Zoeken

Primal (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Primal (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Josh Reed
  • Cast: Krew Boylan, Lindsay Farris, Wil Traval
  • Genre: Horror
  • Duur: 80 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 06-10-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Primal (Blu-ray)"

Een groepje vrienden trekt de Australische outback in om er rotsschilderingen te onderzoeken, maar komt daar in aanraking met een allesvernietigende oerkracht, die hun levensverwachting aanzienlijk doet dalen. In de ‘tieners trekken het bos in’-gruwelcanon laat de premisse van ‘Primal’ zich niet direct opmerken als een originele aanwinst, mede door het feit dat debuterend cineast Josh Reed wel erg gretig leentjebuur speelt bij collega’s dan wel voorbeelden Eli Roth (‘Cabin Fever’) en Neil Marshall (‘The Descent’). Maar hij bewijst zich hier en daar wel als een volleerd genrefilmer.

De onheilspellende en veelbelovende proloog maakt al meteen duidelijk dat onze hedendaagse avonturiers weinig goeds te wachten staat. We keren twaalfduizend jaar terug in de tijd en zijn getuige hoe een Aboriginal, die een muurschildering maakt, aangevallen wordt door een creature uit de wildernis. De vijf vrienden die de antropologiestudent Dace in het heden vergezellen op zijn tocht zijn zich echter van geen kwaad bewust; en waarom zouden ze? Dit wordt een zorgeloos uitje, een beetje zoals de campingtrips die ze ondernamen toen ze nog jonger waren. Vooral Mel beschouwt de onderneming als een plezierreisje. Rollebollen met haar lief spreekt haar bijvoorbeeld veel meer aan dan op zoek te gaan naar een stel muurschilderingen en ze draait haar hand ook niet om voor een nachtelijke zwempartij.

Dat laatste blijkt echter de start van een boel onheil. Het enthousiasme van de groep wordt namelijk stevig de kop ingedrukt wanneer Mel zich na haar skinny dipping-avontuur plots vreemd begint te gedragen. Aanvankelijk vermoeden ze dat ze ziek is (ze krijgt koorts, wordt verward en begint te bloeden uit meerdere poriën), maar die gedachte wordt al gauw opgeborgen wanneer ze plots verandert in een roofzuchtig wezen. Mels vrienden komen er ook al vlug achter dat zij de prooi zijn waar ze op jaagt. Wanneer nog iemand van de groep transformeert in zo’n prehistorisch schepsel, staan de overblijvers voor de keuze: dood je vrienden of laat je door hen aan flarden scheuren. Nou ja, zo moeilijk is die afweging nu ook weer niet.

Met een goed gedoseerde mix van jump cuts en slow motion injecteert filmmaker Reed een zekere dynamiek in het geheel, die de formuleplot best kan gebruiken. Ook neemt hij de voor dit genre uiterst dappere beslissing om het gros van de gruwelscènes in het daglicht te laten plaatsvinden. Waardoor hij zich in tegenstelling tot het merendeel van zijn vakgenoten niet kan wegsteken achter duistere schaduwen en moeilijk zichtbare gore. Jammer voor Reed moet hij echter aan de slag met een script, waarbij het geeuwen je al erg vlug nabij staat. Daar kan zijn puike uitwerking (let bijvoorbeeld ook op de uitstekend in beeld gebrachte finale, die je ondanks de diverse manco’s toch op de nagels doet bijten) helaas niet tegenop.

Vooral de personages maken ‘Primal’ heel erg déjà vu. De scenaristen (waaronder ook Reed, waaruit we meteen kunnen besluiten dat de man beter filmt dan hij schrijft) hebben zich immers niet uit de naad gewerkt om een origineel vriendencombo samen te stellen. De nerd die iedereen wel sympathiek vindt, maar uiteindelijk bot vangt bij de vrouw van zijn dromen; het schuchtere meisje dat in stilte afrekent met een trauma uit haar verleden; het alfamannetje die pas als het te laat is tot inzicht komt; ze zijn allemaal van de partij. Je kan zelfs voorspellen wie wanneer het loodje zal leggen en wie er het minst bekaaid vanaf zal komen. Het pleit voor Reeds regietalent dat hij de spanningsboog bij momenten toch strak weet te spannen, want het scenario op zich geeft daar bitter weinig aanleiding toe.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray