Zoeken

Troll Hunter (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Troll Hunter (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: André Øvredal
  • Cast: Otto Jespersen, Robert Stoltenberg, Knut Nærum
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-11-2011
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Troll Hunter (Blu-ray)"

Wie meent dat ze in Scandinavië enkel maar tv-detectives kunnen maken (en we geven toe: in het geval van trouwe Canvaskijkers is dat een zeer plausibele perceptie) wordt door filmmaker André Øvredal van antwoord gediend met ‘Troll Hunter’, een de tong stevig in de wang plantende horrorkomedie, gepresenteerd als een bij momenten hilarisch staaltje faux realité. Anno 2011 is die aanpak misschien niet meer zo revolutionair als pakweg een decennium geleden, maar dat maakt het eindresultaat niet minder geslaagd.

Centraal staat een groepje Noorse filmstudenten, dat erachter komt dat de overheid het bestaan van trollen jarenlang voor de buitenwereld verborgen heeft gehouden. Ze trekken er – in het kader van een afstudeerproject – op uit om de mythische wezens voor het eerst op camera vast te leggen. Geef toe: het is eens iets anders dan ‘Dieren In Nesten’ of ‘De Wereld Zoals Het Is: Planckendael’. Aanvankelijk vinden ze niet echt een aanknopingspunt, maar wanneer ze een oude, mysterieuze man tegen het lijf lopen, besluiten ze hem te volgen wanneer hij ’s nachts de akelige Noorse bossen intrekt. Hij moet de drie rechtstreeks naar de mythologische schepsels leiden.

In navolging van prenten als ‘Cloverfield’ en ‘[Rec]’ is ook ‘Troll Hunter’ (originele titel: ‘Trolljegeren’) opgevat als een cameraregistratie. Via documentair aandoende filmbeelden zien we hoe reusachtige trollen, net als in de Noorse folklore van weleer, het platteland teisteren, daarbij niets of niemand ontziend – en al zeker de mens niet. Het enige verschil met voornoemde first person-horrors is dat het nu niet gaat om noodlottige registraties, die in the heat of the moment zijn gefilmd (en waarbij de camera dus meer dan eens aan het schokken gaat, de meeste gruwel alzo strategisch verhullend), maar om een als docuproject opgevatte weergave, wat een rustigere beeldtaal én opbouw toelaat. Het vleugje mysterie dat er omheen zit, is echter wel present.

Dat je ‘Troll Hunter’ niettemin in de eerste plaats moet opvatten als een komedie wordt mede onderschreven door de casting van Otto Jespersen. In onze contreien zal die naam weinig belletjes doen rinkelen, maar in het hoge noorden staat hij geboekstaafd als één van de bekendste Noorse komieken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij voor menig komische noot zorgt. Al zijn de grappen niet meteen van een billenkletserniveau. Øvredal beoogt eerder een satirische en hier en daar zelfs maatschappijkritische aanpak. Maar hij verpakt het alzo dat wie er geen boodschap aan heeft er nauwelijks van wakker hoeft te liggen. De suspensekoord wordt immers constant goed strak gehouden.

Hoe triestig het ook is om vast te stellen, maar één van de stelregels van een goeie internationale (of liever: niet-Amerikaanse) film de dag van vandaag is dat het niet lang duurt of in Hollywood zijn ze reeds een remake aan het becijferen. Waarvan akte: ‘Troll Hunter’ was nog geen dag in de zalen te zien of regisseur Chris Columbus had de rechten al vergaard met het doel tegen 2014 een Amerikaanse versie klaar te stomen. Wat meteen de vraag doet rijzen of deze ook betrekking zal hebben op de Noorse trollenmythologie. Want in dat geval – en eigenlijk in eender welk ander geval ook – kijk je toch best naar dit verrassend leuke origineel, dat de juiste mix opdient van humor, spanning én scherpzinnigheid. Plezant filmpje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray