Zoeken

The Eagle (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Eagle (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Kevin Macdonald
  • Cast: Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland
  • Genre: Actie
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 28-09-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Eagle (Blu-ray)"

Een echte revival van het zogenaamde ‘sandalenfilmgenre’ zal er waarschijnlijk niet komen, maar feit is dat er na het overdonderende succes van Ridley Scotts ‘Gladiator’ (inmiddels ook al weer een decennium oud) af en toe toch nog een filmpje het levenslicht ziet waarin Romeins wapengekletter centraal staat. Of bij uitbreiding daarvan, middeleeuws. Toevallig werden er het voorbije jaar ook twee uitgebracht, maar die verschillen nogal in aanpak. Neil Marshalls ‘Centurion’ is een in bloed en ingewanden gedrenkte oorlogsprent, Kevin Macdonalds ‘The Eagle’ probeert het een en ander als spannend jongensavontuur te zien. Opvallend is alvast dat zowel ‘Centurion’ als ‘The Eagle’ draaien rond het negende Romeinse legioen dat circa 120 na Christus in Brittannië verdween.

Twintig jaar na die verdwijning van het negende, wordt Marcus Aquila (Channing Tatum) de nieuwe garnizoenleider van een fort in Brittannië. Een beslissing waar niet iedereen mee is opgezet, daar Marcus’ vader de bevelhebber van het in rook en mist opgegane legioen was. De nieuwbakken leider bewijst echter onmiddellijk uit het goede hout gesneden te zijn: hij laat het fort opknappen en slaagt er in een aanval van de op de loer liggende barbaren af te slaan. In de daaropvolgende strijd wordt hij zwaargewond aan zijn been, en hij mag meteen een kruis maken over zijn verdere militaire loopbaan. Waarop Marcus (eenmaal hersteld) besluit om op eigen houtje naar Noord-Brittannië te reizen in de hoop daar de gouden adelaar van het legioen van zijn vader terug te vinden en zo meteen zijn familienaam te zuiveren. Hij laat zich vergezellen door zijn slaaf Esca (Jamie Bell), wiens familie destijds door Romeinen werd vermoord. Dat het niet goed botert tussen de twee is van meet af aan duidelijk, maar toch blijken ze elkaar nodig te hebben om de gevaarlijke tocht te overleven. Zeker als het duo in het vaarwater komt van de in de streek heersende Picten.

Het spannend jongensavontuurgevoel is trouwens geen lukraak gekozen term. ‘The Eagle’ is immers gebaseerd op de jeugdroman ‘The Eagle Of The Ninth’ van de Britse Rosemary Sutcliff. Een roman die verscheen in 1954 en de weg vond naar heel wat leesgrage harten, zowel bij jong als oud. Regisseur Kevin Macdonald (‘One Day In September’, ‘The Last King Of Scotland’, ‘State Of Play’) doet zijn uiterste best om dit Romeins epos boeiend te houden. Met een beheerste en overzichtelijke regie bijvoorbeeld. Alleen slaagt hij er niet in om de nogal drammerige boodschap (strijd voor je eer en vaderland) wat in te dijken, en dat is na een tijd wat nefast voor de kijkvreugde.

Daar ‘The Eagle’ (in tegenstelling tot Neil Marshalls ‘Centurion’) mikt op een publiek dat zowel jonge zonen als oudere vaders over de brug moet krijgen, is dit een vrij beschaafde prent. Er rolt al eens een afgehouwen ledemaat over het scherm, maar twaalfjarige ukken zullen daar in deze rumoerige tijden waarschijnlijk geen filmische nachtmerrie meer van krijgen. Als avonturenfilm heeft ‘The Eagle’ dus zeker zijn verdiensten, en wie weinig aanstoot neemt aan de moraal en de levensles zal zich hier niet vervelen.

Voor de meer cinefiel ingestelde medemens is er trouwens ook genoeg te beleven: de Hongaarse en Schotse eeuwig zingende bossen die dienst deden als locatie worden door cameraman Anthony Dod Mantle (de semivaste medewerker van Danny Boyle) knap in beeld gebracht, de soundtrack van Ijslander Atil Orvarsson zorgt voor extra sfeer en in de bijrollen is het uitkijken naar Donald Sutherland (als Marcus’ oom), de alomtegenwoordige Mark Strong en de onherkenbare Tahar Rahim (‘Un Prophète’) als leider van het zeehondenvolk.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray