De Vlaamse film bevindt zich heden ten dage in een hoogconjunctuur, en voor een deel is dat toe te schrijven aan de goede zorgen van het Vlaams Audiovisueel Fonds, die filmmakers financiële ruggensteun schenken bij het ontwikkelen van hun project. Wie daar wellicht een andere mening over zal hebben, is Mark Punt, producent van onder andere ‘Boys’, ‘Ad Fundum’ en – zijn meest recente wapenfeit – twee succesvolle ‘Matroesjka’s’-seizoenen. Je zou denken dat geldelijke overheidsbacking voor iemand met zulk palmares louter een formaliteit is, maar ‘Frits & Freddy’ toont anders aan.
Het VAF keurde het project namelijk diverse malen af en de rest van het verhaal is bekend uit de media. In plaats van deemoedig het hoofd te buigen en het project weer te bevriezen besloten Punt en zijn kompaan Guy Goossens (die ook plaatsneemt in de regiestoel) zelf in de buidel te tasten – met alle financiële risico’s van dien. Ondertussen uitgegroeid tot de meest succesvolle film van 2010 is het veilig om te stellen dat alles goed is afgelopen, maar bij aanvang kon ‘Frits & Freddy’ er eigenlijk alleen maar als verliezer uitkomen. Nu de film goed gescoord heeft, rijst immers de ‘waarom had die film subsidies nodig’-vraag, terwijl in het geval van een kassaflop het ‘zie je wel dat we er goed aan gedaan hebben hier geen geld in te steken’-verweer ongetwijfeld was bovengehaald. Afijn, tot zover het kostenplaatje.
De broers Frits (Peter Van Den Begin) en Freddy Frateur (Tom Van Dyck) brengen brood op de plank als huis-aan-huisbijbelverkopers, maar ook in de bijbelbusiness heeft de crisis toegeslagen. Wanneer ze aanbellen bij Carlo Mus (Wim Opbrouck), een door de politie geschaduwde witteboordencrimineel, worden ze spottend weggestuurd. De broers Frateur voelen zich hierdoor danig in het achterste gebeten en besluiten een weerwraakplan op poten te zetten. Met geweld dringen ze zijn poepsjieke villa binnen en eisen ze een bom geld. Maar wanneer plots het alarm afgaat, moeten ze weer op de vlucht.
Dit is slechts het begin van alle miserie. Het kost de malafiede Mus immers geen enkele moeite om de Frateurs te traceren en samen met twee bodyguards besluit hij hen een bezoekje te brengen. Zijn enige doel: hen met enige daadkracht duidelijk maken dat hij niet het type is dat met zich laat sollen. Maar Frits en Freddy doen dat ook niet. De broers voelen zich na Mus’ weerwraakactie immers helemaal diep vernederd en gaan voor een alles-of-niets-poging om te onderstrepen dat ook zij niet zomaar over zich heen laten lopen. Zo breken ze ’s nachts bij Mus in en kidnappen ze zijn vrouw Gina (Tania Kloek). Wat volgt, is een clownesk road trip avontuur, waarin naast de broers en hun West-Vlaams bekkende opponent ook nog hun bloedeigen vader (Frank Aendenboom), een lamme goedzak-flik (Lucas Van Den Eynde) en een toevallige liftster (Stu Bru-gezicht Erika Van Tielen) bij berokken raken.
Het scenario van ‘Frits & Freddy’ moet het niet direct hebben van zijn briljante vondsten (integendeel, naar echt veel logica hoef je niet op zoek te gaan), maar dat compenseren Punt en Goossens ruimschoots met een waaier aan strak getimede en goed uitgevoerde jokes. Vooral gedurende het eerste halfuur stapelen de lachsalvo’s en sitcomsituaties zich in zo’n snel tempo op dat het bijna niet anders kan of de makers moeten later in de prent gas terugnemen – waarvan akte. Alleen jammer dat op het moment dat ze dit doen de film zijn foutjes steeds meer gaat blootleggen.
Zolang je geen tijd krijgt om stil te staan bij de onwaarschijnlijke plotmeanders, is er niets aan de hand, maar eens de vaart er een beetje uit is, wordt pijnlijk duidelijk dat de scribenten hun geweldige gimmick geen anderhalf uur aan een stuk inventief kunnen voeden. Gelukkig wordt het één en ander wel uitstekend verdoezeld door de puike acteurs, die ervoor zorgen dat je toch geboeid blijft. Al is dat natuurlijk geen verrassing als je één van de grappigste (Tom Van Dyck) en één van de meest getalenteerde acteurs (Peter Van Den Begin) van Vlaanderen in de hoofdrollen cast. Ze kunnen niet verhelpen dat het zeer abrupte einde een beetje een povere nasmaak laat, maar het is wel aan hen te danken dat je de 90 minuten die daaraan voorafgingen met een kamerbrede smile op het gelaat had.