Zoeken

Hanna

  • Cinevision.be/nl quoteert Hanna met een 4/5
  • Regisseur: Joe Wright
  • Cast: Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-11-2011
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Hanna"

Wie ooit dacht dat de Brit Joe Wright zich zou ontpoppen tot de nieuwe James Ivory (wat gezien zijn fraai vormgegeven literaire kostuumdrama’s ‘Pride And Prejudice’ en ‘Atonement’ best mogelijk was) mag die mening meer dan ooit herzien. Dat kon eigenlijk al na het bijna volledig onder de radar gebleven ‘The Soloist’, maar in de adrenalinedis ‘Hanna’ is er nagenoeg geen stijfdeftig camerashot meer te bespeuren. Adrenalineplaatjes op de tonen van een pompende soundtrack van The Chemical Brothers des te meer.

Bambi lovers, beware. De film is nauwelijks een minuut oud en we zien hoe het tienermeisje Hanna (Saoirse Ronan) met pijl en boog een hert neerschiet, de ingewanden verwijdert en het beest op een slee mee naar huis neemt. Haar huis is trouwens een hut in de Finse wildernis, maar ze bijna haar hele leven al verblijft met haar vader Erik (Eric Bana). Volledig teruggetrokken van de bewoonde wereld leerde hij haar gevechtstechnieken, talen en een overdaad aan encyclopedische kennis. Waarom Erik en Hanna daar leven is natuurlijk de vraag. De sleutel tot het antwoord is te vinden in een naar de CIA-agente Marissa Wiegler (een venijning onderkoelde Cate Blanchett) gerichte wraakactie die Hanna en haar vader van Finland over Marokko en Spanje naar Duitsland brengt. En neen, meer info over de plot geven we niet vrij.

‘Hanna’ is actiecinema op het scherpst van de snee. Vlekkeloos en zonder uitschuivers is het niet, maar dat zal iedereen met een voorliefde voor de door zo velen neergesabelde style over content worst wezen. Hier en daar is het scenario inderdaad wat warrig, en Wright gaat meer dan eens kort door de bocht, maar het valt niet te ontkennen dat deze achtervolgingsthriller genoeg panache heeft om de cinefiele hartkleppen wagenwijd open te zetten. Ook tijdens die momenten dat Wright er bijna niet in slaagt om de parodiegrens te ontwijken. Kijk maar naar de fabelachtig gemonteerde ontsnapping uit een ondergronds complex. Wie mee is met deze scène, is meteen mee met de rest van de prent.

De Canadees Seth Lochhead volgde nog een schrijfcursus aan de Vancouver Film School toen hij het scenario schreef. De eerste versie was klaar in 2006 en hij kreeg zowaar de kans om het verhaal verder uit te werken met Danny Boyle, aan wiens stijl ‘Hannah’ hier en daar inderdaad wat doet denken. Boyle besloot uiteindelijk niet in de regisseursstoel plaats te nemen, en ook Alfonso Cuàron schoof het project door. Waardoor Joe Wright de kans kreeg om na ‘Atonement’ voor de tweede keer samen te werken met Saoirse Ronan. Op zich is het scenario niet veel meer dan een explosieve tienermeisjesversie van ‘The Bourne Identity’ (zij het zonder het geheugenverlies), maar door de welhaast atypische toon loert het déjà-vugevoel nergens en nooit om het hoekje. Bovendien laat ‘Hannah’ zich bekijken als een schizofrene puberteitsparabel waarin een meisje van vijftien haar lichamelijk ontwaken beleeft in een heel boze sprookjeswereld: erg moeilijk is het niet om de vele verwijzingen naar het oeuvre van de Grimm-broers te vinden. Als metafoor ligt het er allemaal misschien iets te dik op, maar storen doet het niet.

Michael Haneke zal het niet graag horen, maar af en toe is het best genieten geblazen van een portie filmgeweld. ‘Hanna’ is zo’n portie cinematografisch verantwoord brutaal knipoogsadisme. Ieders meug zal het niet zijn, maar wie slim genoeg is om tussen de regels van het genre door te kijken mag zich schrap zetten voor een goed geoliede rollercoasterrit. Met als extra’s een ogenopende vertolking van Saoirse Ronan en een niet te versmaden bijrol van Tom Hollander als showtunes fluitende Duitse sadist.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray