Zoeken

Curse Of The Golden Flower

  • Cinevision.be/nl quoteert Curse Of The Golden Flower met een 3/5
  • Regisseur: Zhang Yimou
  • Cast: Chow Yun-Fat, Gong Li, Jay Chou
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum: 11-04-2007
  • DVD: 22-08-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Curse Of The Golden Flower"

De nieuwste Zhang Yimou heet ‘Curse Of The Golden Flower’ en biedt - om het cru te stellen - meer van hetzelfde. Ondertussen weet de wereld ook dat Yimou een begenadigd regisseur is, maar de man lijkt telkens dezelfde film te maken, alleen een klein beetje anders.

In ‘Curse Of The Golden Flower’ komen we terecht in de Verboden Stad tijdens de laat Tang Dynastie en volgen we de belevenissen aan het hof. Deze film is gebaseerd op een toneelstuk en dat is er ook aan te merken. Als je de namen van de personages zou veranderen en de gebeurtenissen in Europa zou laten plaatsvinden, dan heb je regelrechte Shakespeare: intriges aan het hof, verraad, incest, verboden liefde, machtsspelletjes, wellust, … noem de typische elementen maar op. Dat maakt de film niet alleen heel erg klassiek, maar vrij vaak ook een tikkeltje te hermetisch. Het is immers niet altijd even duidelijk wat er precies aan de hand is, temeer omdat de kijker vlak voor de dramatische ommekeer in het verhaal wordt gedropt. Gelukkig duurt de film lang genoeg en maken herhalingen geleidelijk duidelijk wie nu eigenlijk wat doet met wie en waarom.

Positief is dan weer Yimou’s aandacht voor kleuren. Als de buitenkant van de Verboden Stad er al indrukwekkend uitziet, dan ziet de binnenkant er weergaloos uit. Kleurrijke tapijten, gedetailleerde decors, prachtige kostuums en pronkerige weelde doen de grootsheid van de keizer alle eer aan. Helaas went al deze glorie bijzonder snel en - nogmaals - valt op dat dit voor Yimou niets nieuws is.

De acteurs doen het behoorlijk, maar van namen als Chow Yun Fat (als keizer) en Gong Li (als keizerin) hadden we niets anders verwacht. Ze zijn wel enigszins gebonden door hun rol en daardoor lijkt hun vertolking, in dat keizerlijke keurslijf gepropt, meer dan eens te steriel. Nevenpersonages bieden gelukkig soelaas, maar zowel de drie zonen en hun onderlinge relatie als de keizerlijke dokter en zijn familie zijn vrij beperkt uitgewerkt ten voordele van een paar flitsende actiescènes. ‘Curse Of The Golden Flower’ kan op sommige ogenblikken wel bekoren, maar doordat er op geen enkel punt een doortastende keuze is genomen om hetzij psychologie hetzij technische hoogstandjes te laten primeren, raakt de film uiteindelijk kant noch wal. ‘Curse Of The Golden Flower’ is een streling voor het oog en getuigt van een kleurenpalet waar menig schilder jaloers op zou zijn, maar het is toch geen film waar je nog een week over kunt napraten.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray