Zoeken

The Guns Of Navarone (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Guns Of Navarone (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: J. Lee Thompson
  • Cast: Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn
  • Genre: Actie
  • Duur: 160 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-10-2011
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Guns Of Navarone (Blu-ray)"

Razend populair eind jaren vijftig en begin jaren zestig op het machtig grote witte doek: grootschalige oorlogsprenten, vaak met een speelduur van ruim twee en een half uur en goed voorzien van oren en poten in de vorm van een megacast. ‘The Bridge On The River Kwai’, ‘The Great Escape’, ‘The Longest Day’, etc. – geen gebrek aan voorbeelden. Hoort ook in dit rijtje thuis: de verfilming van genrespecialist Alistair MacLeans oorlogsroman ‘The Guns Of Navarone’ die in 1961 het mooie weer maakte.

‘The Guns Of Navarone’ is een prestigeproject van producent/scenarist Carl Foreman. Foreman werd in de jaren vijftig het slachtoffer van de communistische heksenjacht van senator McCarthy, en dat terwijl hij midden in de productie zat van de westernklassieker ‘High Noon’. Zijn grote comeback kwam er met ‘Bridge On The River Kwai’, waarvoor hij het scenario meeschreef onder een pseudoniem. Begin jaren zestig was de storm gaan liggen en kon hij terug onder eigen naam aan de slag met deze gerenommeerde blockbuster.

Foreman was zowel producent als scenarist en zette het volledige project naar zijn hand. Het scenario wijkt nogal af van MacLeans roman uit 1957: de identiteit van de verrader is anders, er zijn personages toegevoegd, andere kregen een aangepaste karakterisatie mee – of hoe boek en film vaker niet dan wel gelijklopen. Foreman ontsloeg ook de originele regisseur Alexander Mackendrick (‘The Sweet Smell Of Success’) en verving hem door J. Lee Thompson, die meteen gebombardeerd werd tot een potente actiefilmer, en zijn carrière uiteindelijk zou eindigen als huisregisseur van Charles Bronson.

De kanonnen van Navarone staan op een schier onneembare Duitse vestiging in de Egeïsche zee die het anno 1943 onmogelijk maakt om tweeduizend Britse troepen te evacueren. De eer om de Britse soldaten te redden en de Duitse kanonnen te vernietigen gaat (uiteraard) naar een geheim eskadron topspionnen en eerstelijnsmilitairen die zich voor een schier onmogelijke opdracht geplaatst zien. De zes dapperen in kwestie worden vertolkt door Anthony Quayle, Gregory Peck, Anthony Quinn, David Niven, Stanley Baker en James Darren. Dat hun missie (waarbij ze zich aanvankelijk vermommen als Griekse vissers) niet van een leien dakje loopt, spreekt voor zich. Maar dat is natuurlijk net de charme van deze prent en het genre op zich: bekende koppen, veel individueel sterke scènes, een crescendoclimax, etc. Ingrediënten die er voor zorgen dat ‘The Guns Of Navarone’ ook nu nog steeds een onvervalste topper is.

Het resultaat viel zowel bij critici als publiek in de smaak. ‘The Guns Of Navarone’ was de meest succesvolle prent van het jaar (met een voor die tijd fenomenale opbrengst van meer dan 18 miljoen dollar), en het succes ervan inspireerde MacLean zelfs tot het schrijven van de sequel ‘Force Ten From Navarone’. Het in 1968 verschenen boek werd uiteraard ook verfilmd, zij het pas in 1978. Maar tegen dan had het robuuste oorlogsgenre al heel wat van zijn aantrekkingskracht verloren en de door Guy Hamilton geregisseerde adaptatie staat nog steeds te boek als een van de grootste flops van de jaren zeventig. ‘The Guns Of Navarone’ heeft de tand des tijds echter moeiteloos doorstaan, waardoor eigenlijk niets een (hernieuwde) kennismaking met deze klassieker op Blu-ray in de weg zou mogen staan.

Extra’s (Blu-ray): cinefiel manna, onder meer bestaand uit een omvangrijke making of die je alles vertelt wat je over de productie wil weten, een audiocommentaar en een interactief dossier over Navarone.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray