Zoeken

Henry's Crime (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Henry's Crime (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Malcolm Venville
  • Cast: Keanu Reeves, Vera Farmiga, James Caan
  • Genre: Drama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-10-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Henry's Crime (Blu-ray)"

Of Keanu Reeves nu zelf heeft beslist om onder te duiken in de krochten van de kleinere cinema of dat hij het na de hemeltergende flop die de remake van ‘The Day The Earth Stood Still’ bleek te zijn even heeft verkorven bij de grote studio’s... het fijne weten we er niet van. Wat we wel weten, is dat het sinds 2008 geleden is dat Reeves werd uitgespeeld als publiekslokker in een big budgetprent, en dat hij sindsdien precies zijn heil aan het zoeken is in de meer onder de radar blijvende onafhankelijke cinema. Zoals in deze ‘Henry’s Crime’ die de mosterd iets te duidelijk haalt bij Woody Allens ‘Small Time Crooks’, maar de slapstick en one liners inruilde voor een fikse dosis onderkoelde dramatiek en drogere grappen.

Henry (Reeves in een trage, om niet te zeggen slaapwandelende vertolking) leidt een onopvallend leventjes als douanebeambte. Elke nacht zit hij in een hokje geld te innen van nachtelijke reizigers: niet echt de meest swingende job ter wereld. Meer ambitie schijnt hij niet te hebben: wanneer hij vals wordt beschuldigd medeplichtige te zijn in een bankoverval, verklapt hij zelfs de namen van de echte overvallers niet, met een gevangenisstraf als gevolg. En dat terwijl zijn echtgenote (Judy Greer) een nieuw leven begint met een van de bankovervallers aan haar zij.

In de gevangenis leert Henry Max (James Caan) kennen, een tot levenslang veroordeelde misdadiger/oplichter die zich geen leven buiten de cel meer kan voorstellen. Tot wanneer Max besluit om alsnog de bank te overvallen, onder het motto ‘als ik dan toch veroordeeld ben, kan ik evengoed de misdaad uitvoeren’. Eens hij Max op vrije voeten heeft gekregen, begint het duo aan het plan om de bankkluis te kraken. Daarvoor willen ze gebruik maken van een dichtgemaakte tunnel die begint in het aanpalende theater. Waardoor er meteen iets mooi bloeit tussen Henry de ietwat extraverte actrice Julie (Vera Farmiga). En hij zelfs op de planken verzeilt als acteur in Chekhovs ‘De kersentuin’.

Regisseur Malcolm Venvilles vorige prent was de robuuste gangsterprent ‘44 Inch Chest’, waarin hij met John Hurt, Tom Wilkinson en Ian McShane een potente Britse cast bij elkaar kreeg. Voor deze opvolger zoekt hij het in Amerika, en eerlijk is eerlijk: met Keanu Reeves, James Caan, Vera Farmiga en Peter Stormare (als Farmiga’s flamboyante regisseur) kreeg hij opnieuw een cast bij elkaar die mag gezien worden. Vooral Farmiga amuseert zich als een vis in het water.

De cast alleen is echter niet voldoende om de film boven datzelfde water te houden: het scenario (meegeschreven door Sacha Gervasi, de regisseur van het uitstekende ‘Anville: The Story Of Anville’) schiet maar niet uit de startblokken en is op sommige vlakken totaal ongeloofwaardig. Om te geloven dat een welhaast onzichtbaar iemand vrijwillig naar de gevangenis gaat en dan maar even beslist om zo maar een bank te overvallen? Misschien dat Paul Giamatti er mee weg komt in een beter geschreven filmpje, Keeves en het scenario zijn hier echter niet van die mate om te overtuigen. Het tweede deel (de uitvoering van de bankoverval) is betrekkelijk beter dan de opbouw, maar dat verkleint niet echt de kans dat je dit te zacht kabbelende filmpje na een week alweer vergeten bent.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray