Zoeken

Blitz (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Blitz (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Elliott Lester
  • Cast: Jason Statham, Paddy Considine, Aidan Gillen
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-11-2011
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Blitz (Blu-ray)"

Hoe lang kan je als acteur min of meer steeds dezelfde rol spelen zonder de nood te voelen een andere jas aan te trekken? Een vraag die iemand eens zou mogen stellen aan Jason Statham, al dan niet met het risico een scheldwoordenverwijt naar het hoofd geslingerd te krijgen. Of een klap tegen de neusvleugels. Stathams carrière blinkt in elk geval niet uit in veelzijdigheid: of de man nu een misdadiger, militair, onschuldig veroordeelde of politieagent speelt, zijn attitude en karaktertekening blijken onderling inwisselbaar. Steeds dezelfde look, rauwe stem en no-nonsenseattitude… Statham is zowat de Charles Bronson van zijn generatie, zij het dat hij niet eerst als bijrolspeler opdook in A-films vooraleer onderdak te vinden als ‘leading man’ in gewelddadige B-uitspattingen. Tenzij je zijn rollen in het vroege werk van Guy Ritchie (‘Lock, Stock And Two Smoking Barrels’, ‘Snatch’) door een iets kwalitatievere bril bekijkt.

Een andere bril die je niet nodig hebt voor ‘Blitz’, de verfilming van een misdaadroman van Ken Bruen. Een Britse veelschrijver van wie inmiddels ook ‘London Boulevard’ is verfilmd en die onder meer zeven romans schreef met de in Zuid-London gestationeerde politieagent Tom Brant. ‘Blitz’ is de vierde uit de reeks en de eerste die een verfilming kreeg. Of er nog komen is de vraag, daar deze film in Amerika geen biosrelease wist te versieren en rechtstreeks op dvd werd uitgebracht. Wat niet wil zeggen dat ‘Blitz’ geen mooie thuisbioscoopcarrière te wachten staat. Statham heeft immers een grote schare trouwe fans, die hem door weer en wind al meer dan tien jaar toejuicht. Eat your heart out, Steven Seagal.

In het kader van never change a winning formula zitten er dus waarschijnlijk maar weinig actieminnende medemensen te wachten op een rolpatroon doorbrekende rol van Statham. Die er niet meteen zit aan te komen trouwens: zelfs in de animatieprent ‘Gnomeo & Juliet’ bleef hij trouw aan zijn imago door de rol in te spreken van Tybalt, de bullebak van dienst. En er zitten nog meer projecten in de pijplijn die zijn imago bestendigen, inclusief een reprise van zijn rol van Lee Christmas in het onvermijdelijke ‘The Expendables 2’.

‘Blitz’ is niet meteen een hoogvlieger in Stathams oeuvre. Daarvoor is dit verhaal al eens eerder (en beter) gedaan. In ‘Dirty Harry’ bijvoorbeeld, Don Siegels meesterwerk uit 1971 waarin Clint Eastwood op een onorthodoxe manier misdadigers uitschakelt. Toch nog steeds de moeder van alle make my day-films, en overduidelijk de borst waar deze‘Blitz’ zich tegenaan schuurt. Als Tom Brant ligt Statham overhoop met zijn oversten die niet opgezet zijn met zijn op eigen houtje uitgevoerde gewelddadige reprimandes tegen het tuig van de straat. Schorsen is echter geen optie, daar ‘Dirty Tom’ er op zijn eigen manier slaagt om misdadigers achter slot en grendel (of onder de zoden) te krijgen. Brants tegenstander is alvast geen doetje. Een psychopaat (Aidan Gillen) die zichzelf Blitz heeft gedoopt, maakt jacht op alle politieagenten die hem ooit arresteerden of veroordeelden om hem vervolgens koelbloedig af te maken. Who you gonna call? Tom Brant dus, die beseft dat hij Blitz enkel maar kan uitschakelen als hij buiten de lijntjes van het handboek kleurt. En daarbij zowaar de hulp krijgt van zijn nieuwe overste Porter Nash (een ingetogen, maar efficiënte Paddy Considine).

Regisseur Elliot Lester doet weinig moeite om enige originaliteit of verrassingen in het verhaal te krijgen. Hij vertrouwt volledig op het genrecharisma van Statham om de negentig minuten te vullen met ruwe actie, bruut geweld en venijnige one liners. Wanneer Lester zich even niet concentreert op Statham weet hij minder van welk hout pijl maken, getuige een nevenplot rond een drugsverslaafde politieagente die halfslachtig in het geheel wordt gemixt. Stathamfans zullen hier waarschijnlijk niet over vallen, wat niet wegneemt dat dit vigilante cop-epistel zich vooral laat omschrijven als een lauw geserveerde en vlug verteerde fast food hap.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray