Zoeken

Dexter, seizoen 5

  • Cinevision.be/nl quoteert Dexter, seizoen 5 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Steve Shill, John Dahl
  • Cast: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Julia Stiles
  • Genre: Thriller
  • Duur: 600 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-11-2011
  • Distributeur DVD: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Dexter, seizoen 5"

De hamvraag bij de start van het vijfde seizoen van het razend populaire ‘Dexter’ is natuurlijk of deze nieuwe worp afleveringen even sterk is als de vorige twaalf. Het antwoord is helaas niet, al klinkt dit negatiever dan het eigenlijk is. Vooral omdat die uitspraak niet zozeer iets zegt over de kwaliteit van het nieuwe seizoen, maar eerder over de sterkte van het vorige, dusver het beste uit de reeks. De makers hebben in elk geval tijd om ooit nog eens een even robuust wit konijn uit hun hoge hoed te toveren, daar het contract met Michael C. Hall momenteel al getekend is tot en met jaargang acht.

Seizoen vier, waarin bloedanalist/seriemoordenaar Dexter zijn gelijke trof in de maniakale Trinity Killer (John Lithgow) eindigde met een oplawaai van jewelste: de dood van Dexters vrouw Rita (Julie Benz), de ultieme wraak van Trinity. Een cliffhanger die uiteraard zijn weerslag vindt in (het begin van) seizoen vijf, dat onmiddellijk aansluit op die memorabele finale. Dexter acht zichzelf medeplichtig aan de moord op zijn vrouw, en zoiets heeft weerslag op zijn rol van weduwnaar/kersvers vader. Zijn stiefkinderen besluiten om bij hun grootouders te gaan wonen, en zijn kersverse zoon Harrison wordt toevertrouwd aan de zorgen van een nanny.

Uiteraard doet Dexter meer dan rouwen alleen, en maakt hij andermaal jacht op moordenaars die door de mazen van het net dreigen te glippen. Zelfs meer dan anders, daar zijn bloedvergieten na de dood van Rita extra therapeutisch werkt. Bij een van zijn acties komt hij in contact met Lumen Pierce (Julia Stiles), die hij op het nippertje uit de klauwen kan redden van een sadistische gek. Dexter ontdekt dat Lumen net als hijzelf een dorst naar wraak meetorst en het duurt niet lang vooraleer hij samen met haar jacht maakt op een bende die vrouwen ontvoert en vermoordt. Een bende die geleid wordt door de goeroe Jordan Chase (Jonny Lee Miller), die zelf niet aan het bloedvergieten deelneemt, maar wel alles netjes opneemt. De vuilak.

Naast deze centrale verhaallijn, besteden de scenaristen andermaal aandacht aan de privéproblemen van de bijrolpersonages. Aan de huwelijksproblemen van LaGuerta (Lauren Vélez) en Angel (David Zayas) bijvoorbeeld, of aan de romance die zich ontwikkelt tussen Dexters zus Debra (Jennifer Carpenter) en haar collega Quinn (Desmond Harrington). Een relatie die niet probleemloos verloopt, daar Quinn zonder dat Debra het weet Dexters verleden uitpluist met de hulp van de corrupte agent Liddy (Peter Weller).

Nieuw en oud bloed dus in ‘Dexter 5’ dat ruw aan de haak gewogen niet veel verschilt van de vorige reeksen: net als in de tweede dreigen de geheimen van Dexter aan de oppervlakte te komen, ook nu weer is de geest van Dexters overleden vader (James Remar) van de partij, de relationele conflicten tussen LaGuerta en Angel zijn nauwelijks nieuw te noemen, en Debra wisselt eens te meer van lief. Voeg er nog wat verhaaldraden bij die uit het vorige seizoen worden overgeheveld en een paar losse verhaallijnen die per aflevering worden afgewerkt en je krijgt opnieuw zeshonderd boeiende televisiemomenten onder de sudderende zon van Miami. Het nieuwe is er inmiddels wel wat af, maar dat is welhaast onvermijdelijk.

Feit is dat nieuwkomers Chip Johannessen en Manny Coto (die samen een paar seizoenen van ‘24’ superviseerden) trouw blijven aan de succesingrediënten van het universum waar ze instappen, en in eerste instantie de continuïteit netjes bestendigen. De fanbase wordt er immers steeds maar groter op, en voor deze post-Trinity oogst stemden in Amerika wekelijks gemiddeld zo’n vijf miljoen kijkers af. Never change a winning formula dus. Van bloedarmoede is trouwens vooralsnog geen sprake daar Dexter en zijn scalpelset het in de zesde reeks die momenteel in Amerika te zien is, aan de stok krijgen met twee psychopaten (vertolkt door Edward James Olmos en Colin Hanks) die hun apocalyptische moorden opsmukken met bijbelse taferelen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray