Zoeken

Made In Dagenham

  • Cinevision.be/nl quoteert Made In Dagenham met een 3/5
  • Regisseur: Nigel Cole
  • Cast: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-10-2011
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Made In Dagenham"

Wie zegt er dat Britse sociale drama’s per definitie zwaar op de hand moeten zijn? Regisseur Nigel Cole alvast niet. Nadat hij in 2003 al het geëmancipeerde, doch luchtige ‘Calendar Girls’ maakte (waarin een aantal vrouwen op leeftijd besluiten een naaktkalender te maken en daarmee te kennen geven nog steeds trots te zijn op hun lichaam), bewijst hij met ‘Made In Dagenham’ opnieuw dat socioculturele dramedy’s over Britse arbeidersgezinnen erg vermakelijk kunnen zijn zonder de achterliggende (ernstigere) thematiek te banaliseren. En wederom kiest hij partij voor de vrouwen.

Anno 1968 werden die namelijk erg tekortgedaan wanneer de Ford Motor Company besloot om 187 naaisters in de Britse vestiging van hun firma onder te brengen als ongeschoolde arbeiders. De mannen in maatpak die deze beslissing genomen hadden, dachten daar weinig (of liever: geen) weerslag van te ondervinden, maar dat was buiten de waard gerekend. De vrouwen pikten het niet dat hun loon lager lag dan dat van hun mannelijke evenknieën en kwamen in opstand tegen hun broodheren. Het gevolg is bekend: het bedrijf kon niet anders dan plooien, waardoor de dames een verbeten emancipatiestrijd met een klinkende overwinning afsloten. Een stukje historische politiek dat uiteraard tot op de dag van vandaag nog altijd weerklank heeft.

‘Made In Dagenham’ – verwijzend naar het Britse stadje waar het verhaal zich afspeelt – verhaalt deze door ware feiten geïnspireerde geschiedenis aan de hand van de lotgevallen van de fictieve Rita (glansrol van Sally Hawkins), een introverte huisvrouw, die voor ze het goed en wel beseft spreekbuis is van de verongelijkte vrouwelijke goegemeente. Op de tippen van haar tenen lopend nadat ze geschoffeerd werd door een leraar die haar zoon af en toe een oorveeg verkoopt (“Je merkt dat deze plattelandskinderen de discipline missen van ouders die wél naar school geweest zijn”), blijkt ze alvast over de juiste drive te beschikken om niet langer met zich te laten sollen. Nodeloos om te zeggen dat dit ook aan het thuisfront de nodige strubbelingen met zich meebrengt. Maar de offers die Rita brengt, lonen, want zo weet ze onder meer een afspraak met politica Barbara Castle (Miranda Richardson) te strikken.

Nadat ze eerder sprankelde in ‘Happy-Go-Lucky’ van sociofilmer Mike Leigh mag Sally Hawkins hier wederom in de huid kruipen van een sterke, ondernemende vrouw, die weet wat ze wil. Het gaat haar goed af, en hoewel ze uitstekend weerwerk krijgt van onder meer Miranda Richardson, nieuwkomster Andrea Riseborough (als een collega-werkster) en een zich zichtbaar amuserende Bob Hoskins (als zowat de enige man die oog heeft voor de erbarmelijke werkomstandigheden van de vrouwen), is ze op haar eentje de motor van de film. Al komt dat wellicht ook omdat haar karakter een verzorgde uitwerking krijgt en we tussen alle historische feiten best veel over haar te weten komen. Ze mag dan al verzonnen zijn, we gaan niet minder met haar meeleven.

Een laatste troef, die deze speelse tragikomedie terecht uitspeelt, is de zonder meer geweldige én accurate tijdsevocatie. De sixties-mode, de kapsels, de leefomstandigheden, alles klopt. Het is alsof je met de teletijdmachine van professor Barabas naar het jaar 1968 in Dagenham bent gezonden. Dragen daar ook toe bij: de catchy oorwormen van onder meer Sam The Sham & The Pharaos (‘Wooly Bully’), Desmond Dekker (‘Israelites’), Spanky And Our Gang (‘Someday Will Never Be The Same’) en The Small Faces (‘All Or Nothing’), die de schitterende soundtrack kleuren. Fijn filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray