Zoeken

Caprica: The Complete Series

  • Cinevision.be/nl quoteert Caprica: The Complete Series met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Ronald D. Moore
  • Cast: Eric Stoltz, Esai Morales, Alessandra Torresani
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 810 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-10-2011
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Caprica: The Complete Series"

Anderhalf jaar nadat de pilootaflevering een losse release kreeg op dvd verschijnt nu ook het complete eerste seizoen van de ‘Battlestar Galactica’-spin-off ‘Caprica’ in een seizoenoverspannende verzamelbox – meteen ook het enige seizoen dat deze follow-up-franchise telt. Het is een understatement te stellen dat deze ontstaanssaga kijkcijfermatig niet direct de hoge verwachtingen heeft ingelost (daar waar het vernieuwde ‘BSG’ nog steeds hoge toppen scheerde toen ze er na vier seizoenen mee ophielden), maar voor een stuk hebben de makers dat ook zelf gezocht.

De verschillen tussen ‘Caprica’ en ‘Battlestar Galactica’ zijn namelijk zo substantieel dat je zou geloven dat het om een geheel andere serie gaat. Deze prequel speelt zich 58 jaar voor de Cylon-aanval af, waardoor van de post-apocalyptische doemsfeer nog helemaal geen sprake is. Terwijl liefhebbers van het betere sf-spektakel dan weer zullen vaststellen dat er op het actiedomein niet zo gek veel te rapen valt in deze achttien episodes behelzende reeks. En voor de futuristische setting hoeft u het al evenmin te doen. Je voelt uiteraard wel dat ‘Caprica’ zich in de toekomst afspeelt, maar de wereld waartegen alles zich afspeelt, vertoont vooral heel wat parallellen met die waarin wij nu vertoeven.

Eén ding staat echter vast: een abusievelijke misrekening van de makers was het niet. “Alles wat we deden, probeerden we zoveel mogelijk te laten verschillen van hoe we het in de ‘Battlestar Galactica’-serie hadden aangepakt. Het mocht niet zomaar een kopie worden”, aldus producer/bezieler Ronald D. Moore. Een nobele beslissing, maar dat je zo een aantal fans tegen je in het harnas jaagt, gaat daar onlosmakelijk mee gepaard. Maar dat was ingecalculeerd. Want voor iedere teleurgestelde fan stond er mogelijk weer een nieuwe op. ‘Caprica’ wordt door zijn makers wel eens een moderne versie van ‘Dallas’ genoemd – maar dan over artificiële intelligente in plaats van olie – waardoor bijvoorbeeld veeleer vrouwen hun gading moeten kunnen vinden in deze reeks. Althans een stuk meer dan in ‘Battlestar Galactica’.

Een gewiekste opzet, die ook uit de plotcontouren duidelijk wordt. Geen oorlogszuchtige verhaallijnen, maar wel een soortement Shakespeareaanse tragedie over twee invloedrijke geslachten – de Graystones en de Adamas – die na een verwoestende explosie hun lot onherroepelijk met elkaar verbonden zien. Terwijl de twee families worstelen met het bepalen van de grens tussen mens-zijn en kunstmatige intelligentie (de ontwikkeling van de Cylons) drijven ze hun onderlinge conflicten op de spits. Bedrijfsmysteries, moord, (seksuele) intriges en familietwisten zijn schering en inslag op Caprica – inderdaad, net een beetje zoals in onze wereld. Of toch de wereld die wij ook kennen uit soaps.

Qua structuur en opbouw verschilt deze eenmalige reeks dus grondig van zijn voorganger, maar inhoudelijk verkent hij toch gelijkaardige terreinen. Ook hier spelen religie, politiek, terreur en andere maatschappijkritische thema’s de boventoon en scoren de scenaristen met slim door elkaar verweven plotlijnen en dialogen. De acteurs zijn eveneens op dreef en de goed gedoseerde speciale effecten maken het plaatje compleet. ‘Caprica’ vindt moeiteloos aansluiting bij de tegenwoordig o zo in trek zijnde thinking man’s sciencefiction, waarbij vooral het psychologische primeert op het visuele. Het heeft dan wel iets gemeenschappelijk met een soapserie, maar het blijft stukken intelligenter.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray