Zoeken

Priest (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Priest (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Scott Stewart
  • Cast: Paul Bettany, Cam Gigandet, Maggie Q, Christopher Plummer
  • Genre: Horror
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-10-2011
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Priest (Blu-ray)"

Neen, dit is geen remake van Antonia Birds ‘Priest’ uit 1994 waarin Linus Roache van acteerjetje gaf als een door schuld geplaagde rooms-katholieke priester. Ver van zelfs: deze ‘Priest’ is immers een brok apocalyptische science fiction horror met Paul Bettany als vampierenjager. En catert in die optiek waarschijnlijk niet aan de doelgroep die traantjes heeft gelaten bij de in de eerste zin vernoemde ‘Priest’.

De testosterondoelgroep die wel in het vizier ligt, kan zich laven aan de verfilming van de gelijknamige Koreaanse comicreeks van Min-Woo Hyung die tussen 1998 en 2007 werd gepubliceerd. De makers bleven grotendeels trouw aan Hyungs opzet en voegden hier en daar een eigen touch toe aan Hyungs western-, fantasy- en horrorelementen.

De locatie is onze blauwe planeet die op sterven na dood is na een eeuwenlange strijd tussen mensen en vampieren. De wereld is herschapen in een theocratie die wordt bestuurd door ‘The Church’, een organisatie die nogal wat elementen leent uit het christelijk geloof. ‘The Church’ bouwde ommuurde steden om de nog resterende mensen te beschermen tegen op de loer liggende vijanden en stichtte een leger van strijdvaardige ‘priests’ om de bloedzuigers uit te roeien. Wanneer het er naar uitziet dat de vampieren het loodje hebben gelegd, boekt ‘The Church’ het priesterleger op. Een van die priesters (Paul Bettany) ontdekt dat het kwaad alles behalve is uitgeroeid. Bij een aanval op het stadje Augustine komt diens broer om en wordt zijn nichtje Lucy (Lily Collins) ontvoerd. Priest gaat achter de scherpgetande ontvoerders aan, maar dat is niet naar de zin van de autoriteiten van ‘The Church’ (aangevoerd door Christopher Plummer) die een posse inschakelt om de afvallige terug te halen.

De rechten van Hyungs comic werden in 2005 binnengehaald door Screen Gems, een afdeling van Sony. Cory Goodmans scenario zou oorspronkelijk worden geregisseerd door Andrew Douglas (‘The Amityville Horror’) met Gerard Butler in de hoofdrol. Uiteindelijk kreeg Scott Stewart (‘Legion’) de regiestoel toegeschoven en mocht Paul Bettany het priestergewaad aantrekken. Stewart steekt niet onder stoelen of banken dat hij zijn film ziet als een hommage aan John Fords ‘The Searchers’. Een bewering die steek houdt (er is een ontvoerd nichtje en de vampieren kan je makkelijk vervangen door Indianen), maar die we in het licht van de eeuwigheidswaarde van ‘The Searchers’ toch maar als heiligschennis zullen beschouwen.

Als er een ding is dat deze ‘Priest’ niet heeft, is het eeuwigheidswaarde. Daarvoor oogt het allemaal te flets, te ongeïnspireerd en te slordig. De visuele effecten en creaturen zijn op zich dik in orde, maar ze slagen er niet in om leven te scheppen in een woestenij die aan elkaar hangt van clichés en uit andere prenten gehaalde verhaalelementen (ook ‘Mad Max’ komt even kijken). Het resultaat zoekt te veel heil in de visuele omkadering en pakt graag uit met flitsende actiesegmenten, maar slaagt er nergens in om de kijker bij de keel te grijpen of kippenvel te geven. In die optiek plaatst dit filmpje zich ergens tussen de ‘Resident Evil’- en ‘Underworld’-franchises in. En daar krijgen we ook niet meteen een warm gevoel van, laat staan een ‘amen’- en ‘halleluja’-euforie.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray