Volgend jaar komt Erik Van Looys Amerikaanse remake van ‘Loft’ in de zalen. We duimen uiteraard voor een goed resultaat, en hopen dat Van Looy niet in de val trapt waar eerder onder meer George Sluizer (‘Spoorloos’/’The Vanishing’) en Ole Börnedal (‘Nattevagten’/’Night Watch’) in trapten. Twee Europese regisseurs die hun in eigen land gesmaakte film veramerikaniseerden en helaas met een fletse kopie voor de dag kwamen. In hetzelfde bedje ziek: de Georgiër Géla Babluani. Die debuteerde in 2005 met ’13 Tzameti’, een film die op het Sundance festival de juryprijs voor beste drama in de categorie wereldcinema ontving. Ook hij kreeg de kans om zijn film opnieuw te maken in het grote Hollywood. Een remake die helaas weinig potten breekt en verbleekt in vergelijking met het (in zwart-wit gedraaide) origineel.
Aan de basisstructuur is nagenoeg niets veranderd. De locatie wel: door het gegeven van immigratie van Oost-Europeanen naar West-Europese landen weg te cijferen, ontbreekt meteen de onderliggende laag maatschappijkritiek die van het origineel meer maakte dan zomaar een nihilistische gewelddadige thriller. Hoofdpersonage in de remake is Vince Ferro (Sam ‘Control’ Riley), een klusjesman die dringend geld nodig heeft om zijn familie te onderhouden nadat zijn vader in het ziekenhuis verzeilt. Wanneer zijn werkgever sterft aan een overdosis drugs, ontdekt Vince dat de man op het punt stond om veel geld binnen te rijven. Vince trekt zijn stoute schoenen aan en neemt zijn plaats in. Dat had hij beter niet gedaan, want hij verzeilt in een competitie Russische roulette, waarin dertien mannen in een cirkel staan en hun pistool richten op de man voor hen. In de eerste ronde met een kogel, in de tweede met twee en in de derde met drie. Tot wanneer er uiteindelijk nog twee deelnemers overblijven.
Waarom de arme drommels met hun leven spelen? Voor het geld natuurlijk. Duistere maffiafiguren gokken met grof geld op de dertien deelnemers, daarbij vooral hopend dat hun ‘prijsbeest’ het verder brengt dan dat van de concurrenten, al heb je in de competitie meer geluk dan lef nodig. ‘13’ kan je dus zien als metafoor voor een steeds gewelddadiger wordende maatschappij, waarin geld meer waard is dan een mensenleven. Of liever, je kan het origineel zo zien. Deze remake met bekende koppen ruilt het korrelige onderbuikgeweld immers in voor minder subtiele en nauwelijks resonerende gewelduitbarstingen.
Dat komt vooral door de cast. Babluani verzamelde een vrij imposante commerciële cast, waardoor deze remake eerder een zoek- en vindplaatje wordt dan een sterk onderbouwde prent. Zo zijn Mickey Rourke en Ray Winstone gecast als durfals, en duiken bij de gokkers en hun assistenten Jason Statham (met hoed), 50 Cent, Ben Gazzara en Alexander ‘True Blood’ Skarsgard op. Michael Shannon kruipt dan weer overacterend in de huid van de MC, en de politieagent die het illegale spel wil ontmantelen wordt vertolkt door David ‘Dexter’ Zayas (een rol die oorspronkelijk door Ray Liotta zou worden ingevuld). Niemand (ook Sam Riley niet) weet wat aan te vangen met hun nauwelijks uitgewerkte rol. Bijna iedereen acteert op automatische piloot, en er gaat nauwelijks dreiging uit van het groezelig geheel, laat staan dat je sympathie of medelijden voelt voor het karakter van Vince.
Het enige echt opvallend verschil met het origineel (op de geografische verschuiving na) is dat Babluani ditmaal laat zien waarom een paar van de deelnemers aan de Russische roulette deelnemen, maar die flashbacks blijken totaal oninteressant en voegen niets substantieels toe. Of hoe deze ‘13’ in alle opzichten het zwakke broertje is van ’13 Tzameti’. En nauwelijks enige waarde zal hebben voor iedereen die het origineel zag.