Zoeken

Cars 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Cars 2 (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: John Lasseter
  • Cast: Owen Wilson, Larry The Cable Guy, Michael Caine, Emily Mortimer
  • Genre: Animatie
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-11-2011
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Cars 2 (Blu-ray)"

Aan alle mooie liedjes komt – naar het schijnt – een eind. Laat ons hopen dat de valse noot die Pixar met ‘Cars 2’ laat horen eerder een kleine kras dan een diepe krater blijkt te zijn in hun dusver vrijwel vlekkeloos oeuvre. Veel goeds valt er helaas niet te melden over deze tweede langspeler met racewagen Lightning McQueen en takelwagen Mater. Wat verklaart waarom dit Pixars eerste animatiefilm is die welhaast unaniem werd neergesabeld. Een negatieve perceptie die uiteraard niet kon vermijden dat deze film een dikke hit werd: kindertjes en meekijkende volwassen laten zich immers niet al te zeer beïnvloeden door waarschuwende vingertjes van al dan niet rechtschapen filmrecensenten. Zeker niet omdat Pixar dusver altijd garant stond voor kwaliteit.

Dat er ooit een vervolg op ‘Cars’ zou komen, stond in de winstcijfers geschreven. Het origineel zette in 2006 de toon voor een uiterst lucratieve merchandisinglijn die zelfs na de release geen metaalmoeheid vertoonde: kleding, brooddozen, boeken, speelgoed… Lightning McQueen, takelwagen Mater en de andere automobielinwoners van Radiator Springs waren en zijn overal, en veroverden de harten van elk kind tussen 0 en 7. De sequel laat Radiator Springs zo goed als volledig links liggen. Lightning McQueen (Owen Wilson) krijgt de kans om deel te nemen aan een internationale race, en doet in dit globetrottend scenario Japan, Italië en Engeland aan. Mater (Larry The Cable Guy) reist met Lightning mee. De takelwagen beschouwt zich immers als Lightnings beste vriend, en beste vrienden zijn er (moraal van het verhaal) steeds voor elkaar. Al snel blijkt dat Lightning niet echt opgezet is met de aanwezigheid van Mater, die door zijn stuntelige en boertige gedrag zijn kampioensstatus oneer aandoet. En zelfs in gevaar brengt: zonder dat Mater het beseft verzeilt hij als onschuldige pion in een spionagecomplot, en wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden door de Britse geheim agent Finn McMissile (Michael Caine) die denkt dat Mater zijn Amerikaans contact is.

Opvallend is dat John Lasseter (die niet meer zelf aan de regietafel zat sinds ‘Cars’) er voor koos om Mater de eigenlijke hoofdrol te geven in ‘Cars 2’ en niet zozeer Lightning McQueen. Mater werd eerder al naar voor geschoven als potentiële held in een reeks korte animatiefilmpjes, maar de gok om zijn aandeel groter te maken dan dat van McQueen is niet de beste Pixarbeslissing ooit. Mater ontpopt zich al snel als een irritant personage en dat leidt vooral naar lawaaierige toestanden, en helaas niet naar de meer subtiele grappen en slimme vondsten waar Pixar normaalgezien in grossiert. Kinderen zullen het waarschijnlijk wel leuk vinden, maar kwaliteitseisende volwassenen die bij Pixar dusver een even grote dosis verwondering en magie meekregen als het klein grut komen ditmaal helaas van een kale kermis thuis.

Gelukkig wel op niveau gebleven: de animatie. De manier waarop Tokio, Londen en een paar Italiaanse vergezichten worden geanimeerd is affer dan af en toont definitief aan dat ze bij Pixar eender welke wereld flitsend en uiterst gedetailleerd kunnen animeren. Op kunstzinnig vlak scoort Pixar gelukkig nog steeds een dikke tien. Het scenario doet dat ditmaal niet, en het is eigenlijk pas wanneer Mater buiten beeld is (wat veel te weinig gebeurt) dat de film bekijkbaar is. Getuige de wel geslaagde (actie)scènes waarin een goed gestemcaste Michael Caine zich mag uitleven met openlijk naar James Bond knipogende gadgets.

Er zit dus zeker leven in ‘Cars 2’, maar in vergelijking met de meesterlijke ‘Toy Story’-franchise gaat deze sequel alles behalve to infinity and beyond. Hopelijk voldoet de prequel op ‘Monsters Inc.’ wel aan de verwachtingen, al komt de echte revanche van Pixar met het ambitieuze en voor volgende zomer op stapel staande ‘Brave’.

Extra’s (Blu-ray): ironisch genoeg toont Pixar in de extra’s hoe het wel moet. Het korte ‘Toy Story’-filmpje ‘Hawaiian Vacation’ bevat op amper zes minuten veel meer magie en plezier dan de hoofdilm. Wie toch niet genoeg kan krijgen van Mater krijgt nog het kortfilmpje ‘Air Mater’ voorgeschoteld, en wie meer wil weten over hoe ‘Cars 2’ gemaakt is, is anderhalf uur zoet met het audiocommentaar. Voor elk wat wils zowaar.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray