertolken.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray