Zoeken

Somewhere

  • Cinevision.be/nl quoteert Somewhere met een 2/5
  • Regisseur: Sofia Coppola
  • Cast: Stephen Dorff, Elle Fanning, Chris Pontius
  • Genre: Drama
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-10-2011
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Somewhere"

Sommige regisseurs springen in hun carrière van de hak op de tak, anderen blijven trouw aan hun geliefde thematiek. Francis Ford Coppola’s dochter Sofia hoort overduidelijk in de laatste categorie thuis: met ‘Somewhere’ draait ze haar vierde film die baadt in het maanlicht van emotionele tristesse en eenzaamheid. Jammer voor haar fans (en de toevallige kijker) is deze prent niet zo sterk als ‘The Virgin Suicides’, ‘Lost In Translation’ en ‘Marie-Antoinette’.

Aan de keuze van locatie zal het alvast niet liggen: ‘Somewhere’ speelt zich zo goed als volledig af in Chateau Marmont, een in 1927 gebouwd hotel aan Sunset Boulevard. Een hotel dat dezelfde aantrekkingskracht op Hollywoodberoemdheden heeft als kaarslicht op een mot. En net als de meest onfortuinlijke motten hebben heel wat van die sterren er hun vleugels al verbrand. Britney Spears kwam in 2007 op de zwarte lijst te staan, F. Scott Fitzgerald kreeg er een hartaanval en Blues Brother John Belushi stierf in een van de verblijven aan een overdosis drugs. Keanu Reeves verbleef er een tijd vooraleer hij zijn stulpje in Hollywood kocht, Montgomery Clift kwam er terug op krachten na een auto-ongeval en ‘The Eagles’ gaven het hotel nog meer eeuwigheidswaarde met hun onsterfelijke klassieker ‘Hotel California’. Een gebouw met een geschiedenis, zoveel is duidelijk.

Niet echt verwonderlijk dat het hotel ook het onderkomen wordt voor de acteur Johnny Marco (Stephen Dorff). Hotelkamers zijn voor hem een tweede thuis wanneer hij op een set staat of promopraatjes moet doen voor zijn films. Daar hij zich nooit aan een plaats kan binden, heeft hij te kampen met een weemoedigheid die hij probeert te maskeren met de vele starlets die om hem heen cirkelen of door zich te laten zien op wilde feestjes. Op een zo’n feestje breekt hij zijn arm, waardoor hij nog meer gevangen is binnen de muren van Chateau Marmont. Pas als zijn elfjarige dochter Cleo (Elle Fanning, die na deze prent te zien was in het mooie ‘Super 8’) hem komt opzoeken, probeert hij opnieuw de zin van het leven te vatten.

Echt veel gebeurt er niet in het leven van Johnny Marco. Hij zit, drinkt, eet, stuurt en leest sms’jes, kijkt uit het venster en doezelt in slaap als twee paaldanseressen een privéshow opvoeren op zijn slaapkamer. Coppola (die het scenario gedeeltelijk baseerde op haar eigen hotelbestaan) schept er een duivels genoegen in om de leegheid van Marco’s bestaan zo traag en gedetailleerd mogelijk uit de doeken te doen: een aanpak waar niet iedereen mee in zijn nopjes zal zijn. Gelukkig weet Sofia Coppola hoe ze stemmig moet regisseren. Het overgrote deel van ‘Somewhere’ mag dan weinig tot geen relevantie hebben, af en toe pakt ze toch uit met een scène die het nekvel bereikt. Of zo mooi is dat je er overstag moet voor gaan, getuige de scène waarin Elvis Presleys ‘Teddy Bear’ op een volstrekt unieke wijze wordt gecoverd.

Dat Coppola een grote schare fans en bewonderaars heeft, bleek toen ‘Somewhere’ in 2010 de Gouden Leeuw veroverde op het festival van Venetië. Al beweren kwatongen dat die bekroning er vooral kwam omdat toenmalig juryvoorzitter Quentin Tarantino ooit nog een relatie met haar had. Al kan het natuurlijk ook zijn dat de jury écht gegrepen was door de toch wel unieke dromerige stijlkenmerken die Sofia Coppola consequent doorheen haar oeuvre weeft. ‘Somewhere’ heeft dus zeker zijn mooie momenten en kwaliteiten, maar is in vergelijking met haar vorige films toch eerder een surplasse dan een stap vooruit. En dat is toch een beetje jammer.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray