Zoeken

Jurassic Park: Ultimate Trilogy (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Jurassic Park: Ultimate Trilogy (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Steven Spielberg
  • Cast: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Julianne Moore
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 348 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 27-10-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Jurassic Park: Ultimate Trilogy (Blu-ray)"

Om de versatiliteit van cineast Steven Spielberg te onderstrepen, hoef je niet ver te zoeken (hij heeft net ‘The Adventures Of Tintin’ afgerond en is nu bezig aan een historisch drama over Abraham Lincoln), maar nooit zette hij zijn veelzijdige karakter nadrukkelijker in de verf dan in 1993. In dat wonderjaar verschenen van zijn hand immers zowel het holocaustdrama ‘Schindler’s List’ als de dinosaurusprent ‘Jurassic Park’. De eerste won zeven Oscars, de tweede staat nog steeds geboekstaafd als één van de meest baanbrekende blockbusters van de jaren ’90. En is vanaf heden in high definition verkrijgbaar in een nette luxebox met en passant ook de twee vervolgen erin.

Naar eigen zeggen was Spielberg meteen verkocht toen hij de pitch van het nieuwe boek van Michael Crichton ter ore kreeg. Hij wilde al enige tijd een film maken over dinosaurussen, simpelweg omdat er volgens hem nog geen enkele classic in dat genre gemaakt was – niet in het minst omdat de effecten het niet toelieten om de prehistorische dieren geloofwaardig op het witte doek te brengen. De ‘Jaws’-filmer was echter niet de enige die interesse had in het project, ook topcineasten als Tim Burton en (toen nog) Richard Donner lobbyden ijverig om Crichtons nog niet eens gepubliceerde roman te adapteren. Uiteindelijk was het de schrijver zelf die Spielberg hoogstpersoonlijk de rechten verkocht.

Een verstandige beslissing, want in Spielbergs handen groeide dit avonturenverhaal uit tot een spannende brok familie-entertainment, die mede dankzij de techneuten van George Lucas’ effectenfirma Industrial, Light & Magic bijna twee decennia later allerminst verouderd aandoet. ‘Jurassic Park’ – over een nieuw attractiepark, dat nog een paar manco’s blijkt te vertonen wanneer de attracties (de dino’s) de eerste bezoekers beginnen te attaqueren – bevat dan ook meer dan één iconische scène. De nachtelijke aanval van de T-Rex (dat rimpelende water!) of de keukensequentie met de Velociraptors staan bijvoorbeeld met recht en rede in menig suspense-toplijstje. Het is entertainment waar nog steeds geen stof op ligt. En zonder discussie blijft het de beste in de reeks. En ook die met de beste cast: Sam Neill (in een rol die eerst door Harrison Ford werd geweigerd), Laura Dern, Jeff Goldblum én Richard Attenborough (die voor het eerst sinds 15 jaar weer voor de camera stond).

Dat er echter een vervolg moest komen, stond al vast tijdens de bioscooprelease van de eerste prent. ‘Jurassic Park’ brak kassarecords, en zulk iets kondigt tussen de regels altijd een sequel aan. Spielberg besloot daarvoor opnieuw in de regiestoel te kruipen, maar het valt niet te ontkennen dat hij zich met ‘The Lost World’ (de ondertitel van dat vervolg) een beetje verslikt heeft in zijn eigen basisidee. Nog steeds bewijst hij zich als een uitstekend actieregisseur, maar de film mist de clevere opzet (een nieuw themapark) van de eerste prent. Een aantal werkelijk spannende confrontaties en prima acteerwerk van Jeff Goldblum (die terugkeert van deel één) en Julianne Moore bezorgen het geheel echter genoeg drive om te onderhouden en doen je de van de pot gerukte eindsequentie in de stad door de vingers zien.

Ook ‘Jurassic Park III’ kan niet wedijveren met de franchisestarter uit 1993, maar is met een speelduur van amper 92 minuten wel ideaal genietbaar als fout B-filmpje. Precies wat regisseur Joe Johnston, die de moeilijke taak had om in de voetsporen van Spielberg te treden, wellicht voor ogen had. De actiescènes stralen vakkennis uit en hoewel acteurs als Willam H. Macy, Téa Leoni en Alessandro Nivola niet de meest logische castkeuzes lijken, draagt hun aanwezigheid bij tot de fun. Nog steeds wordt er geijverd voor een vierde prent, maar verder dan een announced-status is die in bijna tien jaar niet geraakt. Gelukkig werd over een Blu-ray-release minder lang getalmd. De twee vervolgen mogen dan al de klassiekerstatus van het origineel missen, het blijft oerdegelijke avonturencinema en deze box wordt er niet minder een must door.

Extra’s (Blu-ray): de waslijst aan extra’s (waaronder verschillende making ofs over het tot stand komen van de dino’s en een waaier verwijderde scènes) die reeds op de dvd-box terug te vinden was, is ook op deze Blu-ray terug te vinden, maar speciaal voor deze release werd ook een volledig nieuwe, zesdelige featurette ingeblikt (‘Return To Jurassic Park’), waaraan het gros van de cast en zelfs Steven Spielberg (hij vond nog een gaatje in zijn overvolle agenda!) hun medewerking verleenden. Nodeloos om zeggen dat de BD-Live-optie bij een release als deze ook de nodige meerwaardepunten oplevert. We zeiden het al, en we kunnen eigenlijk alleen maar in herhaling vallen: een must.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray